Arsacal
button
button
button


Priestervakantie: het was goed en gezellig...

Afscheid van prelaat Imkamp

nieuws - gepubliceerd: vrijdag, 18 augustus 2017
Het St. Joseph huis waar we verbleven
Het St. Joseph huis waar we verbleven
Marienmunster in Diessen
Marienmunster in Diessen
Maria Vesperbild (foto overgenomen van de Sonntagszeitung)
Maria Vesperbild (foto overgenomen van de Sonntagszeitung)

Ik weet niet precies meer wanneer we met de priester­va­kan­tie zijn begonnen. Het is in ieder geval meer dan vijftien jaar geleden dat we vanuit het seminarie een open uit­no­di­ging deden aan priesters om mee te gaan. Dit jaar hadden we een wel heel aangename lokatie. Het werd een vakantie met allerlei ingrediënten.

Het concept

De gedachte achter de priester­va­kan­tie is ruim een week als priesters met elkaar vakantie te vieren, met een paar vaste onderdelen: we vieren samen iedere dag de Eucha­ris­tie en bidden de lauden en vespers en er is half-pension. Voor de rest is iedereen vrij. Dat betekent in de praktijk dat we soms samen iets gaan doen of in kleinere groepjes of alleen, naar keuze. De vakantie staat open voor alle priesters.

Huis en omgeving

Het huis in Bad Wörishofen wordt geleid door de Mallesdorfer Schwester, een zuster con­gre­ga­tie die deze taak nog toevertrouwd heeft gekregen door pastoor Sebastian Kneipp, die de grondlegger is van de beroemde Kneipp-kuren, waar heel het stadje vol van is. Dat geeft in heel het plaatsje een bepaalde sfeer, met veel openheid naar elkaar. Met ruim tachtig gasten, waaronder buiten onze groep nog andere priesters en zelfs een kardinaal, zat het huis ongeveer vol. De zusters zorgen voor niet alleen voor een mooie geestelijke sfeer, ook de 'materiële' omstandigheden zijn voortreffelijk en de omgeving biedt veel mogelijkheden voor wandelen, fietsen, cultuur. Natuurlijk doen veel mensen in het huis een of andere vorm van Kneipp-kuur.

De priesters hebben uitstapjes gemaakt naar onder meer München, Ottobeuren, Andechs, de Ammerse en Diessen (waar de kerk staat die hiernaast is afgebeeld).

Maria Vesperbild

Een bijzondere belevenis was de viering van Maria Ten­hemel­op­neming in Maria Vesperbild, waar zo'n 8000 mensen aanwezig waren voor de heilige Mis en lichtprocessie met kardinaal K. Koch, president van de Pauselijke Raad voor de bevordering van de eenheid van de christenen. Na afloop was er een ontmoeting voor alle medewerkers en de aanwezige priesters. Op de website van de bedevaart­plaats Maria Vesperbild zijn er veel mooie foto's en filmpjes van te zien.

Afscheid prelaat Imkamp

De avond had voor Prelaat dr. Wilhelm Imkamp een bijzonder karakter. Bijna dertig jaar heeft hij de leiding gehad van deze bedevaart­plaats, die in die jaren wijd en zijd bekend is geworden. Ook hijzelf is in de Duitse katholieke wereld een bekende per­soon­lijkheid. Hoewel hij nog niet zo heel oud is, zal hij om gezondheidsredenen toch terug treden en met emeritaat gaan per 1 januari aanstaande. Dat was pas bekend geworden en zijn vertrek werd door iedereen als een groot verlies beschouwd. Voor mij gaf dit nog een bijzonder tintje aan het bezoek. Ik had Prelaat Imkamp één keer eerder ontmoet, bij een bezoek van het seminarie Rolduc aan Rome waar hij seminarist was in het Germanicum; ik denk dat hij toen vlak voor de priester­wijding stond. Nu zag ik hem weer, kort voor het einde van zijn loopbaan. Het liet me weer de betrekkelijkheid van het aardse leven zien en de snelheid waarmee het voorbij gaat.

Volgend jaar?

Waar de priester­va­kan­tie volgend jaar naar toe gaat? Ik weet het nog niet... ik ben benieuwd. Ik hoop dat het dan weer net zo gezellig en goed wordt als dit jaar.

Terug