Bezoek aan een zuurkoolfabriek
In Nederland worden op ongeveer 10.000 hectare koolgewassen geteeld, zo'n 40% van de volle grondsgroenten-teelt. Een flink deel van dit areaal bevindt zich in de kop van Noord Holland; veel van de kool die daar wordt geteeld, wordt verwerkt in de zuurkoolfabrieken van de familie Kramer, een bedrijf dat dit jaar 130 jaar bestaat. Ik bracht er op woensdag 7 oktober een bezoek.
Ontvangst
Samen met pastoor Ignas Tilma werd ik hartelijk ontvangen door de familie Kramer en de heer Gerrie Groot in de fabriek in Zuid Scharwoude. Daar staat al weer de vijfde generatie aan het roer! Ook de pastoor van Langedijk, Bruno Sestito, zou bij het bezoek aanwezig zijn, maar door overmacht moest hij op het laatste moment verstek laten gaan.
Rondleiding
Na met een informatieve video en korte powerpointpresentatie te zijn voorbereid op wat we zouden zien, werden we rondgeleid in de fabriek en konden we het hele proces bekijken. Wat wordt verwerkt en geleverd aan onder meer allerlei supermarktketens is niet alleen een traditionele zuurkool, maar het zijn ook koolsalades en biologische produkten, zoals het steeds populairder Kimchi.
Het hele proces met alle eindprodukten was goed te volgen. We bezochten de fabriek in de drukste tijd, in het heetst van de koolcampagne, nu vele soorten kool oogstrijp zijn. De zakjes, vaten en pakjes zuurkool rolden in hoog tempo van de band! De interessante middag werd besloten met een heerlijke zuurkoolmaaltijd.
De foto's in de fabriek laten ons zien in beschermende kleding die voor de hygiëne vereist is en met mondkapje vanwege de corona-pandemie.
Het was mooi op deze wijze een beeld te krijgen van een belangrijk produkt van de agrarische sector in ons bisdom en de verwerking ervan in het mooie bedrijf van de familie Kramer.