Arsacal
button
button
button


Liefdewerk tot in eeuwigheid

Sint Jacobs Godshuis presenteert zijn geschiedenis

nieuws - gepubliceerd: vrijdag, 6 november 2015
overhandiging van het eerste exemplaar (1) en slotwooord van voorzitter Herman Moné (2)
overhandiging van het eerste exemplaar (1) en slotwooord van voorzitter Herman Moné (2)

Het Sint Jacobs Godshuis heeft zich in de vele eeuwen van zijn bestaan (sinds 1437) bezig gehouden met sociale zorg. Vele eeuwen waren de regenten van dit Godshuis bestuur van een katholiek wees- en armenhuis in Haarlem, daarna legden zij zich toe op bejaardenzorg. Sinds 1995 zijn die activiteiten overgedragen en richt het Sint Jacobs Godshuis zich op andere sociale projecten en initiatieven waarmee het de caritas van de katholieke gemeen­schap in Haarlem een duidelijk gezicht geeft. Die hele geschiedenis is nu beschreven door Wim Cerutti.

In het Noord Hollands Archief in de Jansstraat in Haarlem vond vrijdag­middag 6 november de bijeenkomst voor genodigden plaats waarop het boek met deze geschiedenis "Liefdewerk tot in eeuwigheid" werd ge­pre­sen­teerd, met een mooie en ook vaak humoristische lezing van de auteur en een muzikaal intermezzo van Fetsje Bijma.

Daarna mocht ik samen met de Haarlemse wethouder Cora Yfke Sikkema het eerste exemplaar in ontvangst nemen.

Het boek is mede geschreven bij het naderende afscheid van de voorzitter Herman A.J. Moné, die vele jaren (sinds 1978) regent is geweest van deze kerkelijke instelling. De auteur zag dan ook terecht zijn kans schoon om enig speurwerk voor de totstandkoming van het boek te presenteren waaruit de grote inzet van de heer Monë duidelijk tot uiting kwam. Herman Moné kreeg dan ook een ovatie van de aanwezigen als dank voor zijn inzet. Dat zullen ze later nog een keer overdoen wanneer het afscheid volgt. Per 1 januari treedt mr. Jacques van Exter aan als nieuwe voorzitter.

Terug