De zus van Hamel over 'Mijn broer Jacques'
Bezoek aan Saint Étienne du Rouvray
Bij uitgeverij Adveniat is onlangs het boekje van Roseline Hamel in vertaling verschenen dat zij schreef over haar broer die - velen herinneren het zich nog wel - op 26 juli 2016 aan het eind van de Mis door twee moslim-terroristen werd vermoord. Een weekje vakantie was voor mij een goede gelegenheid om dit boek te lezen en... de kerk te bezoeken waar deze gruwelijke feiten hebben plaats gevonden.
De aanslag
Er zijn voor de Mis van 9.00 uur minder mensen dan anders, niet meer dan vijf, een echtpaar - waarvan de man Guy jarig is - en drie religieuzen. Er wordt gebeden voor een parochiaan die een hartoperatie moet ondergaan, diezelfde ochtend. De parochianen nemen plaats op de paar banken die achter het altaar staan opgesteld, vlak bij de sacristie. Twee jonge mannen komen aan het einde van de Mis binnengerend vanuit de deur bij de sacristie, terwijl ze schreeuwen: “Allahou Akbar”. Zij zetten hun tas op het altaar, dragen messen en een wapen; een kandelaar en de kelk gooien ze omver. De jarige man - hij werd 87 - wordt gedwongen alles te filmen. Père Hamel wordt gegrepen, naar het altaar gebracht waar hij moet knielen en drie messteken krijgt. De priester zegt: “Stop, wat ben je aan het doen”, als de terrorist doorgaat met steken probeert hij zich te verzetten en zegt: “Ga weg, Satan. Satan, ga weg”. De terrorist snijdt in zijn keel en dat wordt père Hamel fataal.
Een van de zusters rent naar buiten en vraagt een chauffeur de politie te waarschuwen. De terroristen versturen de film en vernietigen de mobiele telefoon van de jarige Guy waarmee die moest filmnen. Ook hij wordt bewerkt met het mes en raakt ernstig gewond, maar hij zal het overleven. Religieuze voorwerpen worden vernield. De zusters krijgen te horen dat zij gijzelaars zijn en getuigen van hun geloof als de terrorist vraagt of ze bang zijn om te sterven: "Nee, ik geloof dat ik God zal vinden, die ik liefheb", antwoordt de zuster. Uiteindelijk weet de politie de terroristen onschadelijk te maken.
Het boek van Roseline Hamel: "Mijn broer Jacques"
Tijdens het gebeuren was Roseline Hamel in de pastorie. Ze was de avond tevoren aangekomen en zij zou na een paar dagen met haar broer en haar gezin op vakantie gaan. Toen zij ging kijken waar haar broer bleef, werd zij tegen gehouden en hoorde het vreselijke bericht.
Het boek dat zij heeft geschreven, verhaalt niet alleen over haar ervaringen rond de dagen van de terroristische aanslag, maar geeft een kijkje op het leven van de priester Hamel: hun achtergrond in een gezin dat het nodige had doorstaan, met gescheiden ouders en kinderen die eerst apart werden opgevoed, later werden verenigd, maar hun moeder lang moesten missen; Père Jacques zijn ernstige en wat gesloten karakter, zijn grote eenvoud en bescheidenheid. Het boek geeft een eenvoudig en menselijk verhaal dat zeker aanspreekt en Jacques Hamel heel menselijk nabij brengt.
Rosaline voelt dat zij met het overlijden van haar broer een missie toevertrouwd heeft gekregen...
Dialoog
De kerk in Saint Étienne du Rouvray van priester Hamel maakt duidelijk dat de parochie niet wil blijven steken in haat en vergelding. Integendeel. Hamel zelf had zich ingezet voor goede contacten en dialoog met de moslims. Dat voorbeeld wil men volgen. In de kerk hangt een schildering die een gelovige moslim heeft gemaakt om Hamel te eren (zie foto). Naast de kerk is een monument opgericht door de burgerlijke overheid en de parochianen met een deel van de tekst van de Verklaring over de rechten van de mens (foto). Erom heen staan bankjes, die een uitnodiging willen zijn om over de boodschap van gelijkheid van allen en respect voor de waardigheid van iedere mens te reflecteren.
Bestelling van het boek: www.adveniat.nl