Arsacal
button
button
button


Op bezoek bij twee ‘uitgeleende’ priesters en hun seminarie

Redemptoris Mater seminarie in Cadier en Keer

nieuws - gepubliceerd: dinsdag, 7 november 2017
met staf, studenten en 'zusters' (vrijwilligers die helpen in het seminarie)
met staf, studenten en 'zusters' (vrijwilligers die helpen in het seminarie)
Ook in Blankenberg kunnen ze zingen
Ook in Blankenberg kunnen ze zingen

Maandag­avond 6 november was ik op bezoek in het Redemptoris Mater seminarie in Cadier en Keer in Zuid Limburg. Daar werken twee priesters van ons bisdom Haarlem-Amsterdam als rector en vice-rector van dit fraaie en fraai gelegen huis voor priester­op­lei­ding.

Na lang zoeken heeft het Redemptoris Mater met hulp van grote weldoeners een aantal jaren geleden een prachtig gebouw kunnen verkrijgen om daar het seminarie in te vestigen voor de seminaristen die de Neo­ca­te­chu­me­nale Weg volgen. Deze priester­stu­denten komen uit ver­schil­lende landen - zoals Polen, Colombia, Venezuela, Peru, Kroatië - en studeren in het groot­semi­narie Rolduc. Ook in het bisdom Roermond zijn al ver­schil­lende priesters gewijd die uit dit seminarie voortkomen, zoals pastoor Wilson Varela in Roermond. Ook de Sint Servaas en de O.L. Vrouwe­ba­si­liek in Maastricht hebben een kapelaan, een jonge priester, die uit dit seminarie voortkomt.

De rector van het huis is Stanislaw Kielek en de vice-rector Henri Rivas Franco, beiden priesters van het bisdom Haarlem-Amsterdam, die na enige jaren van werkzaamheid in ons bisdom op verzoek van bisschop Frans Wiertz welwillend zijn uitgeleend door mgr. Jozef Punt en in dit zuidelijkste deel van Neder­land goed werk doen.

Het huis waar het semianrie in is gevestigd, Blankenberg, was van de zusters van het Arme Kind Jezus, die het hebben moeten verlaten doordat het aantal zusters drastisch terugliep. Het is een groot gebouw met een flink terrein erom heen en dat vraagt natuurlijk heel wat van het seminarie om dit goed te onderhouden; daar hebben ze de steun van weldoeners echt bij nodig.

Het bezoek vond plaats bij gelegenheid van een theologisch symposium in Rolduc, waar ik bij aanwezig moest zijn (zie ander bericht). Ik heb het bijzonder op prijs gesteld "onze" twee priesters zo te kunnen ontmoeten en kennis te maken met de seminaristen­ge­meen­schap.

Terug