Arsacal
button
button
button


Luidinafeest Schiedam in Liduinajaar

nieuws - gepubliceerd: zondag, 19 april 2015
Het versierde beeld van Liduina in de basiliek (1) tijdens de vespers en
Het versierde beeld van Liduina in de basiliek (1) tijdens de vespers en (foto: foto 2: Roger Pluijm)

In Schiedam wordt het feest van de heilige Liduina sinds jaar en dag op de derde zondag na Pasen gevierd met een Eucha­ris­tie­viering, een stille omgang, aanbidding en Lof en... vespers gezongen door de Broeder­schap van Sint Liduina, die in 1991 is opgericht toen de Liduinakerk in Schiedam basiliek was geworden. Dit jaar is bovendien een bijzonder Liduina-jaar dus de Broeder­schap heeft met extra verve de vespers verzorgd.

Sinds de oprichting ben ik door de vorige pastoor en rector van de basiliek, mgr. P.M. Vismans, bij deze broeder­schap betrokken en ook dit jaar was ik dus graag aanwezig. Aangezien het aantal leden van de Broeder­schap de laatste jaren sterk geslonken was, zijn een aantal nieuwe leden gevraagd toe te treden. De leden zijn allen priester of diaken.

Het bijzonder Liduina-jaar heeft een dubbele reden. Dit jaar is het 125 jaar geleden dat paus Leo XIII de heiligheid van Liduina heeft bevestigd en haar verering heeft erkend. Ook is het op 18 juni 25 jaar geleden dat de heilige paus Johannes Paulus II de kerk van St. Liduina en O.L.V. Rozen­krans aan de Singel in Schiedam heeft verheven tot basiliek. De burgerlijke gemeente Schiedam heeft, tegen de achtergrond van deze jubilea, het jaar 2015 uit­ge­roe­pen tot Liduinajaar dat onlangs feestelijk werd geopend.

Terug