Arsacal
button
button
button


Assisi verkennen en Mis in de San Francesco

Eerste dagen Assisi-bedevaart bisdom Haarlem-Amsterdam

nieuws - gepubliceerd: dinsdag, 1 mei 2018

Dinsdag 1 mei was de eerste volle dag dat alle bede­vaart­gangers samen zijn. Een mooi moment dus voor een gezamenlijke Eucha­ris­tievieirng met de bisschop en het kathedrale koor in de basiliek waar Franciscus begraven ligt. Maar natuurlijk was er veel meer te doen op deze dag....

Maandag 30 april was de dag dat we op weg zijn gegaan, tenminste degenen die met het vliegtuig zijn gegaan. De deelnemers aan de bus­reis hadden er al een paar dagen opzitten. Ruim 400 mensen zijn mee waaronder de leden van het kathedrale koor en zo'n 45 tieners en een groep jongeren. Mgr Punt en ik zaten in het vliegtuig waar ook het kathedrale koor mee reisde en nog een hele groep pelgrims van onze reis. Tijdens de vlucht heeft het koor nog een fraai lied uitgevoerd waarvoor het applaus kreeg van de passagiers.

Er waren nog de nodige mensen die helaas niet meer meekonden omdat alles was volgeboekt; wie zich niet tijdig had opgegeven, kwam op een wachtlijst. Helaas kan dat niet anders omdat de accomodatie tijdig moet worden besteld.

De meeste groepen vierden maandag­mid­dag de heilige Eucha­ris­tie in Spoleto, met de pelgrims die daar niet heen konden ( vanwege de ver­schil­lende vluchttijden en een vertraging) heb ik 's avonds de Mis gevierd in de kapel van het hotel waar een flink deel van de groep verbleef.

Dinsdag­och­tend was het tijd om Assisi te verkennen. Dat was door de organisatie allemaal netjes ingedeeld, zodat de deel- groepen zich niet allemaal tegelijk op het geboortehuis van Franciscus gingen storten. Zelf ben ik wat rondgelopen om ver­schil­lende groepen te kunnen ontmoeten. Met een groep 'volwassenen' ben ik naar het centrum van Assisi gegaan en vervolgens verder met de jongeren een stuk afgelegd, tot in de basiliek van de heilige Clara waar deze heilige begraven ligt. Bij de basiliek van sint Franciscus ontmoette ik een groot deel van de buspelgrims. Zij hadden onderweg ondermeer het mooie Limburg an der Lahn bezocht. Bij de ingang van de basiliek heb ik ver­schil­lende pelgrim­groepen opgewacht tot het tijd werd om me te gaan voor­be­rei­den op de heilige Mis. 

Die Mis hebben we gevierd in de benedenkerk van de Franciscus­basi­liek met het kathedraal dat een prachtige Mis van Mozart zong. Ook de paters van de basiliek die toch veel gewend zijn, waren onder de indruk. Mgr. Jozef Punt was de hoofd­cele­brant en hij opende de bede­vaart officieel en maakte duidelijk waarom Franciscus mog steeds zo'n actuele en aansprekende heilige is. Ook wees de bisschop al op de betekenis van de Portiuncula- kapel die we de dag erna zouden gaan bezoeken en op de eraan verbonden aflaat.

Hierna gingen de pelgrims lunchen in de restaurants van het stadje. Ook wij vonden een plekje in een restaurantje dat verder helemaal bezet was met pelgrims uit Hilversum en de KAN parochies, Den Helder en omgeving en nog andere plaatsen.

In de loop van de midag werd de tocht langs de vele beziens­waar­digheden van Assisi voortgezet, de komende dagen zullen de pelgrims meer 'buitengaats' gaan. 

Vanavond zal ik met de tieners een pizza eten in Assisi. We zijn heel blij dat er zoveel jongeren en tieners zijn meegegaan.

Met de reis is ook iemand mee die vlogs maakt voor de VNB en filmpjes voor katholiek leven (zie foto).


Fotoserie

Klik op een foto voor een uitvergroting.
Terug