Gebed voor de slachtoffers van de aanslagen en hun families
Tamil gemeenschap op Pasen geschokt bijeen
De meer dan driehonderd slachtoffers van de verschrikkelijke aanslagen in Sri Lanka zijn in onze gedachten en gebeden. Ook aan hun families en de vele mensen die getuigen waren van deze gruweldaden denk ik in mijn gebed. De Sri Lankaanse gemeenschap in ons bisdom Haarlem-Amsterdam was zondagmiddag voor Pasen, het grootste christelijk feest, bijeen in Schagen, maar in rouw gedompeld.
Herdenking in Schagen
Oud-deken pastoor Eduard Moltzer was bij de Eucharistieviering met de Sri Lankaanse Tamilgemeenchap aanwezig en met de eigen priester van deze gemeenschap heeft hij de slachtoffers herdacht en voor de mensen daar gebeden.
De gemeenschap zal hierna een herdenking houden tijdens de Eucharistieviering op zondagmiddag 19 mei om 16.00 uur in de Sint Christoforus kerk in Schagen, waar ik ook bij aanwezig zal zijn. Een week eerder komen Tamils uit verschillende landen bijeen voor een bedevaart in Banneux. Ook daar zullen de vreselijke gebeurtenissen worden herdacht.
Gebed in Vogelenzang
Ik heb dat zelf gedaan eerst in de Eucharistieviering 's ochtends bij de zusters Karmelietessen op tweede Paasdag. Het evangelie (Mt. 28, 8-15) liet ons zien hoe de mannen met macht en met geld - de hogepriesters - probeerden het 'goede nieuws', de blijde boodschap van de verrijzenis met hun 'gewelddadige' middelen- omkoperij en dreiging - te stoppen; daartegenover stonden de vrouwen, die zwak en vaak angstig, zonder status, zonder macht, niet in tel, de boodschap van de verrijzenis kregen toevertrouwd. In feite is het zo altijd gegaan, nu al meer dan 2000 jaar: het christendom is tot op de dag van vandaag een godsdienst van vervolgden, van martelaren en toch heeft al het geweld dat tegen hen - subtieler in westerse landen, minder subtiel en fysiek gewelddadiger op andere plaatsen - werd en wordt uitgeoefend nooit de kracht van de blijde boodschap kunnen uitdoven, die zelfs in de concentratiekampen en in de Goelag Archipel heef tgeklonken: De Heer is verrezen, Hij is waarlijk verrezen! Ieder jaar sterven een paar duizend mensen omwille van hun christen-zijn, maar hun bloed is - zoals de kerkvaders al zeiden - zaad voor nieuwe christenen.
Meeleven tijdens Indonesische viering
Ook in de viering voor de Indonesische gemeenschap (KKI) op tweede Paasdag in de kathedraal in Haarlem hebben zowel burgemeester Jos Wienen, als de Indonesische Ambassadeur en ikzelf bij deze verschrikkelijke gebeurtenissen stil gestaan.
Laten we ook bidden dat dit geweld niet met geweld zal worden beantwoord. Dat is namelijk de grote verleiding nu onschuldige mensen zo zwaar getroffen zijn. Dat de geest van "menselijke broederschap" die uit de verklaring van Abu Dhabi spreekt - die paus Franciscus met vertegenwoordigers van de Islam heeft getekend - moge zegevieren!
Op de website van het bisdom Haarlem-Amsterdam is ook het communiqué van de Nederlandse Bisschoppenconferentie te lezen.