Arsacal
button
button
button


Bisschop Rob Mutsaerts komt met nieuwe boek

Met afbeeldingen van het werk van Harry Verhoeven

nieuws - gepubliceerd: zaterdag, 29 juni 2019

Mgr. Rob Mutsaerts, hulp­bis­schop van het bisdom ’s-Her­to­gen­bosch en jongerenbisschop, is met een nieuw boek gekomen. De vorige publicaties lieten zijn affiniteit met jongeren en voetbal zien. Maar zijn kijk op en reflecties over de hedendaagse samenleving en geloof en kerk zijn breder en origineel. Mutsaerts is niet optimistisch over de koers van onze westerse cultuur en samenleving, maar beziet dat alles met veel humor en recht voor zijn raap. Zijn oplossing? Wordt toch katholiek!

Hij heeft als titel van het boek een licht gewijzigde en door de stroomstoring van deze week nog meer onder de aandacht gekomen vers uit een lied van Guus Meeuwis genomen: “En dan denk ik aan Brabant... Brandt daar nog licht?” Niet-Brabanders moeten zich door die titel niet laten weerhouden.

“En dan denk ik...” bevat fraaie illustraties - foto’s van niemand minder dan Ramon Mangold - van werken van Harry Verhoeven, begeleid door een passende tekst - je zou het gedichten kunnen noemen - van Marjolijn Sengers.

Prof. Paul van Geest voorzag het werk van een voorwoord: “Het boek dat u in handen heeft bevat veel stof tot nadenken... Lees het niet in één keer uit. Het gaat u duizelen”. Zo is het precies.

Want het boek bevat korte artikelen in ‘column-stijl’ met reflecties op veel uiteenlopende situaties, personen, meningen enzovoorts die we tegen komen. Deze teksten zijn daarom actueel, herkenbaar en de auteur heeft een duidelijke mening die hij niet onder stoelen of banken steekt. Hij weet zaken die het geloof betreffen - waaronder zelfs diep-theologische als de twee naturen leer of de ont­wik­ke­ling van de christologie - te verbinden met heel concrete, alledaagse werkelijkheden waardoor de geloofswerkelijkheid ineens toegankelijk wordt. En aan de andere kant evalueert de auteur zeer kritisch allerlei ‘hedendaagse’ meningen die ons vaak zo ongeveer als enig correcte denkwijze worden opgedrongen en laat zien dat vanuit het geloof een heel ander antwoord wordt gegeven en dat dit antwoord veel logischer is. Het boek is in die zin prikkelend en uitdagend.

Al ben ik het er dus mee eens dat je dit boek niet in één ruk moet willen uitlezen, dat wil niet zeggen dat het moeilijk of zwaar leest, integendeel. De stijl is heel toegankelijk en vlot leesbaar. Natuurlijk is ook dit boek niet volmaakt, een enkel foutje heb ik wel ontdekt.

Mgr. Mutsaerts (* 1958) is priester sinds 1993, bisschop gewijd in 2010. Hij was pastoor in Millingen en Heeze en is trainer van een voetbalelftal.

Het boek, 211 pp., is voor € 19,95 te bestellen bij ver­schil­lende webwinkels (bij­voor­beeld bij Bol.com). Het is verschenen bij Malherbe & Partner BV (ISBN 978 90 75717 945).

Terug