Drie nieuwe Ridders! kerkelijke onderscheidingen in de Bavokathedraal
Aan het einde van het symposium naar aanleiding van de nieuwe kunst in de kathedraal, mocht ik drie mensen huldigen die zeer veel hebben betekend voor de restauratie van de kathedraal en het mogelijk maken van deze nieuwe kunst. Het ging om de heer Hendrik Duijts, mevrouw Ineke Hetem en de heer Wim Eggenkamp.
Nieuwe kunstwerken
Het is in het kader van de restauratie dat een flink aantal nieuwe kunstwerken in de kathedraal zijn aangebracht. Denk hierbij aan de nieuwe inrichting van de doopkapel (Marc Mulders), de kerstengel boven de kerstkapel (Han Bijvoet), de roeping van Mozes (Gijs Frieling) en de glas-in-lood-ramen van het middenschap van Jan Dibbets. Ook de aanpassing van de verlichting heeft veel bijgedragen aan de kathedraal: de kerkelijke kunst komt daardoor veel meer tot zijn recht.
Hieronder vindt U de ‘laudatio’ die ik heb gehouden bij de uitreiking van de onderscheidingen. Bij iedere persoon wordt de onderscheiding vermeld die hij of zij heeft ontvangen
Ridder in de Orde van St. Sylvester, voor Hendrik Duijts
De heer Hendrik Duijts heeft ruim 17 jaar alle bouwkundige processen van de restauratie begeleid, gecontroleerd en zelfs met inachtname van de geplande tijd en kosten, dit enorme restauratieproject naar een uniek eindresultaat geleid. Daarbij was U door Uw lidmaatschap van het parochiebestuur tevens een belangrijke verbinding tussen de Stichting Kathedrale Basiliek en de parochie. De restauratie is mede dankzij Uw grote inzet bekroond met de prestigieuze Europa Nostra Award, waar ik straks nog iets meer over zal zeggen. Die prijs getuigt van de uitermate grote deskundigheid waarmee de restauratie heeft plaats gevonden. Zonder de onvermoeibare, zeer bescheiden, conscentieuze en deskundige inzet van U, Hendrik Duijts, was het waarschijnlijk niet gelukt om deze kwaliteit van herstel in oude glorie van het Rijksmonument de Kathedrale Basiliek Sint Bavo binnen de budgettaire doelstellingen te bereiken. De voorbereiding en plaatsing van nieuwe kunstwerken in de Kathedraal in genoemde periode, hebben enorme extra inspanningen en veel tijd gevergd, waar U zich altijd ten volle en met hart en ziel voor heeft ingezet. Ook aan de realisatie van de Tooropramen in de Aloysiuskapel, waar we vandaag feestelijk bij stilstaan, heeft U een belangrijke bijdrage geleverd. Al woont U helaas inmiddels niet meer in Haarlem, maar in Langbroek, ik weet dat Uw hart toch nog wel steeds bij deze Kathedraal ligt en dat de huidige bestuursleden altijd nog een beroep kunnen doen op Uw kennis en ervaring. Weet dat U hier in deze kathedrale basiliek, die op bijzondere wijze Uw kerk is geworden, altijd hartelijk welkom bent! Ik wil U zeer hartelijk danken voor deze grote en bewonderenswaardige inzet.
Ik mag u nu met vreugde mededelen dat al deze bijzondere verdiensten voor dit prachtige en unieke Godshuis, niet onopgemerkt zijn gebleven. Het heeft Zijne Heiligheid paus Franciscus dan ook behaagd U een hoge kerkelijke onderscheiding toe te kennen en U te benoemen tot Ridder in de orde van St. Sylvester.
Ridder in de Orde van St. Sylvester, voor Ineke Hetem
Mevrouw Ineke Hetem heeft gedurende twintig jaar alle mogelijke ondersteuning gegeven aan de Stichting Kathedrale Basiliek Sint Bavo te Haarlem, bij alle denkbare activiteiten, zowel op religieus gebied als op cultureel gebied. Zij is tijdens de restauratie, waarin zeer veel afspraken tot in detail moesten worden vastgelegd en geregeld, de secretaris geweest, waar het bestuur op kon bouwen. Men heeft mij gezegd: “Ineke vergeet niets”. De secretaris-functie is binnen een Stichting als die van de kathedrale basiliek vanzelfsprekend uiterst belangrijk. De hectische bestuursjaren tijdens de restauratie van de Kathedraal, hebben zeer veel extra werkzaamheden op dit terrein met zich meegebracht. Deze veel tijd vragende functie als een soort spin in het web, moet voor U geen sinecure zijn geweest, want u moest die verrichten naast Uw dagelijkse werk voor de gemeente Haarlem en het Sint Jacobs Godshuis. Het geheel van de werkzaamheden aan de kathedraal vormde een complexe restauratie, die mede dankzij U succesvol was. Daarbij heeft U zich ook naast Uw reguliere werk en maatschappelijke leven te allen tijde ingezet voor vele niet met de restauratie verbonden activiteiten, ten gunste van geloofszaken en culturele activiteiten. Daarbij wilt U verbonden zijn met alle mensen die zich als vrijwilliger inzetten voor deze kathedraal. Zo bent U nog steeds present bij het koperpoetsen, de grote schoonmaak en andere activiteiten en blijft U de spil van een actieve groep enthousiaste mensen in de kathedraal, die veel goeds doen en gelukkig ook veel plezier beleven aan hun gezamenlijke activiteiten. Ik wil U daarvoor bij deze gelegenheid bijzonder danken.
Ik mag u nu met vreugde mededelen dat al deze bijzondere verdiensten voor dit prachtige en unieke Godshuis, niet onopgemerkt zijn gebleven. Het parochiebestuur, de stichting en de plebaan hebben U daarom willen voordragen voor een kerkelijke erkenning van Uw inzet. Het heeft Zijne Heiligheid paus Franciscus dan ook behaagd U een hoge kerkelijke onderscheiding toe te kennen en U te benoemen tot Ridder in de orde van St. Sylvester.
Ridder in de Orde van St. Gregorius, voor Wim Eggenkamp
De restauratie van de kathedraal is een enorm project geweest. De kosten ervan, zo’n 26 miljoen Euro, en de omvang van de werkzaamheden maakten dat dit een tijd lang het grootste restauratieproject in ons land was. De heer Wim Eggenkamp is de motor geweest van de restauratie van de Kathedrale Basiliek St Bavo die in mei 2019 bekroond werd met de European Heritage/Europa Nostra Award. De jury waardeerde met name de zorgvuldigheid waarmee het hele project is aangepakt en prees de werkwijze van het restauratie-team, dat zich realiseerde dat alleen op basis van grondig onderzoek een juiste interpretatie kon worden verkregen van verborgen elementen van decoratie, die in hoge mate symbolisch waren voor de Kathedraal. Er is gewerkt met groot respect voor het mystagogisch Gesamtkunstwerk dat de kathedraal is. De jury heeft verder de toevoeging van nieuwe kunstuitingen bijzonder gewaardeerd en het aanbrengen van de tekst van het Te Deum, de grote lofzang Gods. Mijnheer Eggenkamp, U heeft zich als bouwheer van de Kathedraal als geen ander gedurende 22 jaar lang dag na dag ingezet voor restauratie van het gebouw in haar volle glorie. In al die jaren heeft U ook de financiering van de restauratie grotendeels dankzij fondsenwerving en benadering van allerlei overheden en instanties kunnen realiseren. Naast de reguliere subsidies kwamen de minister en de gemeente Haarlem met extra bedragen over de brug. Als geen ander kan de heer Eggenkamp praten als Brugman en hij kreeg dan ook bijna alles voor elkaar. Hoewel de kleinkinderen van Wim Eggenkamp blijven zeggen - zo heb ik begrepen - dat het “opa’s kathedraal” is, heeft U, mijnjheer Eggenkamp, nooit uit het oog verloren dat het een Godshuis is, een kerk, een bedehuis, open voor ieder die hier God wil zoeken, in het gebed, de verkondiging en de sacramenten. De kathedraal bleef kerk, de banken werden niet verangen door theaterstoelen en dit Godshuis bleef tijdens heel de restuaratie open voor de eredienst. Ook daar ben ik U bijzonder dankbaar voor, want dat was niet altijd eenvoudig te realiseren. De kathedraal blijft zo dankzij de restauratie voor de geloofsbeleving en de cultuur behouden.
Uw inzet gaat nog door. Zo mocht ik onlangs weer vernemen van Uw betrokkenheid bij de restauratie van het orgel in de houten kathedraal van Paramaribo.
Uw verdiensten zijn tot nu toe niet onopgemerkt gebleven en U heeft voor de vele vormen van inzet, ook op ander gebied, eerdere onderscheidingen gekregen. Bij dit bijzondere moment en om de afsluiting van de restauratie hiermee te vieren, mag ik U daarom nu meedelen dat U als het ware bevordering krijgt en dat het Zijne Heiligheid paus Franciscus heeft behaagd U de zeer hoge kerkelijke onderscheiding toe te kennen van Ridder in de Orde van de H. Gregorius de Grote.