Gedenkplaat Martelaren van Alkmaar onthuld
Werkgroep martelaren presenteert boek
De Werkgroep martelaren van Alkmaar had op 13 september in de middag een gedenkwaardige bijeenkomst georganiseerd om de martelaren van Alkmaar te eren met een gedenkplaat bij de ingang van de St. Laurentiuskerk aan het Verdronkenoord en een fraai geïllustreerd boekwerkje dat een inleiding biedt op het leven van deze geloofsgetuigen.
Het programma van deze bijeenkomst is nog te volgen op:
https://www.youtube.com/watch?v=lL-t5h6E9pM
Gevoeligheid
Omlijst met muziek spraken de leden van de Wergroep Jos Olbers en Bob Heusy op de bijeenkomst over het totstandkomen van dit initiatief en herdachten het onlangs overleden lid van de werkgroep, Gerard Toorenburg. Ik heb - na de heer Toorenburg herdacht te hebben en de werkgroep te hebben bedankt - gesproken over de betekenis van deze aandacht voor de martelaren. Die kan gevoelig liggen omdat zij zijn gestorven voor hun katholieke geloof in een tijd dat dit geloof werd vervolgd en het protestantisme opkwam. Daar liep de strijd tegen de (katholieke) Spanjaarden door heen... Kan dit nog wel in een tijd van oecumene en toenadering? Wij eren deze martelaren echter niet omdat wij katholieken beter zijn, ook katholieken hebben lelijke dingen gedaan tegen mensen van andere overtuigingen, maar het gaat er wel om mensen die niets verkeerds hadden gedaan, maar stonden voor hun overtuiging te gedenken, zoals we aan ieder offer dat mensen brengen en ieder mens die vervolgd wordt om zijn overtuiging niet voorbij moeten gaan.
Achterstelling
Daar komt bij dat zij een periode inluidden van meer dan twee eeuwen achterstelling van het katholieke volksdeel dat geen openbaren ambten mocht bekleden, hun geloof niet mochten beleven tenzij onzichtbaar, achter gesloten deuren en tegen een betaling van een som geld voor deze 'tolerantie'. Ook dit hoort bij de geschiedenis van ons land. Ik heb vervolgens verteld dat de nederlandse bisschoppen bij het Ad Limina bezoek in Rome in 2013 op de congregatie voor de heiligverklaringen kwam en daar als eerste werd gevraagd naar de causa van Daniël van Arendonck en zijn gezellen - de martelaren van Alkmaar. Deze causa bleek sinds begin van de vijftiger jaren van de vorige eeuw stil te liggen.
Onthulling
Na deze toespraken gingen de provinciaal van de Franciscanen, pater Theo van Adrichem ofm en ik naar buiten met de leden van de werkgroep om de gedenkplaat te onthullen en die met een gebed te zegenen. Pater Theo van Adrichem hield daarna een gedegen inleiding op de achtergrond waarin de martelaren hadden geleefd. Het is niet om onszelf op de borst te slaan en te roemen op deze martelaren, maar hun betekenis is dat we er inspiratie aan mogen ontlenen voor de navolging van Jezus Christus.
Na de onthulling werd het boek gepresenteerd dat de Werkgroep bij deze gelegenheid heeft uitgegeven: een fraaie eerste presentatie van het leven van deze martelaren
Ik moest de bijeenkomst helaas wat eerder verlaten, maar om een mooie reden: in de kathedraal volgde de priesterwdijing van Juan Andrés Correa del Rio.