Arsacal
button
button
button


Sant’Egidio: Vrede is de toekomst

Religies en culturen in dialoog in de geest van Assisi

nieuws - gepubliceerd: maandag, 8 september 2014
Na de Eucharistieviering in de kathedraal
Na de Eucharistieviering in de kathedraal

Van 7 tot 9 september wordt in Antwerpen dit jaar de inter­nationale ontmoeting van religies en culturen gehouden, die de gemeen­schap van Sant’Egidio al op vele plaatsen in de wereld heeft georga­ni­seerd. Doel­stel­ling is dat de grote godsdiensten, vertegen­woor­digers van culturen en politici met elkaar in dialoog treden om de vrede in de wereld te bevordereren.

Het is een bijeenkomst waar informele netwerken ontstaan van mensen die zich voor de vrede willen inzetten. Ik heb de openingsdag van deze bijeenkomst kunnen meemaken, onder meer een openingszitting met een hartverscheurende oproep van mw. Vian Dakheel, Iraaks parlementslid en lid van de vervolgde Yazidi gemeen­schap, en van de Syrisch Orthodoxe Patriarch Ignatius Aphrem II.

Een inter­nationaal gezel­schap was in Antwerpen neergestreken. Vanuit Nederlands waren onder meer vertegen­woor­digers van de Gemeen­schap van Sant’Egidio uit Amsterdam aanwezig, die actief bij de organisatie betrokken waren. Verschillende jongeren en vicaris Jan Vriend maken vanuit ons bisdom deze inspirerende dagen mee en velen uit allerlei delen van Nederland, zoals leden van de gemen­schap van Sant’Egidio Apeldoorn en uit Nijmegen. Kardinaal W. Eijk nam deel aan de openingszitting, mgr. A. van Luyn was voor de hele bijeenkomst aanwezig.

Mensen met heel verschillende achtergronden en verant­woor­de­lijkheden nemen deel aan het programma. Zo werd in de openingszitting onder meer gesproken door de president van de Europese Raad, Herman van Rompuy, de Groot Moefti van Egypte, Shawki Ibrahim Abdel-Karim Allam en rabbijn Abraham Skorka, de vriend van de paus. Deze bijeenkomst werd voorgezeten door barones Hilde Kieboom van de Gemeen­schap van Sant’Egidio Antwerpen, waar ook de stichter van Sant’Egidio, prof. Andrea Riccardi sprak.

De dag was begonnen met een feestelijke Eucha­ris­tie­viering in de Antwerpse kathedraal, die via Eurovisie en op de Vlaamse televisie werd uitgezonden.

Van harte hopen we dat deze dagen, gewijd aan thema’s en problematieken die vrede en verzoening raken, veel vrucht mag dragen in de hoofden en harten van de deelnemers en - breder - in een door oorlog en geweld verscheurde wereld, want we dienen allen eraan te werken dat vrede de toekomst zal zijn.

Terug