Arsacal
button
button
button


Zalig kerstfeest! (ook voor dat schaap?)

Paus Franciscus roept op tot geweldloosheid

nieuws - gepubliceerd: zaterdag, 24 december 2016

Van harte wens ik alle lezers een zalig en gezegend kerstfeest toe!

Het schaap bij de preekstoel in de kathedraal is nog ver van de stal, achter een bord “verboden toegang”. Zal het voor dit schaap ook kerstmis worden? Zal het de stal op tijd kunnen bereiken? We hopen het. Ik denk dat de koster van de kathedraal wel een beetje zal helpen...

Het zijn mooie dagen, in de kerken wordt het feest luisterrijk gevierd: Jezus, de Zoon van God is voor ons geboren! Voor veel mensen zijn het mooie en gezellige dagen, maar er zijn ook veel mensen die het juist extra moeilijk hebben omdat ze het alleen-zijn extra voelen of het gemis van een dierbaar iemand en soms zijn bij­voor­beeld ook spanningen in een relatie of in families extra voelbaar tijdens deze dagen. Aan hen allen wil ik denken in mijn gebed, maar ook aan al die mensen in onze wereld die geen kerstmis kunnen vieren door oorlog en geweld, door honger of vervolging.

Laten we bidden om een minder individualistische, zorgzame en hartelijke samenleving en om vrede en veiligheid voor iedereen.

Paus Franciscus heeft in zijn bood­schap voor 1 januari, wereldvredesdag opgeroepen tot geweldloosheid als weg naar vrede: “Bouwen aan vrede door actieve geweldloosheid is de natuurlijke en noodzakelijke aanvulling op de voortdurende inspanningen van de Kerk om het gebruik van geweld te beperken door morele normen toe te passen” (n. 6). De paus ziet hier een duidelijke taak voor het nieuwe Dicasterie voor de bevordering van integrale menselijke ont­wik­ke­ling, dat op 1 januari zijn werk zal beginnen.

De gehele bood­schap “Geweldloosheid: een stijl van vredespolitiek” is te lezen op de Vaticaanse website:

 

Terug