Arsacal
button
button
button


Vrijdag 18 oktober Feest

in Sint Barnabaskerk inHaastrecht

nieuws - gepubliceerd: dinsdag, 15 oktober 2013
Het beeldje van Maria in de Haastrechtse Sint Barnabaskerk
Het beeldje van Maria in de Haastrechtse Sint Barnabaskerk (foto: Wim Koopman)

Vrijdag 18 oktober zal ik, Deo volente, in Haastrecht zijn voor de viering van het feest van Maria ter Weghe (O.L. Vrouw van Haastrecht). Het kleine beeldje van Maria dat in de kerk staat opgesteld is een kopie van het beeldje dat in 1647 door de provinciaal van de Jezuïeten naar Haastrecht werd gebracht. Op 18 oktober in dat jaar wer een totaal verlamde vrouw in Gouda volledig en blijvend genezen. Daarmee begon de bijzondere Maria-verering in Haastrecht en het feest wordt nog steeds op 18 oktober gevierd. Om 19.30 uur is de Feestelijke H. Mis in de Kerk aan de Grote Haven 8, met processie voor de kinderen.

Na de eerste genezing volgden nog vele andere; nog steeds wordt het beeldje ook naar zieken gebracht die daarom vragen in een speciaal koffertje. De zalige paus Johannes Paulus heeft het beeldje gezegend in het jubileumjaar 1997; het Vaticaans kapittel heeft het beeldje laten kronen in de vijftiger jaren van de 20e eeuw.

Het beeldje dat in 1647 naar Haastrecht was gebracht, was op zijn beurt ook weer een kopie van een beeldje van Maria, dat in Foy in België (ten zuiden van Dinant) in het boom werd gevonden toen die moest worden omgekapt. Al sinds 1609 ontstond in Foy (nu Foy-Notre-Dame geheten) een bijzondere Mariaverering en naar verschillende plaatsen brachten paters Jezuïeten, die in Dinant een groot huis hadden, een kopie van dat beeldje, onder andere dus naar Haastrecht waar toentertijd Jezuïeten de zielzorg uitoefenden.

Terug