Centrale kerken en steunpunten? Parochiebesturen in gesprek
De WJD komt eraan!
Op de parochiebesturendag waren er - naast mijn inleiding (zie eerder artikel) ook presentaties door de econoom, de stafmedewerker kerkopbouw, jongeren- en gezinspastoraat en een presentatie door de vicaris-generaal.
Presentatie van de situatie
Na de Eucharistieviering (zie vorig bericht) kwamen de tegen de negentig deelnemers aan de parochiebesturendag (vrijwel alle parochies of samenwerkingsverbanden waren vertegenwoordigd) samen in de Engelenzaal. In het ochtendprogramma waren er enkele presentaties: ik mocht het spits afbijten met de inleiding die U in het vorige artikel vindt, daarna kwam de algemeen econoom de heer T.J. (Thom) van der Steen MBA die de financiële ontwikkeling van de parochies in ons bisdom presenteerde en stafmedewerker kerkopbouw Marius van der Knaap MBA die onder meer de gespreksvragen inleidde en de voortgang van de samenwerkingsprocessen.
Reflectie op de uitdagingen waar we voor staan
Na de lunch vond dit gesprek in deelgroepen plaats waarin de parochiebestuursleden hun reflectie konden geven op de uitdagingen waar we voor staan en verschillende voorstellen vanuit het bisdom.
Vanuit de verschillende gremia is bijvoorbeeld naar het bisdom de vraag gekomen om meer regie te nemen en de samenwerkingsprocessen te faciliteren. Er wordt gedacht aan enkele pilots van externe begeleiding van regio's om de samenwerking en fusie gestalte te geven met de mensen ter plaatse. Dit zou moeten leiden - zo schatten wij in - tot de aanwijzing van ongeveer 28 centrale kerken in het bisdom en een 37 tal steunpunten. Dit zou betekenen dat op andere locaties verder zal worden afgezien van kostbare investeringen, terwijl de investeringen in de steunpunten tot het noodzakelijke beperkt moet blijven.
Later hopen we nader in te gaan op de reacties die op dit voorstel zijn gekomen en op de beide andere vragen die aan de groepen werden voorgelegd omtrent het organiseren van pastorale initiatieven in een wijdere regio en het benoemen van hobbels en blokkades op weg naar een missionaire kerk. In het algemeen kan ik zeggen dat de situatie wel werd herkend, dat men de noodzaak van veranderingen inziet, maar ook hoopt dat het bisdom het proces van samenwerking en samengaan samen met de parchies gestalte wil geven.
Familiezondagen
Aan het einde van de dag werden enkele belangrijke initiatieven gepresenteerd, met name de voorbeeiding op de Wereldjongerendagen en de Familiezondagen die op verschillende plaatsen in het bisdom worden gehouden (Schagen, Heemskerk, Haarlem en Heiloo). Daar komen mogelijk nog enkele locaties bij. In Uithoorn wordt eveneens met dit initiatief van Familiezondagen begonnen.
De Wereldjongerendagen komen eraan!
Voor wat betreft de Wereldjongerendagen (WJD), eind juli begin augustus 2023: het bisdom Haarlem-Amsterdam organiseert een mooie reis met bezoeken aan onder meer Lourdes en Fatima, met een stuk Camino en een bezoek aan Burgos. Parochies kunnen aan het Jongerenpastoraat van het bisdom vragen om deze reis voor de jongeren in de parochie toe te lichten, daarvoor kunnen ze Jong Bisdom Haarlem benaderen (Carolien Hoogenboom). We hopen met sponsoring (er beginnen ook sponsoracties) de prijs van deze WJD-reis betaalbaar te kunnen houden. De gierende inflatie legt daar een extra druk op, maar zodra de prijs bekend is, wordt die gepubliceerd. Jongeren zijn van harte welkom, evenals sponsoren!
Initiatieven vanuit de parochies
Parochies hadden voor deze besturendag interessante initiatieven vanuit hun regio kunnen melden, die werden aan het eind nog even toegelicht door vicaris-generaal mgr. dr. Bart Putter.