Hier vindt u de kerkelijke Corona updates!
Alle nieuwste berichten en mededelingen
Met ingang van vrijdag 25 februari vervallen voor de Rooms-Katholieke Kerk in Nederland de verplichting om anderhalve meter afstand te houden en het mondkapjesadvies bij verplaatsingen door de kerk. De maatregelen voor het uitreiken van de communie worden versoepeld. Tongcommunie is toegestaan.
‘We zijn dankbaar voor verruiming van de mogelijkheden om samen ons geloof in Gods huis te kunnen vieren,’ zeggen de bisschoppen. ‘We weten dat alle gelovigen hier naar uitkijken.’
Communie
Met ingang van 25 februari vervallen de beperkende regels voor het uitreiken van de communie met uitzondering van de regel dat de priester vooraf zijn handen goed reinigt. Ook het ontvangen van de heilige communie op de tong is weer mogelijk. Daarbij geldt de dringende aanbeveling om de plaatsen in de kerk waar de handcommunie en de tongcommunie wordt uitgereikt fysiek van elkaar te scheiden. Op de plaats van de uitreiking van de tongcommunie wordt gevraagd een bidstoel te plaatsen zodat de tongcommunie geknield ontvangen kan worden.
Wijwater, koffie
Verder is het gebruik van wijwater weer toegestaan. Samen koffiedrinken na de viering is weer mogelijk.
Geen hand bij vredeswens
De pandemie is echter nog niet voorbij. Gehandhaafd blijven daarom regels ter vermijding van handcontact: gelovigen geven elkaar niet de hand bij de vredeswens en collecteren gebeurt op een andere manier dan het doorgeven van de collecteschaal van hand tot hand.
Aswoensdag
Woensdag 2 maart is Aswoensdag. Voor het uitdelen van de askruisjes kan worden gekozen voor het plaatsen van het kruisje op het voorhoofd of voor het strooien van de as over het hoofd. Hierbij geldt de aanbeveling voor de priester om tijdens het uitreiken van het askruisje een mondkapje te dragen.
Rekening houden met elkaar
Ten slotte benadrukken de bisschoppen dat het nodig is om zich nog steeds aan de adviezen te houden die de verspreiding van het virus aantoonbaar beperken. Zoals hygiëneregels volgen (handen wassen, hoesten en niezen in de elleboog), geen handen schudden, goed ventileren, niet komen met verkoudheidsklachten enzovoort.
‘Houd rekening met elkaar, ook met diegenen die afstand willen houden en/of een mondkapje dragen, bijvoorbeeld in verband met een kwetsbare gezondheid. Laten we met elkaar ervoor zorgen dat iedereen in de kerk de liturgie veilig mee kan vieren’, aldus de bisschoppen.
Aldus de bekendmaking van 23 februari.
ZONDAGSPLICHT
De gelovigen worden van nu af uitgenodigd om weer naar de kerk te gaan en op deze wijze de verplichting om op zondagen en verplichte feestdagen de Eucharistie te vieren, weer te vervullen. De zondagse Eucharistie is bij uitstek de viering van het Paasmysterie - lijden, sterven en verrijzen van de Heer - dat ons verlossing heeft gebracht.
Eucharistievieringen en gebed op radio en TV
Wie de heilige Mis niet kan meevieren, kan in veel parochies een eigen livestream vinden of op Kathedraal TV (zie de "knop" op deze website; You Tube kanaal Kathedraal TV ) de Eucharistievieringen volgen.
Op zondagen is er het geloofsgesprek en de Eucharistieviering van KRO/NCRV vanaf 9.45 uur op TV (NPO2).
Radio Maria zendt dagelijks de Eucharistieviering uit, op maandag t/m vrijdag om 9 uur ’s morgens en om 19.00 uur ’s avonds;In het weekend zenden ze in de ochtend de Eucharistieviering uit. Verder kunt U er getijdengebeden en het rozenkransgebed volgen die op vaste tijden worden uitgezonden.
Dat kan via de website van Radio Maria (waar U ok meer informatie vindt):
Radio Maria luisteren - Radio Maria
Of via DAB+ radio:
Bent u in een gebied in Nederland waar u digitale radio kunt ontvangen, dan voldoet de automatische scan van uw DAB+ radiotoestel. Vervolgens vindt u Radio Maria in de lijst met radiostations.
Wilt u handmatig zoeken naar Radio Maria, selecteer dan kanaal 11C (220.352 MHz) en kies in de lijst voor Radio Maria.
Oudere berichten:
De Corona-maatregelen zijn weer aangescherpt in verband met de oplopende besmettingscijfers. Ook binnen de katholieke kerk zijn op 1 december nieuwe maatregelen bekend gemaakt.
Voor niet-liturgische bijeenkomsten in de parochies (voor 17.00 uur) gelden de regels van de Nederlandse overheid, zoals 1,5; afstand en een vaste zitplaats. Zie: Kort overzicht coronamaatregelen | Coronavirus COVID-19 | Rijksoverheid.nl
In de kerk gebruike men een mondkapje bij verplaatsingen en verder is de 1.5 m. belangrijk (zie onder). Zingen en repeteren blijft nog toegestaan, met alle voorzichtigheidsmaatregelen en niet na 17.00 uur (zie onder).
Vieringen en bijeenkomsten na 17.00 uur zijn vanwege de situatie van de pandemie dus niet meer toegestaan; dat geldt ook voor Kerstavond. Zie de verklaring hieronder.
Het is mogelijk zaterdagavondvieringen te vervroegen en die tijdens de zaterdagmiddag te laten plaats vinden. Het is in ieder geval aanbevelenswaardig ruime mogelijkheid te bieden om de heilige Mis mee te vieren in deze situatie.
Ook wijs ik graag op het gebed en de speciale gebeden voor de Corona-periode om afwending van het virus. Zie onderaan dit bericht.
EERDERE BERICHTEN
Vaccineren
Bij kerkgang wordt geen onderscheid gemaakt tussen mensen die wel of niet gevaccineerd zijn, zeggen de bisschoppen. Wel roepen zij bedienaren, vrijwilligers en andere gelovigen nadrukkelijk op om zich te laten vaccineren. ‘Wij willen dat niet eisen of afdwingen, maar wel zoals paus Franciscus een dringende oproep doen. De paus noemt vaccineren een daad van liefde: voor jezelf, voor onze families en vrienden en voor alle volkeren’. (zie over deze oproep meer hieronder JH)
Zingen
Volkszang is met ingang van 25 september weer toegestaan. Ook koren mogen weer in volledige samenstelling zingen, op voorwaarde dat zij de regels van het RIVM voor koren en zangensembles volgen. Dit betreft regels over opstelling (op dit moment nog 1,5 meter afstand en in zigzagformatie), ventilatie, spuien enzovoort. Kijk hier voor meer informatie: Generiek kader coronamaatregelen | RIVM
Communie
De communie kan behalve met het eucharistisch pincet ook weer met de (vooraf gereinigde) hand worden uitgereikt. Bij de uitreiking van de communie blijft het hoestscherm gehandhaafd; ook een gelaatsscherm kan gebruikt worden. De tongcommunie wordt nog niet toegestaan. Voor gelovigen die niet op de hand de communie willen ontvangen blijft de bestaande oplossing van kracht, namelijk het gebruik van een eigen corporale.
Dank en gebed
De bisschoppen zijn dankbaar dat er zo weer meer ruimte komt voor het samen vieren en zingen. Ook is er dankbaarheid voor het feit dat met de inzet van het protocol er tot nu toe in de liturgie geen besmettingshaarden zijn geweest. De bisschoppen bidden dat dit zo blijft en dat de gelovigen, die van harte welkom zijn bij de vieringen, hierbij zorg en voorzichtigheid naar hun naasten blijven betrachten.
EEN OVERZICHT VAN DE OVERIGE REGELS:
Overige regels per 25 september
- Alle basisregels blijven gelden: handen wassen, hoesten en niezen in de elleboog, thuisblijven en testen bij klachten en zorgen voor voldoende frisse lucht in binnenruimtes.
- De regel dat er bij de vredeswens geen handen worden geschud blijft gehandhaafd.
- Biechten kan plaatsvinden in een biechtstoel. Er kan gekozen worden voor een biecht in een goed te ventileren ruimte.
- De regels met betrekking tot gebruik van wijwatervervullen. Wijwaterbakjes worden weer gevuld.
- Bij een uitvaart kan weer besprenkeling van de kist bij de absoute plaatsvinden.
- Collectes blijven op een andere wijze plaatsvinden dan met het doorgeven aan elkaar van collectemandjes/-schalen.
- Bij bedevaarten moeten de bepalingen voor reizen van de (buitenlandse) overheid worden gevolgd. Bedevaartgangers die met groepsvervoer reizen volgen voor wat betreft gebruik van een mondkapje de regels van de overheid t.a.v. openbaar vervoer.
Oproep om zich te laten vaccineren
Paus Franciscus heeft intussen opnieuw een oproep gedaan om zich te laten vaccineren en de vaccins eerlijker te verdelen over de wereld, zodat ook armere landen ervan kunnen profiteren.
In augustus heeft paus Franciscus opgeroepen zich te laten vaccineren met de volgende woorden:
"Zich laten vaccineren is een eenvoudige maar diepgaande manier om het algemeen welzijn te bevorderen en zorg te hebben voor elkaar, vooral voor de meest kwetsbaren. Ik vraag God dat ieder zal kunnen bijdragen met zijn kleine zandkorreltje, zijn kleine gebaar van liefde. Hoe klein ook, de liefde is altijd groot. Bijdragen met die kleine gebaren voor een betere toekomst. God zegene jullie en bedankt!"
Eerder hebben de Congregatie voor de Geloofsleer en kardinaal Willem Eijk zich uitgelaten over het vaccin, de morele toelaatbaarheid en andere aspecten. Daarover is hieronder nog de informatie na te lezen. Ook hun uitspraken gaan in dezelfde richting en daar sluiten we ons van harte bij aan.
Noveengebed
O goede Moeder, Onze Lieve Vrouw ter Nood,
wij geloven in uw zorg, in uw medeleven
en uw voorspraak bij Jezus uw Zoon.
Daarom komen wij vol vertrouwen tot u
en wij vragen door U aan de Heer:
Bevrijd de wereld van de Corona-epidemie,
genees en sterk de zieken
en zegen hen die zorg voor hen dragen.
Sta alle mensen bij die lijden
onder de gevolgen van deze crisis,
geef wijsheid aan hen die volken besturen
en inzicht aan wetenschappers en eenieder
zodat zij doen wat mogelijk is
om deze crisis te overwinnen.
Bevrijd ons van onrust en angst,
verlicht ons in pijn en verdriet.
Geef ons hoop waar wij het niet meer zien zitten,
geef ons kracht als wij er niet tegenop kunnen,
geef ons licht waar het donker is
en geef dat wij elkaar spoedig weer
in vrijheid en vreugde nabij kunnen zijn.
Maria, bescherm ons en onze dierbaren,
geef ons overgave aan de wil van de Vader
en leid ons veilig naar Jezus, uw Zoon.
Amen
(Imprimatur: Haarlem, 10 oktober 2020, feest van Maria, Sterre der zee
+Johannes Hendriks, bisschop van Haarlem-Amsterdam)
Corona-vaccin
Is het goed je te laten inenten? Werden voor de ontwikkeling van de vaccins cellijnen gebruikt uit embryo's? En als dat (toch) zo zou zijn is het dan moreel geoorloofd om zo'n vaccin te nemen?De Congregatie voor de Geloofsleer heeft over deze vraag op 21 december 2020 een nota gepubliceerd:
Op deze en dergelijke vragen vindt U een gedegen antwoord in het artikel waarnaar u hier de link vindt:
Op de website van bisdom Haarlem-Amsterdam vindt U bovendien de heldere uiteenzetting van kardinaal W. Eijk hierover:
- Bisdom Haarlem-Amsterdam - Nieuws (bisdomhaarlem-amsterdam.nl)
Ventilatie en verwarming
De berichten van de Nederlandse overheid en het RIVM spreken vaker over ventilatie, in het bijzonder in samenhang met koorzang. Aanbevolen wordt tenminste een uur te laten tussen de vieringen voor ventilatie en reiniging/ontsmetting (zie hieronder).
De aanvullende richtlijnen van het RIVM hierover vindt u hier [link: https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/adviezen-werk-vrije-tijd/generiek-kader-coronamaatregelen].
Verwarming van het kerkgebouw door middel van radiatoren en vloerverwarming is mogelijk, ook tijdens de eredienst; heteluchtverwarming mag alleen vóór de viering aan, moet tijdens de viering worden uitgezet en aanwezigen dienen altijd op tenminste drie meter afstand te blijven van de vloerroosters, zo luidt het dringend advies vanuit de bisschoppen.
Zorg dat de kerk en bijruimten dagelijks gelucht worden door ramen en deuren tegenover elkaar open te zetten.
Zie verder voor regels over ventilatie:
Het protocol vanuit de kerkprovincie
Volg de adviezen en richtlijnen
Tenslotte wijzen we op de gewone adviezen en voorschriften van overheid en RIVM, die gevolgd dienen te worden.
Hygiënemaatregelen
Woord- communievieringen
-
Woord- (en communie)viering zijn alleen toegestaan onder leiding van een diaken, of een pastoraal werker of catechist die een actuele zending van de bisschop hebben.
Oudere berichten
- Over pastorale zorg in Corona-tijd gaat de website Pastoraat en Corona waaraan behalve de protestantse theologische universiteiten van Amsterdam/Groningen en Kampen ook de Tilburg School of Theology heeft meegewerkt: www.pastoraatencorona.nl
- De Mis in de parochies kan via live-stream blijven worden uitgezonden, maar de gelovigen worden opgeroepen om weer naar de kerk te gaan.
- De Dagelijkse Mis wordt om 9.00 uur in de kathedraal via de livestream uitgezonden (zie de banner/link op deze website). Kathedraal TV is het kanaal van het bisdom Haarlem-Amsterdam. Via deze live-stream/You Tube kanaal van de kathedraal worden ook andere programma's uitgezonden, zoals aanbidding, boeteviering, lezingen, programma's voor jongeren en gezinnen. Voor het programma: Zie de planning op de bisdomwebsite.
- De Apostolische Penitentiarie heeft een Volle Aflaat verleend aan degenen die ziek zijn door het Corona-virus en allen die hen verzorgen of voor de zieken bidden; onder n. 3 van dit artikel “viering van het sacrament van de biecht” wordt meer informatie gegeven, hierbij de links naar de documenten van de Penitentiarie: press.vatican.va/content/salastampa/en/bollettino/pubblico/2020/03/20/200320c.html .
De Apostolische Penitentiarie heeft in een nota voor biechtvaders gewezen op de mogelijkheid in de omstandigheden van Corona-pandemie zo nodig de algemene absolutie te geven en op het votum sacramenti, zie n. 3j hieronder; de tekst van de nota: press.vatican.va/content/salastampa/en/bollettino/pubblico/2020/03/20/200320d.html
KERK-ZIJN TEN TIJDE VAN CORONA
Inhoudsopgave
- Zondagsplicht
- Viering van de Eucharistie en bewaren H. Communie
- Viering van het sacrament van de biecht
- Viering van de overige sacramenten
- Uitvaarten
- Pastorale contacten en caritas
- Collectes
- Vergaderingen/bijeenkomsten
- Voorzieningen
- Viering Goede Week en Pasen
- Maatregelen/teksten van de Nederlandse bisschoppen (Hemelvaart-protocol)
- Live-stream en uitzending van vieringen
- Gebeden
1. ZONDAGSPLICHT
Het staat ieder weer vrij naar de kerk te komen; de gelovigen worden uitgenodigd dat zo mogelijk te doen en de Eucharistieviering bij te wonen. De dispensatie in de zondagsplicht voor de tijd van de pandemie is hiermee beëindigd. Wie echter vanwege een kwetsbare gezondheid nog angstig is, is geëxcuseerd; wie ziek is of in quarantaine is moet natuurlijk thuis blijven.
NB Over (paas)biecht en communie zie hieronder
Gebed geestelijke communie (zie ook onder n. 14)
Mijn Jezus, ik geloof
dat Gij in het allerheiligste Sacrament tegenwoordig zijt.
Ik bemin U boven alles
en wens U in mijn hart te ontvangen.
Maar ik kan dit nu niet werkelijk doen;
daarom bid ik U:
kom tenminste op geestelijke wijze in mijn hart.
Ik omhels U, alsof Gij reeds gekomen waart
en verenig mij geheel en al met U.
Laat mij toch nooit van U gescheiden worden.
2. DE VIERING VAN DE H. EUCHARISTIE EN BEWAREN H. COMMUNIE
A. De viering van de H. Eucharistie
- Neem de maatregelen van de bisschoppen en de rijksoverheid in acht (zie de protocollen voor gelovigen, bedienaren en kerkgebouwen)
- De algemene regels van hygiëne en preventie gelden ook hier: geef elkaar de ruimte, hoesten en niezen in de elleboog, gebruik maken van papieren zakdoekjes. Geen handen schudden.
- Het advies is zichzelf zo min mogelijk aan te raken
- Als door de omstandigheden de communie wordt verlangd, maar niet ontvangen kan worden, kan met de desbetreffende persoon gesproken worden over de geestelijke communie, die zonder sacramentele nuttiging een innige vereniging met Christus bewerkt (gebeden daarvoor, zie de gebedskaart van de bisschoppen, zie onder bij : Gebed).
- Het is belangrijk de gelovigen te helpen weer de stap te zetten naar de MIs in de mate dat dit mogelijk is; dit kan bijvoorbeeld door hen speciaal uit te nodigen en/of door een attentie voor wie weer naar de kerk komen.
- De gelovigen wordt gevraagd nu zoveel mogelijk de stap naar de H. Mis weer te gaan zetten.
- De priesters worden bijzonder uitgenodigd dagelijks de heilige Mis te vieren vanwege de geestelijke kracht van het Eucharistisch Offer, en dat ook te doen voor de slachtoffers, de verzorgenden, de burgerlijk verantwoordelijken en om een spoedig einde van de corona-epidemie.
- Het drinken uit de kelk is in deze situatie voorbehouden aan de celebrant. Verder door indoping. Concelebranten kunnen gebruik maken van een eigen kelk. Kelkcommunie voor de gelovigen is ook in kleinere groepen nog niet aanbevelenswaardig.
B. Het Bewaren van de heilige communie en ziekencommunie
- De heilige communie kan buiten de Mis worden uitgereikt met de voorzorgsmaatregelen. In verpleeg- en verzorgingshuizen en overige instellingen kan het bezoek en heilige communie plaats vinden wanneer dat voor het betreffende huis is vrijgegeven. Het protocol van die instelling moet worden gevolgd.
C. Eerste communie
De viering van de eerste heilige communie kan plaats vinden
3. VIERING VAN HET SACRAMENT VAN DE BIECHT
het sacrament van Boete en verzoening
Het canoniek recht verplicht niet meer tot de paasbiecht. Het kerkelijk wetboek geeft de verplichting tenminste eenmaal per jaar de ernstige zonden getrouw te belijden (c. 989) en de heilige communie te ontvangen (c. 920). Een gerechtvaardigde reden kan maken dat aan de verplichting tot paascommunie niet in de paastijd maar in een andere tijd wordt voldaan.
Speciale Aflaten voor de zieken, helpers, mee-biddende gelovigen en stervenden
De Apostolische Penitentiarie heeft bij decreet van 19 maart 2020 een volle aflaat verleend:
- aan de gelovigen die zijn aangestoken door het Corona-virus en in quarantaine zijn in het ziekenhuis of thuis, alsmede
- aan de werkers in de gezondheidszorg, de familieleden en ieder die zich aan het risico van besmetting blootstelt om zieken die lijden aan het Coronavirus te verzorgen,
- aan de gelovigen die gedurende tenminste een half uur een bezoek brengen aan het H. Sacrament, de Eucharistische aanbidding of de lezing van de H. Schrift doen of de Rozenkrans, de Kruisweg of de Rozenkrans van de Goddelijke Barmhartigheid bidden om van God het einde van de epidemie te verkrijgen, verlichting voor de Corona-zieken en het eeuwig heil van degenen die de Heer tot zich heeft geroepen,
onder de volgende voorwaarden:
- innerlijk afstand nemen van iedere zonde
- zich geestelijk verenigen via de communicatiemiddelen met de H. Mis, met de Rozenkrans, de Kruisweg of andere vormen van devotie of als zij tenminste het Credo, het Onze Vader en een aanroeping tot de maagd Maria bidden
- deze beproeving in een geest van geloof in God en uit liefde voor de medemensen opdragen
- voornemen de gewone voorwaarden voor een aflaat (sacramentele Eucharistische communie en gebed volgens de intenties van de paus) te vervullen zo gauw dat mogelijk is.
4. ZIEKENZALVING
Aan de stervenden die de ziekenzalving en het viaticum niet kunnen ontvangen (met de pauselijke zegen in het stervensuur jh) verleent de Penitentiarie een volle aflaat op het moment van sterven, indien zij goed zijn gedisponeerd (innerlijke afstand van de zonde) en zij gedurende hun leven gewoon waren een of ander gebed te bidden. Het wordt aanbevolen om dan bij het verkrijgen van de aflaat een kruis of kruisbeeld te gebruiken. De Kerk vult de gewone voorwaarden voor een aflaat aan (Ecclesia supplet).
5. VIERING VAN VERSCHILLENDE SACRAMENTEN
Hoe moet worden omgegaan met zalving bij doopsel, vormsel, sacrament van de zieken?
Algemeen advies/richtlijn:
- Was als bedienaar vóór en na de zalving de handen.
-
Direct lichamelijk contact bij de zalving kan worden vermeden, gebruik daarom een zgn. ‘virgula’ (staafje). Wanneer gekozen wordt voor een wattenstaafje, dan dient dit staafje nadien te worden verbrand, aangezien de Heilige Oliën nooit als wegwerpmateriaal kunnen worden beschouwd.
- Bij mensen die met het coronavirus zijn besmet en die in een ziekenhuis zijn opgenomen, vraag naar de richtlijnen van de instelling. Voor de geldigheid van het sacrament moet de priester aanwezig zijn bij de zieke en zowel de zalving(en) verrichten als de sacramentele tekst uitspreken. In geval van nood kan wel met één zalving worden volstaan en kan buiten de sacramentele kerntekst de rest van de liturgie worden weg gelaten of op grotee afstand worden gezegd. Bij een Corona-patiënt heeft de priester de medewerking nodig van een instelling om beschermende kleding te kunnen dragen. Als die medewerking niet wordt gegeven, wordt het lastiger. De geruststelling voor de zieken die dit sacrament nu niet kunnen ontvangen is dat het sacrament niet heilsnoodzakelijk is (“necessitate medii”). Het is een sacrament van sterking. Net als bij de geestelijke communie kan hier sprake zijn van een geestelijke ziekenzalving door het zgn. votum sacramenti: het verlangen om dit sacrament te ontvangen indien de mogelijkheid er was geweest, geeft de zieke de genade van dit sacrament. In normale gevallen zal het mogelijk zijn dit sacrament te bedienen. In sommige gevallen zal een algemene absolutie gegeven kunnen worden als een belijdenis niet mogelijk is en het is natuurlijk aan te bevelen om - waar dat mogelijk is - via de telefoon of een videoverbinding met een patiënt te bidden. Zie ook over de aflaat voor wie de ziekenzalving en de biecht niet kan ontvangen onder n.
Viering van huwelijken
5. UITVAARTEN
Uitvaarten kunnen gewoon plaats vinden
6. PASTORALE CONTACTEN EN CARITAS
Over pastorale zorg in Corona-tijd gaat de website Pastoraat en Corona waaraan behalve de protestantse theologische universiteiten van Amsterdam/Groningen en Kampen ook de Tilburg School of Theology heeft meegewerkt: https://www.pastoraatencorona.nl/
Hoe kunnen pastorale contacten met de gelovigen worden onderhouden? Wat kunnen we doen voor daklozen en armen?
- Maak optimaal gebruik van communicatiemiddelen (telefoon, e-mail, facetime, skype, whatsapp, messenger e.a.).Probeer zeker de mensen die U buiten Corona-tijd in de kerk zag en die nu nog steeds niet komen, te bereiken via telefoon of andere wegen.
- Houd gepaste afstand van mensen; indien zij verkouden zijn/hoesten worden zij gevraagd om thuis te blijven.
Dit geldt ook bij het sacrament van boete en verzoening, die dus beter niet plaatsvindt in een biechtstoel maar elders in een grotere ruimte. - Als het mensen betreft die thuis of in het ziekenhuis, in quarantaine of isolatie, zijn, vraag advies aan de huisarts of naar de richtlijnen van de instelling. Een telefoontje is in ieder geval mogelijk!
- Zorg dat er vanuit de parochie omgekeken wordt naar mensen die alleen staan, een zwakke gezondheid hebben, wellicht niet goed weten hoe zich te redden in deze situatie. Bezoekgroepen kunnen een kaartje sturen, de ouderen bellen enz.
8. VERGADERINGEN/BIJEENKOMSTEN
1. Kunnen geplande vergaderingen en bijeenkomsten van besturen, pastorale team, catechese-groepen, parochiekern-commissies, koorrepetities e.a. voortgang vinden?
- De vergaderruimte dient veilig ingericht te zijn, zodat men elkaar de ruimte kan geven, ook bij binnenkomst en vertrek. Zorg ook voor goede ventilatie. Verder geldende voorschriften van hygiëne. Zie verder de richtlijnen van de burgerlijke overheid en van de bisschoppen. We roepen op de richtlijnen van de Rijksoverheid en van de Nederlandse bisschoppen te volgen.
2. Gebedsbijeenkomsten
- Aanbevolen wordt de kerk open te stellen, gelegenheid te geven voor het opsteken van een kaarsje en eventueel stille aanbidding te houden, mits de gelovigen niet te groot in aantal zijn en de ruimte groot genoeg is om voldoende afstand van elkaar te kunnen houden.
- De bisschoppen vragen om dan ook een voorziening te hebben zodat mensen kunnen doneren voor de voedselbank.
9. VOORZIENINGEN
Welke voorzieningen moeten we treffen in de kerk, pastorie, sacristie, secretariaatsruimte, vergaderzaal, toiletten?
- Zorg dat de kerk en de andere genoemde ruimten regelmatig geventileerd en goed schoon gemaakt worden.
- Zorg voor desinfecterende handgel, vloeibare handzeep, papieren handdoeken e.d.
- Verwijder handdoeken waaraan ieder zijn/haar handen kan afdrogen.
- let erop dat er ook in de sacristie en de ruimtes rond het kerkgebouw voldoende ruimte is voor iedereen en dat het aantal mensen in de ruimte dus redelijk beperkt is.
10. REGELS VOOR DE GOEDE WEEK EN PASEN (voorjaar 2021)
De regels die vorig jaar zijn gegeven, bleven in 2021 van kracht. Ze worden hieronder nogmaals kort samengevat:
Als er ergens vanwege de pandemie geen Goede Weekvieringen zijn, verwijst men bij voorkeur naar de via internet uitgezonden vieringen van de bisschop. De congregatie voor de eredienst suggereert de gelovigen dan in de gelegenheid te stellen de vieringen van de bisschop in de eigen kerk op een scherm te volgen, als teken van eenheid.
a. Palmzondag: De palmprocessie wordt binnen in de kerk gehouden; in de kathedraal gebruikt met de tweede vorm van het Missaal, in de parochiekerken en andere plaatsen de derde vorm
b. Chrismamis: De Chrismamis zal doorgang vinden; er worden nog concrete mededelingen gedaan als de Goede Week nadert;
c. Witte Donderdag: geen voetwassing; de processie met het H. Sacrament aan het einde van de Mis wordt weggelaten; het Allerheiligste blijft in het tabernakel. Priesters mogen de Mis van Witte Donderdagavond tijdens de pandemie ook zonder volk vieren.
d. Goede Vrijdag: in het Algemeen Gebed wordt een speciale intentie opgenomen voor alle zieken, overledenen, degenen die het moeilijk hebben. De kruisverering door een kus wordt alleen door de celebrant gedaan.
e. Paaswake: wordt alleen gevierd in de kathedralen en parochiekerken. Voor wat betreft de doopliturgie (onderdeel van de paaswake) wordt alleen de hernieuwing van de doopbeloften bewaard.
11. MAATREGELEN/TEKSTEN VAN DE NEDERLANDSE BISSCHOPPEN
Volg de website van uw bisdom en parochie voor andere mogelijkheden tot gebed en livestreaming van vieringen.
Op zondag is er de Eucharistie op televisie via KRO-NCRV, vanaf 10.00 uur op NPO 2 en vanuit Hilversum worden elke dag een mis en een dagsluiting gestreamd. Verder zendt Radio Maria iedere doordeweekse ochtend en avond een Eucharistieviering uit om 09.00 uur en 19.00 uur. In het weekend op zaterdag om 09.30 uur en zondag om 10.00 uur. Vrijdag 27 maart wordt er een buitengewoon Urbi et Orbi uitgezonden om 17.55 uur op NPO2.
De bisschoppen blijven het belang van het gebed benadrukken in deze tijden waarin het coronavirus heerst.
- Gebed van de bisschoppen
- Gebedskaart voor de geestelijke communie
- Noveengebed tot Onze Lieve Vrouw ter Nood
- Volg de website van uw bisdom en parochie voor andere mogelijkheden tot gebed en livestreaming van vieringen.
Op zondag is er de Eucharistie op televisie via KRO-NCRV, vanaf 10.00 uur op NPO 2. Verder zendt Radio Maria iedere doordeweekse ochtend en avond een Eucharistieviering uit om 09.00 uur en 19.00 uur. In het weekend op zaterdag om 09.30 uur en zondag om 10.00 uur. Kathedraal TV, het You Tube kanaal van het bisdom zendt dagelijks een Eucharistieviering uit (door de week om 9.00 uur ’s morgens, op woensdag ’s avonds, zie het programma bij kathedraal TV).
Bijdrage Voedselbank
In kerken waar het Allerheiligst Sacrament wordt uitgesteld voor aanbidding, wordt de gelovigen gevraagd ook een bijdrage in de vorm van houdbare levensmiddelen af te geven voor de voedselbank.
De houdbare levensmiddelen zijn een blijk van naastenliefde voor de mensen die afhankelijk zijn van de voedselbanken. Op deze manier kan het gebed des Heren (“geef ons heden ons dagelijks brood”) een nieuwe en geloofwaardige toepassing krijgen. Door gelovigen te vragen te delen hopen de bisschoppen de solidariteit met kwetsbare groepen te verstevigen.
Geestelijke communie
Niet alleen in nood, maar allereerst omwille van de liefde van Christus willen gelovigen, in navolging van de heiligen, dikwijls enkele ogenblikken denken aan de liefde die de Heer ons heeft getoond in de geheimen van zijn heilswerk, en daarbij vragen met Hem verenigd te mogen blijven.
In de traditie van de Kerk heet dit de geestelijke communie, omdat wij, hoewel wij niet in de gelegenheid zijn de heilige gaven van Christus’ Lichaam en Bloed te ontvangen, verlangen met onze Heer verenigd te zijn als in de sacramentele communie.
Deze geestelijke communie is geen sacrament maar ”de zuiveren van hart, die vurig wensen dat hun het heilig Sacrament mocht worden gegeven, ook als dit niet mogelijk is, ontvangen de genade van het Sacrament naar de maat van hun verlangen en gesteltenis” (Johannes Tauler).
(...)
12. LIVE-STREAM EN UITZENDINGEN VAN VIERINGEN
- De vieringen in de kathedraal zijn via live-stream te volgen (zie banner/link op deze website; daar is ook het programma van de uitzendingen te vinden). Ook andere activiteiten van het bisdom zullen langs deze weg plaats vinden.
- Vele parochies in ons bisdom zijn met live-stream begonnen, check de eigen parochie-website hierover.
- De bisschoppen wijzen op de mogelijkheid om thuis op zondag de Eucharistie op televisie te volgen, via KRO-NCRV, vanaf 10.00 uur op NPO 2. Verder zendt Radio Maria iedere doordeweekse dag een Eucharistieviering uit om 9.00 uur en 19.00 uur, op zaterdag om 9.30 uur en op zondag om 10.00 uur. Zie www.radiomaria.nl Kathedraal TV, het You Tube kanaal van het bisdom zendt dagelijks een Eucharistieviering uit (door de week om 9.00 uur ’s morgens, op woensdag ’s avonds, zie het programma bij kathedraal TV).
13. GEBEDEN
Bidden in tijden van beproeving
Uitgeverij Adveniat heeft het boekje "Bidden in tijden van beproeving" uitgegeven (uitg. Leo Fijen) waaraan ook mgr. Jan Hendriks heeft meegewerkt. Daarna zijn verschenen "Van Allerheiligen tot Kerstmis" en "Van Maria Lichtmis tot Pinksteren", beide uitgaven eveneens met teksten van verschillende auteurs waaronder de bisschop. De boekjes zijn in het bisdom Haarlem-Amsterdam toegestuurd aan alle priesters, diakens, pastoraal werkers en catechisten; voor de parochies in een een twintigtal exemplaren, zodat het verspreid kan worden onder de parochiebestuursleden en vrijwilligers.
Voor de pastorale krachten was er een boek met overwegingen "Getuigen van het Licht". Het bisdom heeft nog een aantal boeken in reserve; zolang de beperkte voorraad strekt zijn die te verkrijgen via: jkeuss@bisdomhaarlem-amsterdam.nl
Aanbeveling bisschoppen
De bisschoppen roepen nadrukkelijk op tot gebed in deze tijden waarin het coronavirus heerst.
- Er is een speciale gebedskaart van de Nederlandse bisschoppen (pdf)
- Noveengebed tot Onze Lieve Vrouw ter Nood
- De Kruisweg
- De Rozenkrans
- Bid mee via Radio Maria
- Steek een kaarsje op via de website van Kerk in Nood
- Volg de website van uw bisdom en parochie voor andere mogelijkheden tot gebed en livestreaming van vieringen
Gebeden voor geestelijke Communie
“Er zal een uur komen, ja het is er al, dat de ware aanbidders de Vader zullen aanbidden in geest en waarheid” (Joh 4:23)
Mijn Jezus, ik geloof dat Gij in het allerheiligste Sacrament tegenwoordig zijt. Ik bemin U boven alles en wens U in mijn hart te ontvangen. Maar ik kan dit nu niet werkelijk doen; daarom bid ik U: kom tenminste op geestelijke wijze in mijn hart. Ik omhels U, alsof Gij reeds gekomen waart en verenig mij geheel en al met U. Laat mij toch nooit van U gescheiden worden.
Ofwel:
Mijn Jezus, ik geloof dat Gij in het allerheiligste Sacrament tegenwoordig zijt. Ik bemin U en verlang naar U. Kom in mijn hart. Ik omhels U; verlaat mij nooit meer.
(bron: Katholiek Gebedenboek. De gebedsschat van de kerk der eeuwen en de vernieuwde liturgie volgens Vaticanum II. Brugge: Tabor, 1986, pp. 935-937
Gebed van de bisschoppen
God, toevlucht in onze nood,
kracht in onze vertwijfeling en angst,
vertroosting in ziekte en lijden.
Wees ons, uw volk, nabij en genadig
nu wij allen de gevolgen ondervinden
van het uitgebroken corona-virus.
Wees een Beschermer voor hen
die dit virus hebben opgelopen,
Wij bidden voor hen om hoop en genezing.
Wij bidden voor hen
die aan de gevolgen van dit virus
zijn overleden,
dat zij bij U geborgen mogen zijn.
Wij bidden voor allen die werkzaam zijn
in de gezondheidszorg en het openbaar bestuur,
dat zij uw nabijheid en zegen mogen ervaren in hun werkt
en dienste van heel de samenleving.
Doe ons beseffen
hoe groot uw liefde is voor ieder van ons
en dat Gij met ons zijt
nu wij de kwetsbaarheid van ons bestaan ervaren.
Versterk ons geloof en onze hoop
zodat wij ons altijd zonder aarzelen overgeven
aan uw vaderlijke voorzienigheid.
Door Christus onze Heer. Amen.
Gebed Bisdom Haarlem-Amsterdam
Hemelse Vader,
nu het Coronavirus zich verspreidt
worden we ons nog meer bewust
van de breekbaarheid van ons menselijk bestaan;
zoveel van wat wij vaak vanzelfsprekend vinden,
is dat eigenlijk helemaal niet;
we zijn geen baas over ons leven
of over de schepping die U ons hebt geschonken.
Geef, Heer, dat deze onzekere situatie
ons mag helpen
om te groeien in vertrouwen op U
en om ons meer bewust te worden
dat we niet op menselijke zekerheden kunnen bouwen.
Geef dat de onzekerheid van deze dagen
in ons zal bewerken
dat we meer stil staan bij het lot
van zoveel mensen in deze wereld
voor wie de toekomst altijd al onzeker was
en die leven in gebrek en nood:
de vluchtelingen,
mensen in oorlogsgebieden,
allen die in honger, armoede en nood verkeren.
Moge deze epidemie
ons daardoor geven
minder ik-gericht te zijn,
minder individualistisch
en ons hart meer openen
voor al die andere mensen in de wereld
die zoveel slechter af zijn.
Moge de verbondenheid
van mensen met elkaar
worden versterkt.
Zegen en bescherm, goede God,
al degenen die zich inzetten
voor de slachtoffers van het Coronavirus:
de mensen die in de gezondheidszorg werkzaam zijn
en allen die in de pastorale zorg
voor zieken en ouderen zorg dragen.
Sta met Uw zegen bij
wie de veiligheid moeten garanderen
of door bestuurlijke maatregelen
de risico's beperken:
verlicht hun geest,
verwarm hun hart,
zegen hun inzet!
En bevrijd ons van deze epidemie!
Zegen en bescherm ook alle zieken
en degenen die in afzondering moeten verblijven
zolang nog niet voldoende zeker is
of zij het virus bij zich dragen.
Geef dat de patiënten
goed en voorspoedig mogen herstellen
en er geen nadelige gevolgen van overhouden.
Sta vooral de zwaksten en de ouderen bij.
Heilige Maria,
Onze Lieve Vrouw ter Nood,
Vrouwe van alle volkeren
en Moeder van alle mensen,
zegen ons allen,
bescherm slachtoffers, zorgenden, beveiligers
en politiek verantwoordelijken:
bid voor hen allen
bij uw Goddelijke Zoon!