Een trieste geschiedenis...
Rapport over ex-kardinaal McCarrick is verschenen
Gisteren is het rapport verschenen met het onderzoek naar het schandalig gedrag van ex-kardinaal Theodore McCarrick en naar wat er mis is gegaan bij de behandeling van klachten daarover. Het is een beschamend dossier, maar het is goed dat de H. Stoel het initiatief heeft genomen dit onderzoek te doen en het uitgebreide rapport (447 pagina's) te publiceren.
Het Rapport
Die publicatie werd dinsdag 10 november door Het Staatssecretariaat gedaan. Uit het rapport blijkt dat in het begin verschillende meldingen niet serieus zijn genomen en dat er gelogen werd door onder meer drie bisschoppen die er meer van wisten, toen de toenmalige paus een nader onderzoekje liet doen. Naast kardinaal John O'Connor van New York die duidelijk en gewetensvol aangaf wat hem ter ore was gekomen, waren er andere bisschoppen die hebben toegedekt.
Meeleven
Ik wil mijn meeleven uitspreken met alle slachtoffers van seksueel grensoverschrijdend gedrag, die door zulke berichten hun eigen ervaringen en pijn vaak weer een keer moeten doormaken. Ik hoop dat deze publicatie bijdraagt aan genezing en recht voor slachtoffers.
Goed oordeel, goede behandeling
Ik hoop dat ik altijd goed zal reageren en acteren als mij dergelijke meldingen van verwerpelijk gedrag worden gedaan. Daarbij realiseer ik me dat het altijd moeilijk zal zijn om een goed en rechtvaardig, afgewogen oordeel te geven en mensen te beschermen tegen dit soort roofdieren.
Soms benaderen slachtoffers me persoonlijk met bijvoorbeeld verzoeken om meer compensatie dan zij hadden gekregen. Dan moet ik echter naar de procedures verwijzen die voor onderzoek en toekenning bestaan of bestonden.
IHet komt soms voor dat een melding als een verzinsel of wraakoefening wordt gedaan of voortkomt uit een psychische conditie. Maar dat betekent alleen dat er een zorgvuldig onderzoek moet worden gedaan, niet dat een melding weggewuifd kan worden, zoals in het geval van McCarrick gedaan schijnt te zijn. Ook als het hier volwassenen betreft die slachtoffer zijn geworden, is het genoemde gedrag niet alleen een schending van het celibaat, maar tevens misbruik van een (machts)positie en van een geestelijk ambt en ernstige beschadiging van een andere persoon. Helaas is het niet zelden zo dat daders (te) weinig gevoel hebben voor wat zij iemand aandoen.
Worsteling
Een priester kan moeten worstelen met seksualiteit, hij is een mens. Hij zal als het goed is, begrip ontmoeten en hulp en steun krijgen als hij in die worsteling zit en zijn celibaat (weer) goed wil beleven (of soms moet besluiten dat het priesterschap geen geëigende weg voor hem is).
Het kan en mag echter niet betekenen dat iemand anders de dupe wordt van zo'n worsteling. Een geval als dit van McCarrick maakt tegelijk duidelijk dat het niet zo is dat alles prima gaat als de kerk het celibaat maar opheft.
Behandeling van misbruik
Paus Franciscus heeft de laatste jaren vrij veel aandacht besteed aan de behandeling van misbruik. Er is de laatste jaren ook in de katholieke kerk in ons eigen land veel gedaan om tot betere en zorgvuldiger procedures te komen. VOG's en antecedentenverklaringen worden bijvoorbeeld standaard aangevraagd. Er is een Gedragscode en een Reglement voor de behandeling van klachten met een onafhankelijke klachtencommissie, er zijn vertrouwenspersonen enz. En er wordt meer aandacht aan besteed in de opleidingen en in de selectie van kandidaten, om maar kort enkele van de belangrijkste zaken te noemen.
Onderzoek positief
Het geval McCarrick is (weer) een les en een positief punt is dat het Staatssecretariaat in opdracht van Paus Franciscus tot een gedegen onderzoek is overgegaan en dat dit is gepubliceerd.
Positief aan deze hele affaire is dus dat er steeds meer openheid komt, dat er een degelijk rapport ligt, dat er maatregelen genomen worden om herhaling te voorkomen en dat het probleem steeds beter in zicht komt, ook ‘hoe het werkt’.
Laten we bidden om zegen en genezing voor de slachtoffers, om zuivering voor de kerk en haar bedienaren, om een open en goede behandeling als misbruik zich voordoet.
De gehele tekst van het rapport en de presentatie van de kardinaal staatssecretaris, kard. Pietro Parolin, is hier te lezen: