Arsacal
button
button
button


Naar de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Haarlem

Haarlem cultuurstad!

nieuws - gepubliceerd: maandag, 8 januari 2018
Burgemeester en wethouders schudden vele handen
Burgemeester en wethouders schudden vele handen
burgemeester Jos Wienen houdt zijn nieuwjaarstoespraak
burgemeester Jos Wienen houdt zijn nieuwjaarstoespraak
grote drukte bij de nieuwjaarsreceptie
grote drukte bij de nieuwjaarsreceptie

Maandag­avond 8 januari bezocht ik samen met drs. Eric Fennis, secretaris-generaal van het bisdom Haarlem-Amsterdam de nieuwjaars­re­cep­tie van burge­mees­ter en wethouders van Haarlem. Daar waren haring en aandacht voor cultuur en heel veel mensen.

Het bisdom is vanouds gevestigd in Haarlem, een stad die gekenmerkt wordt door aandacht voor cultuur en die vele mooie munumenten en verschillende musea kent. Onze kathedrale basiliek van sint Bavo is vermoedelijk het grootste monument van deze stad en bovendien uniek door de verzameling van twintigste eeuwse stijlen die in dit bouwwerk tot uiting komen. Enkele van de meest gerenommeerde musici die de stad heeft voortgebracht waren aan de Sint Josephkerk of de kathedraal verbonden en grote Haarlemse kunstenaars hebben aan de kathedraal gewerkt. Kortom, de band tussen stad en de katholieke culturele traditie is groot.
De burge­mees­ter beklemtoonde in zijn nieuwjaarstoespraak die waarde van de cultuur voor de stad Haarlem en hij noemde nog een ander aspect: het tegengaan van de tweedeling in de maat­schappij en de zorg voor de armen en zwakkeren in de samenleving, waarin een oecumenisch project - Stem in de stad - met participatie van de katholieke kerk, een belangrijke rol speelt. Deze twee aspecten in de toespraak van burge­mees­ter Jos Wienen spraken me dan ook bijzonder aan.
Ook de (inter)parochiële caritas-instellingen en de Groenmarktkerk dragen aan de zorg voor de armen hun steentje bij. Al is de katholieke kerk niet meer zo groot en invloedrijk als in de tijd van het "rijke roomsche leven", ze wil haar inzet voor een meer rechtvaardige samenleving zeker niet vergeten.

De nieuwjaars­re­cep­tie werd zeer druk bezocht. Een haringkar maakte duidelijk dat we in een Hollandse stad waren, niet ver van de zee, maar er waren ook allerlei andere hapjes be­schik­baar.

Ik kwam tegelijk met Rabbijn Shmuel Spiero het stadhuis binnen. Hem zie ik aanstaande zondag weer, wanneer ik de synagoge bezoek bij­gele­gen­heid van de Dag van het Jodendom.

Terug