Arsacal
button
button
button
button


Het verhaal van het mirakel van Amsterdam wordt completer

Nieuws - gepubliceerd: maandag, 26 augustus 2024 - 481 woorden
Het verhaal van het mirakel van Amsterdam wordt completer
Het verhaal van het mirakel van Amsterdam wordt completer
Met mw. Ingrid Henkemans van het Catharijneconvent, dhr. Ingmar Sillius en de hr. Björn Stenvers
Met mw. Ingrid Henkemans van het Catharijneconvent, dhr. Ingmar Sillius en de hr. Björn Stenvers

Maan­dag 26 au­gus­tus vond tegen de mid­dag een kleine maar bete­ke­nis­volle bij­een­komst plaats: Björn Stenvers overhan­digde me een eerste exemplaar van zijn scriptie over het mirakel van Am­ster­dam. Het gaat om een werk in twee delen waarin de bete­ke­nis en de versprei­ding van de devotie voor het Am­ster­damse sacra­ments­won­der wordt belicht en welke voorwerpen nog bestaan die her­in­ne­ren aan de devotie en de heilige Stede, de kapel op de plaats waar het won­der was gebeurd.

Rector Pieter van Wijlick sss sprak een ope­nings­woord, Björn Stenvers pre­sen­teerde zijn onder­zoek, dat hij heeft gedaan aan de Uni­ver­si­teit van Am­ster­dam, begeleid door mw. Wendelien van Welie-Vink en mw. Esther Mulder. Na het ont­van­gen van het boek ben ik kort inge­gaan op de mooie bete­ke­nis ervan.

De mirakelhostie

Het sacra­ments­won­der en de bede­vaarten trokken nieuwe bewoners en er ontston­den vele kloosters aan. De stad maakte na 1345, het jaar waarin het won­der plaats vond, een stevige groei door. De oor­spron­ke­lijke hostie kon - met machti­ging door de bis­schop - ver­vangen wor­den als die begon te bederven. Tijdens de plun­deringen ten tijde van het opkomend pro­tes­tantisme werd de hostie in de Oude­zijds Achter­gracht gegooid. Deze profanatie maakte een einde van het bewaren van de miraculeuze hostie (of de ver­vangende hostie). Stenvers kijkt ook naar de hui­dige ver­ering en po­ten­tiële belang­stel­ling voor het Mirakel.

Tast­ba­re her­in­ne­ringen

Een be­lang­rijk onder­deel van het werk van Stenvers is de opsom­ming, afbeel­ding en beschrij­ving van de voorwerpen die ons her­in­ne­ren aan de devotie, waar­on­der stukjes van de heilige haard, van de Heilige Stede, afbeel­dingen van het won­der of de heilige Stede, pelgrimsinsignes en derge­lijke. Tijdens de pre­sen­ta­tie van het boek werd door de heer Ingmar Sillius aan de auteur een steentje overhan­digd van de haard waarin de hostie was geworpen nadat die door de zieke was uitgebraakt (zie foto onder).

Een waar­dige gedenk­plaats

Het is op­val­lend dat ondanks alles nog zoveel voorwerpen bewaard zijn ge­ble­ven al zwerven die op de meest uit­een­lo­pende plaatsen rondzwerven. Het zou mooi zijn als die bij elkaar kunnen wor­den gebracht en er een waar­dige gedenk­plaats van het Mirakel zou ontstaan, dat voor de ge­schie­de­nis van Am­ster­dam zo'n bij­zon­dere waarde heeft. In de kapel van het Begijnhof is bij de res­tau­ra­tie wel een kapel van het Mirakel ingericht met een schil­dering en een relict van de kapel van de in 1908 afgebroken Heilige Stede.
Op de plaats waar de heilige Stede heeft gestaan is nu nog een als pro­tes­tantse kerk opgericht gebouw, waaromheen de laatste tien­tal­len jaren "Dungeon Am­ster­dam" is ingericht. De vloer van de kerk is echter nog de oude, met de mid­del­eeuwse graven.

Verder gaan...

Stenvers ziet zijn publi­ca­tie als een begin; het onder­zoek naar de artefacten die nog aanwe­zig zijn, zou moeten wor­den voort­ge­zet, want veel objecten en frag­menten zijn nog spoorloos. Het is een mooi project in het kader van het 750 jarig bestaan voor de vie­ring waar­van Am­ster­dam zich opmaakt.


Fotoserie

Klik op een foto voor een uitvergroting.
Terug