Arsacal
button
button
button
button


Wat is 'geluk' voor burgemeester en bisschop?

Bij de opening van 'geloof in geluk' in de kathedraal

Nieuws - gepubliceerd: donderdag, 29 juli 2021 - 649 woorden

Donder­dag­och­tend stond Leo Fijen met zijn camera- en geluidsman voor de deur. Even later kwam ook burge­mees­ter Jos Wienen van Haar­lem aanrij­den, voor een bij­zon­der gebeuren: een geloofs­ge­sprek met Leo Fijen en met mij over geluk. De aan­lei­ding? Het bij­zon­dere jaar dat in de ka­the­draal gaat beginnen rond het thema: ‘Geloof in geluk’.

Verlies

De burge­mees­ter verloor beide ouders in het afgelopen Corona-jaar, binnen enkele maan­den tijd. Vanzelf­spre­kend was dat een emo­tio­neel gebeuren. Ook de situatie van de pandemie was soms las­tig. Wat maakt je dan nog gelukkig? En is geluk iets dat je zelf moet bereiken en maken of wordt het geluk je gegeven? Het ant­woord is te zien en horen op zon­dag 29 au­gus­tus, wanneer het geloofs­ge­sprek wordt uitgezon­den, voor de zon­dagse Eucha­ris­tie­vie­ring.

Opening

Het pro­gram­ma ‘Geloof in geluk’ wordt op vrij­dag­mid­dag 27 au­gus­tus geopend door de Com­mis­sa­ris van de Koning, Arthur van Dijk en Burge­mees­ter Jos Wienen. De dag erna zal het voor ieder­een toe­gan­ke­lijk zijn tot 3 april 2022. Daarna komt een nieuw pro­gram­ma.

Rondgang

‘Geloof in geluk’ bestaat uit een speciale rondgang door de Ka­the­draal, passend bij het kerk­ge­bouw, met allerlei ten­toon­stel­lingen en bele­vings­mo­menten rond het thema geluk. Daar­naast zijn er publieks­acti­vi­teiten (zoals work­shops, concerten en lezingen voor ver­die­ping) in de Haar­lemse Sint Bavo Ka­the­draal.

Route: De Geloof in Geluk- route gaat langs het Wil­li­brordusorgel, het mid­den­schip, de zij­ka­pellen, de zijbeuken, de kooromgang en de straal­ka­pellen.

Wat kun je ver­wach­ten?

De Sint Bavo Ka­the­draal is een plek die uitno­digt om stil te staan bij het eigen geluks­ge­voel. In de thema­ten­toon­stel­ling Geloof in Geluk reflec­teert een twin­tigtal ver­tellers op dit herken­ba­re thema. Som­mi­ge ver­tellers verbleven een tijd in de ka­the­draal om te werken aan hun bijdragen, anderen dachten thuis na over geluk.

In de Geloof in Geluk-route wor­den kunst­werken, foto’s, video’s, gedichten, podcasts en muziek­com­po­si­ties door de ka­the­draal ge­pre­sen­teerd. De meeste bijdragen zijn spe­ci­fiek voor die plek in de ka­the­draal gemaakt. Alles is bedoeld om geïnspireerd te wor­den door Geloof in Geluk en op zoek te gaan naar het ant­woord op de vraag: ‘Wat betekent geluk?’

Deel­ne­mers aan Geloof in geluk zijn: Pries­ter Anton ten Klooster, pries­ter Antoine Bodar, Bina Chirino, Bis­schop Jan Hendriks, Bob Wegkamp, Ramon Mangold, Dafne Arlman, Emma van Hooff, Jos Wienen, Lars Gerfen, Leo Fijen, Maaike Lut, Martijn Duif­hui­zen en Kees Wisse, Matteo Myderwyk, Mirjam van der Vegt, OMG Magazine, Peter van Asselt en Tini Brugge, Robin van Galen, Sanne Vogel en Simone de Groot.

Enkele voor­beel­den

Om een tipje van de sluiter op te lichten, hierbij enkele voor­beel­den van wat men kan ver­wach­ten:

  • Com­po­nist Matteo Myderwyk werkte aan een speciale orgel­com­po­si­tie geïn­spi­reerd op het hemelse geluk. Hij heeft een week orgel gespeeld in de ka­the­draal, hij heeft de orgel­mu­ziek thuis bewerkt en aan­ge­vuld en de nieuwe com­po­si­tie is te horen in de ten­toon­stel­ling. Bij het Wil­li­brordusorgel met een prach­tig uit­zicht over de gehele ka­the­draal.
  • Jour­na­list/schrijfster Mirjam van der Vegt neemt de bezoekers in korte video’s mee door de ka­the­draal en laat de bezoeker actief de kracht van stilte ervaren op bij­zon­dere plekken in de kerk.
  • Bloemsier­kunste­naar Peter van Asselt maakte groene kapel die qua vorm is geïn­spi­reerd op de zeven zuilen. De bezoeker wordt actief gevraagd even stil te zitten. Om stil te staan bij het eigen (geluks)gevoel.
  • Ver­schil­lende deel­ne­mers spraken een podcasts in over wat geluk betekent. Deze audiofrag­menten zijn in de ten­toon­stel­ling te horen. Onder anderen Leo Fijen en burge­mees­ter Jos Wienen spraken een podcast in.

Naar buiten tre­den

Met dit nieuw ini­tia­tief wil de Haar­lemse ka­the­draal na­druk­ke­lijker naar buiten tre­den en mensen uit­no­di­gen om na te denken over wat hen bezighoudt. Wij hopen hiermee ver­die­ping te bie­den in het leven, in dit prach­tige en monu­mentale gebouw dat zo’n bij­zon­dere plaats inneemt in onze geloofs­tra­di­tie.

Datum: Vanaf 28 au­gus­tus 2021 voor publiek tot en met 3 april 2022

Nieuw pro­gram­ma: vanaf Pasen 2022

post deze webpagina op: Facebook X / Twitter
Terug