Arsacal
button
button
button


Op bezoek bij seminaristen in Nieuwe Niedorp

nieuws - gepubliceerd: zaterdag, 9 januari 2016
Groepsfoto in Nieuwe Niedorp
Groepsfoto in Nieuwe Niedorp
Op bezoek bij seminaristen in Nieuwe Niedorp

Donderdag 7 januari was ik op bezoek in het Redemptoris Mater-seminarie in Nieuwe Niedorp waar de priester­studenten bezig zijn met de voor­bereidingen van de examens in filosofie en theologie, die in deze maand worden afgenomen. Samen vierden we de heilige Eucha­ris­tie en ik kon ook enkele verbouwingen en aanpassingen in het seminarie bekijken die dankzij een milde geefster mogelijk waren geworden.

De homilie tijdens de Eucha­ris­tie­viering ging vooral over het evangelie van die dag (Lc. 4,14-22a) waarin Jezus optreedt in de synagoge van Nazareth en daar voorleest en verkondigt. Hoewel Hij daar thuis is en de mensen aanvankelijk vol bewondering zijn en Hij ook in de wijde landstreek met enthousiasme wordt ontvangen, zal het bezoek niet goed aflopen. Naar aanleiding daarvan heb ik gesproken over de priester die eveneens beide kan meemaken: soms kan hij rekenen op enthousiasme en bijval, dan weer is afkeer zijn deel. Zo is een priester soms ook een teken van tegenspraak. Daarbij kan het helpen om los te zijn van een thuis­situatie en van de manier waarop je altijd door iedereen gezien wordt en van de verwachtingen die daarbij horen: het kan je vrijer maken, een vrijheid die goed gebruikt wordt als het de 'vrijheid van de kinderen Gods' is. Jezus spreekt over de armen, de gevangenen, de blinden, de verdrukten. Uiteindelijk gaat het natuurlijk om de blijde bood­schap van de verlossing die Hij ons door Zijn Paasmysterie komt brengen, maar het feit dat dit beeld wordt gebruikt, betekent ook dat wij Gods barm­hartig­heid die in Zijn verlossing tot ons komt, zelf zichtbaar moeten maken door onze liefde voor wie klein en arm zijn. Ook heb ik nog even verteld van mijn bezoek aan Álvaro Rodriguez, die als seminarist een intinerantie doet (een soort missiejaar) in Duitsland, tijdens diens kerst­va­kan­tie bij zijn ouders in Spanje.

Aan tafel heb ik nog ondertreept dat de studie belangrijk is (het is tenslotte examen­periode) en dat mensen van een priester terecht verwachten dat hij goed onderlegd is en niet eerst het internet hoeft te raadplegen om een antwoord te kunnen geven, maar dat uiteindelijk de zelfgave en de generositeit van een priester het belangrijkste is.

Laten we ook bidden om nieuwe priester-roepingen, jonge mensen die als priester in onze tijd missionair willen zijn, de blijde bood­schap uitdragen en dat ook duidelijk willen doen in verbonden­heid met anderen, levend ook in gemeenscheppen met andere priesters.

Terug