Arsacal
button
button
button


Jong en oud met elkaar verbinden

Impulsdag Geloofsopbouw in Heiloo

nieuws - gepubliceerd: zaterdag, 17 januari 2015
het Julianaklooster (diocesaan centrum) in Heiloo
het Julianaklooster (diocesaan centrum) in Heiloo

Op zaterdag 17 januari werd de impulsdag geloofsopbouw gehouden in het diocesaan heiligdom in Heiloo onder het thema Jong en oud met elkaar verbinden. Hoe zou dat kunnen in onze geloofs­ge­meen­schap?

Het is een actueel thema mede door de dag voor de generaties die het vorig jaar voor het eerst ook door paus Franciscus op het Sint Pieters­plein is gevierd. Ervaringen werden gedeeld en uitgewisseld, aan de hand van twee inleidingen: Catrien Besamusca en Wil van Erp, vrij­wil­lig­ers uit de regio Hilversum, vertelden hoe de generaties ver­bonden worden in de regio Hilversum. De Shalom-gemeen­schap vertelde over de ervaringen die zijn opgedaan in Brazilië en in Neder­land.

Mijn bijdrage was de heilige Mis die we samen vierden in de Genadekapel en waarin het thema “roeping” bijzonder naar voren kwam: de H. Abt Antonius liet alles achter op het horen van de woorden van jezus tot de rijke jonge man. Hij trok de woestijn in om daar als kluizenaar te leven, maar was tegelijk een verindende figuur voor velen die hem kwamen volgen. En als het nodig was om op te komen voor de vervolgde mede-christenen of voor het geloof in de godheid van Jezus Christus, dan kwam hij uit zijn woestijn naar de stad. In het evangelie was het de roeping van Mattreüs die centraal stond: deze tollenaar en zondaar maakt duidelijk dat er altijd een nieuw begin mgoelijk is.

In 1982 ontstond in het noordoosten van Brazilië de leken­ge­meen­schap “Shalom” die zich richt op het werken met jongeren door middel van catechese en diaconie. Inmiddels bestaat deze leken­ge­meen­schap uit meer dan 3000 leden over de gehele wereld, sinds kort ook in Neder­land.

Twee leden van de Shalom gemeen­schap uit Renkum (bij Arnhem) vertelden over hun ervaringen met dit onderwerp in Brazilië. Een totaal andere wereld, maar daarom niet minder inspirerend voor onze situatie.

Overigens vond in hetzelfde weekend ook een druk bezochte jongeren­bij­een­komst plaats met de broeders van Sint Jan en kapelaan Luc Simons rond de theologie van het lichaam.

En zo had de kok van het heiligdom weer voor meer dan zeventig mensen een middag­maal­tijd te verzorgen!

Terug