Arsacal
button
button
button


Priestervakantie naar Notre Dame du Laus en Franse Alpen

Mgr. Léonard maakt het daar goed

nieuws - gepubliceerd: dinsdag, 14 augustus 2018
lichtprocessie in Laus
lichtprocessie in Laus
Lac de Serre-Poncon
Lac de Serre-Poncon
verschijning van Maria aan Benoite
verschijning van Maria aan Benoite

Van 6 t/m 14 augustus was de jaarlijkse priester­va­kan­tie, dit keer in Zuid-0ost Frankrijk. We verbleven in het gastenhuis van de Franse bede­vaart­plaats Notre Dame du Laus. We waren niet de enigen.

De omgeving van Laus is mooi en leent zich goed voor wandeltochten. In de omgeving ligt het grootste stuwmeer van Europa, het Lac de Serre-Poncon - waarop we een boottocht hebben gemaakt en er zijn zijn aardige stadjes, zoals Embrun en Gap.

Notre Dame du Laus is een bede­vaart­plaats, ontstaan door verschijningen van Maria aan Benoite Rencurel gedurende een lange periode (1664-1718). Deze verschijningen zijn tien jaar geleden officieel goedgekeurd door de bisschop van Gap (daarvan hangt in de basiliek een groot schilderij, zie foto) en de zieneres is door paus Benedictus XVI eerbied­waar­dig verklaard, dat wil zeggen dat ze op weg is naar zalig­ver­klaring.

Er zijn veel ac­ti­vi­teiten in de bede­vaart­plaats, waaronder een geestelijk pro­gram­ma met film, inleidingen, getijden­ge­bed, biecht­gele­gen­heid, lichtprocessie enzovoorts. In de omgeving zijn wandelingen uitgezet met thema’s en inspirerende teksten. De laatste dagen dat we er verbleven was er een speciaal pro­gram­ma voor gezinnen. Het was mooi en inspirerend met de aanwezigheid onder meer van de zusters van de con­gre­ga­tie van Montmartre, die ook in ver­schil­lende andere bede­vaart­plaatsen actief zijn. In de zomer zijn er extra priesters die hun vakantie daar besteden en helpen in het heiligdom.

Aan de bede­vaart­plaats is een gastenhuis verbonden waar in de zomer­maanden continu honderden mensen verblijven. Onze groep priesters - we waren met twee bisschopen en negen priesters - volgde natuurlijk een eigen pro­gram­ma, maar we hebben toch veel meegekregen van deze inspirerende plaats. Op zondag hebben we in de belangrijkste Eucha­ris­tie­vie­ring gecon­ce­le­breerd, die in een grote tent voor de basiliek plaatsvond. Mgr. Everard de Jong was hoofd­cele­brant.

Eén van de priesters die meehelpen in het heiligdom is de emeritus bisschop van Mechelen-Brussel, mgr. André Léonard. Twee dagen is hij werkzaam in Laus en verder assisteert hij in de parochies van de omgeving. Het was duidelijk dat hij zich goed op zijn plaats voelde en genoot van het geloof van de mensen die naar Laus komen, waaronder veel jongeren en gezinnen. De avond dat wij met hem en met de andere priesters gegeten hebben, moest hij daarna nog weer naar een groep van zestig young professionals voor inleiding en - samen met de andere priesters - om biecht te horen.

We bezochten natuurlijk de nodige meer toeristische bestemmingen, maar ook het heiligdom van La Salette, waar we de H. Eucha­ris­tie vierden, en het geboorte- en sterfhuis van de heilige pater Pierre-Julien Eymard, stichter van de Con­gre­ga­tie van het H. Sacrament, waartoe onder meer mijn voorganger mgr. Jan van Burgsteden behoort.

Veilig thuis gekomen, kunnen we terugzien op weer een mooie priester­va­kan­tie.


Fotoserie

Klik op een foto voor een uitvergroting.
Terug