De komst van nieuwe vluchtelingen: wat doet de kerk?
Netwerkbijeenkomst in Amsterdam
Op 11 november werd in het Huis van Sant’ Egidio naast de Mozes en Aäronkerk op het Waterlooplein in Amsterdam een bijeenkomst gehouden voor vertegenwoordigers van katholieke organisaties en personen uit de verschillende bisdommen die zich met de opvang van vluchtelingen bezig houden.
Er waren zo'n vijftig vertegenwoordigers uitgenodigd om vooral heel praktisch te spreken over de vluchtelingenproblematiek en om bij monde van voorzitter mr. dr. Gerard Bakker te horen van de werkwijze van het COA (Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers) en om aan het COA feedback te geven vanuit de kerkelijke organisaties.
Behalve de Vespers, de maaltijd (heerlijk voorbeeid door medewerkers van “Stap verder”) en onderlinge ontmoeting bestond de bijeenkomst - die van 16.00 tot 20.15 uur duurde - uit twee hoofddelen: een inleiding van COA-voorzitter Gerard Bakker en medewerker en een gespreksronde in groepjes waarin de “best practices” werden uitgewisseld en werd gesproken over de problemen. Een apart punt was het verzamelen van aanbevelingen aan het COA en van suggesties voor een brief van de Nederlandse bisschoppen over het vluchtelingenvraagstuk. Die brief is in september al aangekondigd in een statement dat de Bisschoppenconferentie toen over het vluchtelingenvraagstuk heeft uitgegeven.De aanbevelingen worden voorzover mogelijk verwerkt in de brief.
Onder de aanwezigen waren ook verschillende vertegenwoordigers van katholieke migrantengemeenschappen, die een duidelijk beeld gaven van de moeilijkheden waaronder de christenen in de opvang te lijden hebben. Zij waren in het land van herkomst een minderheid en zijn dat - vaak tot hun teleurstelling - in de opvang weer, waarbij niet altijd in beeld is bij het COA - dat 'neutraal' wil zijn - dat een minderheid extra bescherming nodig heeft. Ook ontbreekt facilitering van geestelijke bijstand, waarbij tijdens de bijeenkomst natuurlijk alle begrip werd getoond voor de moeilijkheden die het COA heeft om de grote aantallen - 1500 tot 4200 vluchtelingen per week - in goede banen te leiden.
Tot besluit hield mr. Sebastiaan van der Zwaan, directeur van Justice and Peace een presentatie van het project “Van onverschilligheid naar solidariteit” van zijn organisatie, die zich onder meer op deze wijze vanuit de katholieke kerk inzet voor vluchtelingen.
De bijeenkomst werd gehouden op initiatief van Cura Migratorum, een orgaan van de Nederlandse bisschoppen dat zich met migranten en vluchtelingen bezig houdt. Het bestuur van Cura Migratorum bestaat uit mgr. dr. D. Verbakel, mgr. Th. Hoogenboom en mijzelf. Mw. drs. A. de Jong is ambtelijk secretaris. De organisatie van de dag werd verzorgd door drs. V. Scheffers (voorheen Justice and Peace) en dr. E. Sengers (staffunctionaris caritas bisdom Haarlem-Amsterdam).