Arsacal
button
button
button


Kerkbetrokkenheid 500 jaar na Luther

Onderzoeken van Pew Research Center

nieuws - gepubliceerd: donderdag, 5 oktober 2017
Slotdeur in Wittenberg met de stellingen van Luther
Slotdeur in Wittenberg met de stellingen van Luther

Het Pew Center heeft enkele onderzoeken uitgevoerd naar de godsdienstige beleving, onder meer in Europa. Nederland steekt in religieus opzicht niet zo best af bij de ons omringende landen.

Het hoogste aantal agnosten en atheïsten - waaronder de ‘ietsisten’ - in West Europa is in Nederland te vinden, zo’n 48%. In de Scandinavische landen is het niet veel beter: Noorwegen 43%, Zweden 41%, terwijl België met 37% ook hoog scoort. In Denemarken en Spanje is dat 30%, in Duitsland 24%, in Italië 15%.

Het kerkbezoek is in Nederland onder de Protestanten, die in aantal sterk gedaald zijn, wel hoog vergeleken met andere landen (43%). Dat was een percentage waar ik van stond te kijken. Het moet te maken hebben met het feit dat vrijzinnige en midden-groepen erg geslonken zijn, de meer orthodoxe en evangelische christenen het relatief goed doen.

Met de Katholieke kerk gaat het qua kerkbezoek niet goed, zoals we allen weten: volgens Pew is dat zo’n 5% in Nederland. In België komt het onderzoek op een kerkbezoek van 8%, in Groot Brittanië op 9%, Oostenrijk 11%, Frankrijk 13%, Duitsland 14%. Italië, Portugal, Spanje en Ierland hebben percentages boven de 20%.

Meer gegevens uit dit onderzoek en informatie over de wijze waarop het is uitgevoerd, is te vinden op de website van het Pewforum:

Terug