Arsacal
button
button
button


Uitbuiting ook in Nederland...

Gesprek met Caritas Purmerend

nieuws - gepubliceerd: maandag, 4 november 2019

Maandag 4 november had ik een gesprek met ver­te­gen­woor­digers van de caritas van de parochie van de regio van Purmerend. De verhalen die ik hoorde waren schokkend. Uitbuiting is ook in Nederland een realiteit.

Caritas heeft veel te maken met mensen die dakloos zijn, velen daarvan verslaafd. Maar er zijn ook andere problemen. Zo vertelden mijn gespreks­part­ners over een eigenaar van ver­schil­lende zaken die werknemers ronselt in het buitenland en hen met een ‘wurg­con­tract’ in ons land laat. Het begint met een lening voor familieleden in het land waar zij vandaan komen, zodat die familieleden zogenaamd geholpen kunnen worden.

Het betekent in feite dat de werknemer niet meer weg kan bij deze werkgever, omdat die dan onmiddellijk het geleende bedrag terugeist. Daarbij wordt het geleende bedrag steeds groter door verplichte deelname aan een piramidespel. De werknemers hebben een beperkt contract voor een aantal uren maar moeten wel meer dan full time werken. Daarbij spelen intimidatie en andere onverkwikkelijke zaken een rol. Omwille van de privacy van de personen moet ik dit verhaal samenvatten in meer algemene termen. Gelukkig dat mensen van de Caritas ook in dit soort situaties hulp proberen te bieden... Van harte hoop ik dat dergelijke situaties van grove uitbuiting zullen kunnen worden aangepakt...

Terug