Mgr. Martin de Groot overleden
Een leven voor het bisdom van Haarlem
Op dinsdag 20 april overleed na een kort ziekbed mgr. drs. Martin de Groot, oud-vicaris-generaal en oud-officiaal van het bisdom Haarlem-Amsterdam. In 1964 werd hij benoemd tot secretaris van het bisdom, dat luidde een leven in van vijftig jaar dienstbaarheid aan "de Haarlemse kerk", zoals hij zelf graag zei. En tot op heden heeft mgr. De Groot nog enkele taken voor het bisdom vervuld.
Levensloop
Mgr. De Groot werd op 3 september 1933 in Amsterdam geboren. Na zijn priesterwijding werd mgr. De Groot kapelaan in Castricum, maar een jaar later kreeg hij al de benoeming om canoniek recht te gaan studeren in Rome. Na het behalen van het licentiaat werd hij secretaris van het bisdom en later ook kanselier en officiaal van de kerkelijke rechtbank. Onder bisschop Zwartkruis werd hij bisschoppelijk vicaris, lid van het kathedraal kapittel en van het consultorencollege. In 1998 werd hij vicaris-generaal en maakte hij deel uit van de Raad voor Economische Aangelegenheden, ambten die hij naast het officialaat tot zijn emeritaat in september 2013 heeft vervuld.
Overige activiteiten
Daarnaast was hij bisschoppelijk adviseur voor de KRO en lid van het verantwoordingsorgaan van het Pensioenfonds Nederlandse Bisdommen en was hij betrokken bij talrijke raden- commissies, advies- en beheersstichtingen.
Daarnaast was hij als assisterend priester actief in de St. Jozefkerk in Haarlem.
Zijn vele verdiensten werden geëerd door zijn benoeming tot erekapelaan van Zijne Heiligheid de paus in 1985 en de benoeming tot Ridder in de orde van Oranje Nassau in 2005. Op 1 december 2017 werd hij benoemd tot ere-kanunnik van het bisdom Haarlem-Amsterdam.
Na zijn emeritaat bleef mgr. Martin de Groot nog actief als promotor iusititiae van de Haarlemse rechtbank en als rechter in de Interdiocesane Strafrechtbank van eerste instantie.
Ten gunste van de chorale kerkmuziek in de Kathedraal, de basiliek van St. Nicolaas en de St. Josephkerk stichtte mgr. De Groot het muziekfonds mgr. Martin de Groot. Het zijn de drie kerken waar hij een bijzondere band mee had (zijn grootvader was bij de bouw van de St. Nicolaasbasiliek betrokken).
Overlijden
De laatste tijd had mgr. De Groot longproblemen gekregen die kort na Pasen leidde tot een ziekenhuisopname. Daar werd uiteindelijk longkanker geconstateerd, die echter niet meer behandelbaar was. Enkele dagen voor zijn dood bezocht ik hem daar. Hij had toen net die dag het bericht gekregen dat de aandoening niet behandelbaar was, maar ik trof hem heel rustig en dankbaar voor zijn leven als priester en overgegeven. Met dankbaarheid keek hij op zijn leven terug, dankbaar voor wat hij als priester en in de vele functies die hij vervuld had, mocht betekenen. Hij was zich zeer goed bewust dat het einde van zijn aardse leven nabij was, maar hij zag het terecht als een mooie voltooiing.
Persoon
Mgr. Martin De Groot heeft een lang leven gewijd aan het bestuur van het bisdom Haarlem-Amsterdam. Hij heeft dat met grote toewijding gedaan, enigszins gereserveerd, nauwkeurig, rustig, vriendelijk, ook in woelige tijd. Hij had de stukken altijd goed bestudeerd.
Rechterhand van bisschoppen
Mgr. De Groot was in Rome tijdens het tweede Vaticaans concilie, heeft veel bisschoppen meegemaakt en nauw samengewerkt met mgr. Van Dodewaard, die hij zelf dood had aangetroffen, met mgr. Zwartkruis, mgr. Bomers en mgr. Punt. Met de pas overleden Joop Lansdaal werkte hij nauw samen. Ook ik heb nog een aantal jaren met hem mogen samenwerken.
Dank!
We zijn hem uitermate dankbaar voor al deze jaren van trouwe en kundige inzet voor ons bisdom!
Moge de Heer hem nu de eeuwige rust en vrede geven!
Uitvaart
De uitvaart zal woensdag 28 april plaatsvinden in de kathedraal, maar die kan nog maar door een beperkt aantal (100) personen worden bijgewoond vanwege de Corona-maatregelen. Het is de eerste dag dat er enige verruiming is, maar ook met dit verruimde aantal zal de plechtigheid alleen door genodigden kunnen worden bijgewoond in de kathedrale basiliek zelf. Echter, iedereen zal dit afscheid kunnen volgen via Kathedraal TV.