Arsacal
button
button
button


Paus Franciscus kiest kardinalen uit de ‘periferie’

nieuws - gepubliceerd: maandag, 16 februari 2015
Kard. Arlindo Gomes Furtado (1) en (click 2) kard. Soane Patita Paini Mafi
Kard. Arlindo Gomes Furtado (1) en (click 2) kard. Soane Patita Paini Mafi

Paus Franciscus heeft afgelopen zaterdag heel ongebruikelijke keuzes gemaakt door kardinalen te kiezen uit de ‘periferie’: bis­schop­pen uit vaak kleine en zeer veraf gelegen landen die nog nooit in de geziedenis een kardinaal hebben gehad. Daarbij lijkt de paus bijzonder erop te hebben gelet dat de nieuwe kardinalen mensen zijn met een grote pastorale ervaring en vaak met een bijzondere inzet voor maat­schap­pe­lijke problemen.

Zo is het jongste lid van het kardinalencollege de 53 jarige bisschop van Tonga, onderdeel van een eilanden­groep aan het einde van de Pacific en ook wel genoemd het “eiland van de vriend­schap”. Hij is voorzitter van de bis­schop­pen­con­fe­ren­tie van de Pacific en voor hem speelt in het bijzonder één van de thema’s van de aanstaande nieuwe Encycliek van de paus over het milieu: de stijging van de zeewaterspiegel bedreigt deze laag gelegen eilanden.

Een ander voorbeeld van een bisschop uit de “periferie” is de Kaapverdische bisschop Arlindo Gomnes Furtado (* 1949), die me vertelde dat hij vorig jaar in Rotterdam was geweest om de vele Kaapverdianen in Neder­land te bezoeken. Zo'n 700.000 Kaapverdianen wonen verspreid over de wereld, terwijl slechts een half miljoen ‘thuis’ is gebleven.

Terug