Dorothy Day, met presentatie van de biografie
Catholic Worker online
Zaterdagmiddag 28 november was er een bijeenkomst van de Catholic Worker met een presentatie van de Nederlandse vertaling van de biografie van Jim Forest over Dorothy Day, "Alles is genade". Door de Corona-situatie was gekozen voor een online bijeenkomst, zodat toch zoveel mogelijk mensen die konden bijwonen.
Het programma
Het was een mooie middag met allerlei sprekers die verschillende kanten van Dorothy Day en Catholic Worker in Amsterdam belichtten. Gerard Moorman, die ook de eindredactie van de Nederlandse vertaling verzorgde, vertelde over het ontstaan van het eerste huis in Amsterdam, nu 32 jaar geleden. Zeer recent is een tweede huis begonnen, het Dorothy-huis in Amstelveen, richting Nes aan de Amstel. Dat heb ik nog niet bezocht. Kate Hennessy is een kleindochter van Dorothy en vertelde over haar contacten met haar grootmoeder. Ook voor haar is zij een heilige (inderdaad is een canonisatie-proces bezig) en zij bewaart goede herinneringen aan haar oma. Jim Forest werd ondervraagd over wie Dorothy was en wat hem zo sterk in haar heeft aangesproken. De huisband van de Catholic Worker verzorgde regelmatig een intermezzo. Na een pauze kwamen Susan van der Hijden, Frits ter Kuile, Margriet Bos en Herman van Veelen aan het woord die een getuigenis gaven over verschillende aspecten van hun leven als bewoner van een Catholic Worker huis: gastvrijheid, pacifisme en anarchisme, gebed en spiritualiteit en inzet voor klimaat en milieu. De middag werd afgesloten met de presentatie van het boek met een korte toespraak van mij die U hieronder kunt lezen.
Meebeleven?
De online boek presentatie is nog te volgen via de volgende link:
Dorothy DAY - online boekpresentatie - Alles is genade - YouTube
Het boek kost € 29,90 (400 blz.) en is te bestellen via de boekhandel, via het Jeanette Noelhuis of via uitgeverij Damon
Alles is Genade | Uitgeverij Damon
Waarom moet je ALLES IS GENADE gelezen hebben?
een biografie van Dorothy Day, door Jim Forest
Niet doorsnee
Wat maakt het leven van Dorothy Day zo aantrekkelijk en aansprekend? Eigenlijk hetzelfde wat de Catholic Worker zo aantrekkelijk maakt: hier is te zien dat je niet “doorsnee” hoeft te zijn om katholiek te zijn, niet aan een bepaald beeld moet beantwoorden. Ik denk dat veel mensen die het boek lezen een ander beeld krijgen van katholiek zijn, dan wat zij er altijd van dachten.
City girl
Ik zou het inderdaad mooi vinden als Dorothy Day zalig- en heilig verklaard zou worden. Zelf verzette zij zich als men haar als een heilige beschouwde. “Ik voel er niets voor om zo gemakkelijk weggezet te worden”, antwoordde zij dan, zo lees ik in het boek. En zij is inderdaad niet het prototype van een heilige met een mooi, vroom, door wederwaardigheden heen rimpelloos en keurig leven. Zij was een mens, een echte mens van vlees en bloed, uit één stuk, met een westers, stedelijke, linkse, niet-godsdienstige achtergrond, “a city girl”.
Herkenbaar
Eigenlijk had zij alles waardoor haar leven herkenbaar is, zeker voor vrouwen, voor moderne mensen-nú, die er niet voor voelen om braaf allerlei plat getreden paden te bewandelen. Zo’n non-conformistische persoon zijnde, streefde Dorothy Day naar heiligheid en inspireert daardoor nog steeds talloze mensen. En wat heeft zij veel meegemaakt en hoe herkenbaar is haar leven voor wie in onze tijd wil zoeken! De problemen thuis met haar vader, haar studie aan de universiteit, haar relaties met mannen, haar abortus, haar journalistieke werk, haar leven in een sociale omgeving waar de katholieke kerk als iets verwerpelijks werd gezien en ook haar eigen afkeer van priesters, haar ongehuwd moederschap, haar scheiding, haar geloofsweg die haar uiteindelijk tot opname in de katholieke kerk bracht , haar streven naar sociale rechtvaardigheid, haar inzet voor ouden, hulpelozen, hongerigen en daklozen, haar activisme en strijdvaardigheid, haar grote geloof en geestelijke kracht en natuurlijk haar inzet voor The Catholic Worker, tot 1949 samen met Peter Maurin, dat alles maakt haar leven herkenbaar en aantrekkelijk voor ons, mensen van nu die met dezelfde dingen leven en worstelen.
Ook als je leven "niet klopt"
Ik zou een heiligverklaring dan ook erg zien zitten, maar niet als een manier om haar weg te zetten en onschadelijk te maken, maar juist om haar persoon, haar weg en haar werk een brede uitstraling en blijvende aandacht te geven, omdat die allemaal zo inspirerend zijn en duidelijk maken dat je als mens niet al gestempeld en weggezet bent als je leven “niet klopt”.
Proficiat!
Ik wil de twee gemeenschappen, Jeanette Noëlhuis en Dorothyhuis, heel The Catholic Worker, Jim Forest , Gerard en Anna Moorman en uitgeverij Damon hartelijk feliciteren met de Nederlandse vertaling van “All is grace”. “Alles is genade” is een goed geschreven en goed vertaald, gemakkelijk leesbare, prettig geschreven biografie met vele foto’s van Dorothy’s leven die een goed beeld geven bij de tekst. Ik hoop dat vele mensen dit boek zullen lezen en erdoor geïnspireerd zullen