Arsacal
button
button
button


Vijf jaar paus Franciscus

Nederlandse bisschoppen vieren Mis voor de paus

nieuws - gepubliceerd: dinsdag, 13 maart 2018
Portret van paus Franciscus in Sint Paulus buiten de muren
Portret van paus Franciscus in Sint Paulus buiten de muren
Vijf jaar paus Franciscus
Vijf jaar paus Franciscus

Ik kan het me nog goed herinneren: vijf jaar geleden stond ik op een wat druilerig Sint Pieters­plein toen daar de woorden klonken: “Habemus papam”. De keuze van een Argentijnse paus was een grote verrassing en verrassend is zijn pontificaat gebleven. De Neder­landse bis­schop­pen waren op deze 13e maart bijeen voor hun vergadering en vierde samen de Mis voor de paus.

De tweede dinsdag van de maand is gewoonlijk de dag dat de Neder­landse bis­schop­pen bijeen komen voor de bis­schop­pen­ver­ga­dering. Dit jaar viel die datum precies op de 13e maart, de dag dag Jorge Maria Bergoglio tot paus werd gekozen en de naam Franciscus aannam.

Aan het einde van de vergadering bidden de bis­schop­pen de Vespers en vieren de heilige Eucha­ris­tie, maar ietsje eerder dan het moment waarop vijf jaar eerder de aankondiging van de nieuwe paus werd gedaan.

Kardinaal Willem Eijk was hoofd­cele­brant en sprak in zijn homilie over deze paus als iemand die het gelaat van de barm­har­tig­heid van God heeft getoond, naar aanleiding van het evangelie van de verlamde man die wachtte tot iemand kwam die hem zou helpen om als eerste in het water af te dalen en zo genezing te vinden. Maar Jezus had dat helemaal niet nodig, zijn barmhartige blik en zijn woord waren voldoende om de man genezing te doen vinden.

Mgr. Ted Hoogenboom herdacht paus Franciscus vervolgens in de voorbede en vroeg de Heer dat Zijn Geest de paus altijd zou mogen blijven leiden.

Bij dat gebed sluit ik me natuurlijk heel graag aan: dat Gods goedheid de paus mag beschermen, bewaren en leiden, dat Zijn heilige Geest hem mag verlichten en dat Hij hem goede gezondheid mag schenken om dit zware ambt ten dienste van de universele Kerk goed te kunnen volbrengen.

Terug