Wat doet de Kerk? Initiatieven in corona-tijd
Hoe gaan de parochies met de viruscrisis om?
Vanuit de Dekenaten en parochies zijn allerlei reacties gekomen op onze vraag: Hoe gaan de parochies en de pastorale mensen met de Corona-crisis om? Welke initiatieven worden er genomen nu publieke vieringen, bijeenkomsten, catechese en veel huisbezoek geen doorgang kunnen vinden? Graag doen we weer verslag, om elkaar te inspireren...
In een eerder artikel Kerk en corona-crisis: Hoe gaan we er mee om? zijn al heel wat inspirerende acties aan bod gekomen. Voor een meer volledig beeld moet U dat artikel er dus bij lezen. Veel parochies zijn bezig om op een of andere manier de ouderen bij te staan en telefonisch huisbezoek te doen of zamelen voedsel voor de voedselbank in, zoals de bisschoppen hebben gevraagd. Verschillende priesters geven aan dat dit voor hen een tijd is van extra gebed en inkeer.
Initiatieven om mensen te helpen
De Jongeren van Haarlem zijn voor ouderen in de weer: In het filmpje van het Noveengebed voor de achtste dag komen jongeren uit het Joseph-huis in Haarlem aan het woord. Zij vertellen over hun actie om te zorgen voor boodschappen en contact voor ouderen en zieken. In Laren namen twee parochianen van de Sint Jan - Goede Herder het initiatief om voor de dementerende bewoners van de Stichtse Hof (Vivium) een oud, vooroorlogs heel bekend kinderboek (Bruintje Beer) in te spreken, op CD te zetten en de tekeningen in het boek te kopiëren en te bundelen, zodat het op de afdeling afgespeeld kan worden. Voor veel bewoners zal dit een feest van herkenning zijn.
In Hilversum is in de parochies van de Heilig Hart en Onze Lieve Vrouw een oproep gedaan aan de parochianen om zich te melden bij secretariaat of de priester als zij mensen willen helpen met bijv. boodschappen of medicijnen halen, of gewoon om een praatje te maken. Ook kunnen mensen zich melden die hulp nodig hebben. Verschillende parochianen melden dat ze hier blij mee zijn, niet omdat zij op dit moment hulp nodig hebben maar dat het een geruststelling is dat zij in geval van nood op de parochie kunnen terugvallen. De diaken belt in Diemen met veel parochianen, met name met degene die tot de risico-groep behoren en zoekt dan waar nodig naar mogelijkheden om hulp te bieden.
In de parochies van Alkmaar is men bezig met een inzamelingsactie "Paaspakketten" voor de armen, deze actie wordt georganiseerd door de interkerkelijke caritas.
De Johannes de Doper parochie in Hoofddorp heeft diverse acties ontwikkeld. Zo vragen ze in Hoofddorp aandacht voor de Voedselbank en blijven ze voedsel inzamelen. Onder de banner Niet Alleen hebben ze daar een hulp programma opgezet waar vraag en aanbod bij elkaar kunnen komen. Dit wordt gecoördineerd door een aantal vrijwilligers. Ook is er aandacht voor SchuldHulpMaatje en de Vastenactie. Voor een overzicht hebben ze dit filmpje gemaakt en dat vorige week voorafgaand aan de Livestream vanuit de parochie uitgezonden. Alle informatie is te vinden op de website van de parochie Johannes de Doper, die zich terecht een ‘bruisende parochie’ noemt.
Filmpjes en Catechese op afstand
In het samenwerkingsverband Clara-Franciscus in Amsterdam werken de ABG (Anna Bonifatius Gerardus Majella) parochie en die van de HH Martelaren van Gorcum met de St. Petrus bandenparochie van Diemen samen in het project voor de Eerste Heilige Communie. Ze waren nét begonnen met de bijeenkomsten! Die zijn nu natuurlijk geannuleerd. Ze zijn er nu bezig met plannen om een vorm van afstandsonderwijs (zoals de kinderen dat ook gewend zijn van hun basisschool) aan te gaan bieden. De diaken werkt aan diverse filmpjes waarmee parochianen thuis toch nog iets van de Goede Week kunnen beleven. Bijvoorbeeld een filmpje over de kruisweg met ook een viering van de Kruisweg in de Diemense kerk. Vanuit de kathedraal zullen behalve de vieringen ook catechetische bijeenkomsten worden gestreamd.
Kerken open voor gebed
Hoewel nu de Eucharistievieringen op weekdagen ook niet meer publiek kunnen zijn, is het nog steeds mogelijk de kerk te openen en mensen gelegenheid te geven binnen te lopen om even te bidden en een kaarsje op te steken. Sommige parochies zoals Naarden-Bussum hadden juist extra gebedsmomenten gehouden om mensen door de week meer gelegenheid te geven, maar hebben de doordeweekse Missen en andere gebedsvieringen moeten stoppen. Soms gebeurt dat op initiatief van parochianen zelf. Zo schrijft een priester (Heemskerk-Uitgeest): “Gisteren was wel even een treurige dag: Een aantal doopsels uitgesteld en een huwelijk en de vieringen van de eerste Communie”. Maar de mensen komen wel naar de open kerk: “We hebben nu drie keer per week twee uur lang de Mariakerk open voor stil gebed en daar wordt goed gebruik van gemaakt”.
In de open kerken ligt vaak de gebedskaart met het gebed van de Nederlandse bisschoppen en de Corona-noveen tot Onze Lieve Vrouw ter Nood klaar of het gebed dat we eerder ter beschikking hadden gesteld. Die noveen blijft natuurlijk beschikbaar op deze website, zolang het virus niet verdwenen is blijft die actueel!
Natuurlijk hangt een openstelling af van vrijwilligers of de pastoor, diaken of pastoraal werker of catechist die aanwezig is. De priesters geven dan gelegenheid tot het ontvangen van het biechtsacrament in een ruimte met flinke afstand. De vier kerken van Samenwerkingsverband MeerLiede zijn bijvoorbeeld op zondag van 10.00 uur tot 11.00 uur geopend voor individueel gebed, het opsteken van een kaarsje en de gebedskaart ligt er klaar. In Diemen is de St Petrus’ banden kerk elke werkdag en op zondag ochtend een uurtje open voor het aansteken van kaarsjes, stil gebed. De kathedraal is van 10-11.00 uur dagelijks open en dan is er zolang er biechtelingen zijn een priester aa nwezig; ook in het dekenaat Alkmaar zijn verschillende kerken door de week geopend, meldt ons de deken. De kerk in Diemen zal op Stille Zaterdag extra open zijn voor individuele bezoekers. Ook in Volendam is de kerk open, net als in de regio Hoorn: de kapel van de Koepelkerk in Hoorn is alle dagen open van 10.00-16.00 uur en de Lourdeskapel van Zwaag is dagelijks geopend van 9.00-12.00 uur. In Medemblik is de kapel open voor gebed, in Westfriesland Zuid Oost zullen drie kerken op zondag open zijn, van 11.00-12.00 uur. De kerkgebouwen zijn die van Hoogkarspel, Bovenkarspel en Venhuizen. Uiteraard zullen ook de Goede Week vieringen plaatsvinden in besloten kring op andere tijdstippen. Ook wordt voor informatie verwezen naar de website van het bisdom. In Den Helder en de wijde regio zijn de kerken eveneens open en er is aanbidding en rozenkrans. Zo zijn ook de kerken van de parochies rond Hilversum op diverse momenten door de week open voor persoonlijk gebed. De Krijtberg (geen parochiekerk) meldde dat helaas het besluit was genomen de kerk tijdelijk te sluiten. De Vredeskerk in Amsterdam is op weekdagen open voor gebed en een kaarsje van 13-15 uur. Op donderdag is er uitstelling van 13-15 uur. Op zondagen is de kerk open van 10.30-13.30. Er zijn steeds 2 vrijwilligers aanwezig voor vragen e.d. De organist speelt op zondag regelmatig. De Schaapskooi (Landsmeer) is open op Palmzondag, 5 april, tussen 10.00 en 12.00 uur en op Goede Vrijdag, 10 april, tussen 14.00 en 16.00 uur.
Contact met de parochianen
Veel parochies laten weten dat het contact met de parochianen vooral verder gaat via telefoon en andere communicatiemiddelen. In het jongerenpastoraat speelde natuurlijk Snapchat of Instagram en Whatsapp groepen altijd al een belangrijke rol, maar nu komt dat ook veel meer voor andere groepen in beeld. Uit de regio Hoorn bericht de deken: “Wij houden contact via de website en de mail met de parochianen voor belangrijke mededelingen, wij hebben de telefonische bereikbaarheid verbeterd en zijn altijd beschikbaar om mensen te bezoeken rekening houdend met de maatregelen; de eerste heilige communie en alle vergaderingen zijn afgelast”.
In de Waterkant vergaderen ze via een Skype-verbinding of dergelijke technologie. In Medemblik wordt vooral via de telefoon vergaderd en contact gehouden met de parochianen. In het dekenaat Den Helder verloopt het contact met de mensen via whatsapp, Messenger en telefoon, ook met video-gesprekken. Er wordt gelegenheid geboden om met iemand van het pastoraal team te kunnen spreken en in sommige parochies van het dekenaat worden kaartjes gestuurd naar ouderen en zieken met een bemoedigend woord, vertelt de deken. In het dekenaat Alkmaar wordt in verschillende parochie de website gebruikt voor een pastoraal woord en om uit te nodigen voor een pastoraal gesprek per telefoon. In het dekenaat Hilversum begon de verandering zich enkele weken geleden al af te tekenen toen parochianen begonnen af te bellen voor de ziekencommunie of een gepland huisbezoek. Het werd duidelijk: mensen met een zwakke gezondheid begonnen sociaal contact al te mijden. Nu speelt dat contact zich vooral af via Whatsapp, FaceTime enz. “Dit is ook sinds een dag of tien het meest gebruikte middel om met de parochianen in contact te blijven. Bellen, whatsapp berichten sturen, de Eucharistieviering via livestream en de gebedsintenties via de website gebedsintentie.com”, laat het pastoresteam weten.
In de KAN parochies (Kortenhoef, Ankeveen, Nederhorst den Berg) is een kaartenactie gestart. Er worden kaarten verstuurd naar ouderen en eenzamen, bekend bij de bezoekersgroepen. In de Emmaus-Paulus parochie (Hilversum Loosdrecht) is door de diaken een telefooncirkel opgezet. In de regio Weesp - Muiden is van dinsdag t/m vrijdag tussen 10.00 en 12.00 uur het secretariaat geopend voor telefoon en email. De medewerksters bellen ouderen en alleenstaanden en bieden praktische hulp aan. Oudere parochianen die graag bezocht werden en de heilige Communie ontvingen, worden in Naarden-Bussum sinds het uitbreken van het Coronavirus, alleen bezocht als zij zelf contact opnemen en als na afweging er geen risico is om op bezoek te gaan. Parochianen die in verpleeghuizen of verzorgingshuizen zitten, kunnen in ieder geval niet meer bezocht worden, maar de pastoor-deken en de kapelaan nemen telefonisch contact op om hen te bemoedigen.
Voor veel parochianen is het een teleurstelling dat zij op zondag niet naar de kerk kunnen komen. Dat wordt door velen als een echt gemis ervaren. “Fijn hoor dat jullie dat YouTube kanaal hebben en dat ik zo de H. Mis kan volgen,” schreef een parochiaan, “Maar ik vind er niet veel aan”, schreef ze verder, “ ik hoop snel weer naar de kerk te kunnen komen”. Van andere mensen krijgen we als reacties dat ze het wel mooi vinden en blij zijn zo verbonden te kunnen zijn, maar dat ze er toch naar uitzien zelf weer aan de sacramenten te kunnen deelnemen. In de Vredeskerk in Amsterdam wordt een paaskaartenactie gaan houden; 80 plussers die nu niet meer in de kerk kunnen komen voor de mis, gaan ze daar een kaartje sturen. Ze vragen aan parochianen die mee willen helpen of ze vijf adressen willen doen (zoals Amnesty dat ook doet met de kerstgroetenactie).
Live-stream-missen
In steeds meer plaatsen is een live-stream opgezet, gewoonlijk één per samenwerkingsverband. Sommige parochies vermelden de live-stream van de kathedraal. In de Matteüsparochie van Zwaag en Hoorn bijvoorbeeld is geen streaming maar alle mogelijkheden om op die manier of via de TV (KRO of RTV Noord Holland) worden in de parochie bekend gemaakt. ook in het dekenaat Alkmaar zijn verschillende live-stream-missen, meldt de deken. In Volendam is er van maandag t/m zaterdag elke avond om 19 uur, en op zondag om 9.45 uur gelegenheid de Mis thuis mee te vieren via de lokale tv en op zondagmorgen is de lokale radio met d ekerk verbonden, wat via live-stream ook elders gevolgd kan worden. Ook in Wognum en De Goorn wordt de zondagse mis in livestreaming uitgezonden, zoals al eerder is vermeld. In Medemblik en Den Helder en in de KAN parochies is dat ook het geval. Dagelijks wordt vanuit de Emmauskerk in Hilversum de viering uitgezonden. Deze wordt gesteamd via YouTube of de kerkomroep. Het is een samenwerking tussen de parochies Heilig Hart, Onze Lieve Vrouw en de Emmaus. De St. Vituskerk in Hilversum is de plaats van de KRO-uitzending via de website; de Eucharistieviering wordt uitgezonden van maandag tot en met zaterdag, evenals een dagsluiting om 19.30 uur. De kapelaan van Heemskerk-Uitgeest meldt: “Ik ben wat aan het experimenteren met verschillende dingen via internet: gisteren rozenkrans via skype en H. Mis via live stream”. Ook onze mede-katholieken van de Oosterse ritus zijn hiermee bezig: De Eritrese katholieken hebben dagelijks verschillende gebedsbijeenkomsten via Skype. Dat deden ze al voor de Corona-crisis omdat de Eritreeërs op grote afstand van elkaar wonen.
Een paar voorbeelden (er zijn er veel meer):
- Hilversum, www.kerkomroep.nl/#/kerken/10639
- Hilversum, St. Vitus: KRO-website
- Volendam
radio: www.rtvlove.nl/livestream.php
tv: www.rtvlove.nl/livestream-tv - Hoofddorp: Livestreams
Wekelijks zondag 10:00 uur
Palmzondag 09:30 uur (voorprogramma voor kinderen 10:00 Palmzondagviering);
Witte Donderdag 19:30 uur;
Goede Vrijdag 19:30 uur
Paaswake 21:00 uur;
Eerste Paasdag 10:00 uur;
Alles te volgen via YouTube of via de website van de Johannes de Doperparochie
(ook terug te kijken)