Arsacal
button
button
button
button


Dorothy Day, met presentatie van de biografie

Catholic Worker online

Nieuws - gepubliceerd: zaterdag, 28 november 2020 - 822 woorden
Dorothy Day, met presentatie van de biografie
enkele van de sprekers
enkele van de sprekers

Zater­dag­mid­dag 28 no­vem­ber was er een bij­een­komst van de Catholic Worker met een pre­sen­ta­tie van de Neder­landse vertaling van de bio­­gra­fie van Jim Forest over Dorothy Day, "Alles is genade". Door de Corona-situatie was gekozen voor een online bij­een­komst, zodat toch zoveel moge­lijk mensen die kon­den bijwonen.

Het pro­gram­ma

Het was een mooie mid­dag met allerlei sprekers die ver­schil­lende kanten van Dorothy Day en Catholic Worker in Am­ster­dam belichtten. Gerard Moorman, die ook de eindredactie van de Neder­landse vertaling ver­zorgde, ver­telde over het ontstaan van het eerste huis in Am­ster­dam, nu 32 jaar gele­den. Zeer recent is een tweede huis be­gon­nen, het Dorothy-huis in Am­stel­veen, rich­ting Nes aan de Amstel. Dat heb ik nog niet bezocht. Kate Hennessy is een klein­doch­ter van Dorothy en ver­telde over haar contacten met haar groot­moe­der. Ook voor haar is zij een heilige (inder­daad is een canoni­sa­tie-proces bezig) en zij bewaart goede her­in­ne­ringen aan haar oma. Jim Forest werd onder­vraagd over wie Dorothy was en wat hem zo sterk in haar heeft aan­ge­spro­ken. De huis­band van de Catholic Worker ver­zorgde regel­ma­tig een intermezzo. Na een pauze kwamen Susan van der Hijden, Frits ter Kuile, Margriet Bos en Herman van Veelen aan het woord die een ge­tui­ge­nis gaven over ver­schil­lende aspecten van hun leven als bewoner van een Catholic Worker huis: gast­vrij­heid, pacifisme en anarchisme, gebed en spiri­tua­li­teit en inzet voor klimaat en milieu. De mid­dag werd af­ge­slo­ten met de pre­sen­ta­tie van het boek met een korte toe­spraak van mij die U hier­on­der kunt lezen.

Meebeleven?

De online boek pre­sen­ta­tie is nog te volgen via de volgende link:

Dorothy DAY - online boek­pre­sen­ta­tie - Alles is genade - YouTube

Het boek kost € 29,90 (400 blz.) en is te be­stel­len via de boek­han­del, via het Jeanette Noelhuis of via uit­ge­ve­rij Damon

Alles is Genade | Uit­ge­ve­rij Damon

 

Waarom moet je ALLES IS GENADE gelezen hebben?

een bio­­gra­fie van Dorothy Day, door Jim Forest

Niet doorsnee

Wat maakt het leven van Dorothy Day zo aan­trek­ke­lijk en aan­spre­kend? Eigen­lijk het­zelfde wat de Catholic Worker zo aan­trek­ke­lijk maakt: hier is te zien dat je niet “doorsnee” hoeft te zijn om katho­liek te zijn, niet aan een bepaald beeld moet beant­woor­den. Ik denk dat veel mensen die het boek lezen een ander beeld krijgen van katho­liek zijn, dan wat zij er altijd van dachten.

City girl

Ik zou het inder­daad mooi vin­den als Dorothy Day zalig- en heilig verklaard zou wor­den. Zelf verzette zij zich als men haar als een heilige be­schouw­de. “Ik voel er niets voor om zo ge­mak­ke­lijk weg­ge­zet te wor­den”, ant­woordde zij dan, zo lees ik in het boek. En zij is inder­daad niet het prototype van een heilige met een mooi, vroom, door weder­waar­dig­he­den heen rimpelloos en keurig leven. Zij was een mens, een echte mens van vlees en bloed, uit één stuk, met een westers, ste­de­lijke, linkse, niet-gods­diens­tige ach­ter­grond, “a city girl”.

Herken­baar

Eigen­lijk had zij alles waardoor haar leven herken­baar is, zeker voor vrouwen, voor moderne mensen-nú, die er niet voor voelen om braaf allerlei plat getre­den paden te bewan­de­len. Zo’n non-confor­mis­tische persoon zijnde, streefde Dorothy Day naar hei­lig­heid en inspireert daardoor nog steeds tal­loze mensen. En wat heeft zij veel mee­ge­maakt en hoe herken­baar is haar leven voor wie in onze tijd wil zoeken! De problemen thuis met haar vader, haar studie aan de uni­ver­si­teit, haar relaties met mannen, haar abortus, haar jour­na­lis­tieke werk, haar leven in een sociale omge­ving waar de katho­lie­ke kerk als iets verwerpe­lijks werd gezien en ook haar eigen afkeer van pries­ters, haar ongehuwd moe­der­schap, haar schei­ding, haar geloofsweg die haar uit­ein­delijk tot opname in de katho­lie­ke kerk bracht , haar streven naar sociale recht­vaar­dig­heid, haar inzet voor ouden, hulpe­lozen, hon­gerigen en dak­lo­zen, haar activisme en strijd­vaar­dig­heid, haar grote geloof en gees­te­lij­ke kracht en na­tuur­lijk haar inzet voor The Catholic Worker, tot 1949 samen met Peter Maurin, dat alles maakt haar leven herken­baar en aan­trek­ke­lijk voor ons, mensen van nu die met dezelfde dingen leven en worstelen.

Ook als je leven "niet klopt"

Ik zou een heilig­ver­kla­ring dan ook erg zien zitten, maar niet als een manier om haar weg te zetten en onscha­de­lijk te maken, maar juist om haar persoon, haar weg en haar werk een brede uit­stra­ling en blijvende aan­dacht te geven, omdat die allemaal zo in­spi­re­rend zijn en dui­de­lijk maken dat je als mens niet al gestem­peld en weg­ge­zet bent als je leven “niet klopt”.

Proficiat!

Ik wil de twee ge­meen­schappen, Jeanette Noëlhuis en Dorothyhuis, heel The Catholic Worker, Jim Forest , Gerard en Anna Moorman en uit­ge­ve­rij Damon harte­lijk fe­li­ci­te­ren met de Neder­landse vertaling van “All is grace”. “Alles is genade” is een goed ge­schre­ven en goed ver­taald, ge­mak­ke­lijk lees­ba­re, pret­tig ge­schre­ven bio­­gra­fie met vele foto’s van Dorothy’s leven die een goed beeld geven bij de tekst. Ik hoop dat vele mensen dit boek zullen lezen en erdoor geïnspireerd zullen

post deze webpagina op: Facebook X / Twitter
Terug