Arsacal
button
button
button
button


Hoofdpijn? Roep de heilige Mechtildis aan....

Nieuws - gepubliceerd: vrijdag, 18 augustus 2017 - 185 woorden
Hoofdpijn? Roep de heilige Mechtildis aan....
Heilige Mechtildis
Heilige Mechtildis (foto: Wellcome Library, London)

Onderweg op vakantie kwam ik de steen tegen die op het bij­gaande plaatje te zien is: de steen van de heilige Mechtildis.

De steen bevindt zich in de fraaie Rococo-kerk van Diessen, het Marienmünster. Mechtildis gebruikte de steen om haar hoofd op te laten rusten, bij wijze van boete en verster­ving. Daar zou je hoofdpijn van krijgen! Maar nu heeft die steen een andere functie: wie veel last van hoofdpijn heeft, kan de steen aanraken en op voor­spraak van deze heilige om gene­zing van deze pijn vragen. Men moet zich dan wel rea­li­se­ren dat de heilige zelf dus meer voor de boetedoe­ning was en of dat nu meteen naar gene­zing van de hoofdpijn wijst....!? 

Wie is trouwens deze H. Mechtildis? Het zal gaan om de H. Mechtildis van Hackeborn, ook wel Mechtildis van Helfta genoemd naar de plaats waar zij in het klooster zat, net als Geertuid van Helfta. Paus Bene­dic­tus XVI heeft over haar leven een mooie au­diën­tie-toe­spraak gehou­den die na te lezen is op de onvolprezen web­si­te rkdo­cu­menten.nl:

Terug