Twee seminaristen krijgen 'Admissio'
Feestbundel seminarie gepresenteerd
Maandag 12 december werd in het Sint Willibrordseminarie van het bisdom Haarlem-Amsterdam de (uitgestelde) Willibrordavond gevierd met de ‘admissio’ van twee seminaristen. Ook werd de feestbundel gepresenteerd die bij gelegenheid van het 25-jarig bestaan van het seminarie is uitgegeven. Mgr. prof. Paul Hamans hield de lezing over de Nederlandse heilige Titus Brandsma.
Uitwijken
De Willibrordddag was een week later dan ‘normaal’, want het is gewoonlijk de eerste maandag van de maand dat die plaats vindt. Maar dit jaar viel Sinterklaasavond op die eerste maandag, dus Sint Willibord moest wijken voor die andere heilige, Sint Nicolaas.
Jonge priesters
De Willibrorddag is de dag waarop de priesters van de vijf laatste wijdingsjaren bijeen komen voor de voortgezette vorming en voor een groepsgesprek met de bisschop. Dat is voor mij een gelegenheid om de ervaringen te horen van alle jonge priesters en voor hen om hun ervaringen met die van anderen te vergelijken. Het is fijn om hen allen zo te kunnen spreken.
Titus Brandsma
Daarna hield kerkhistoricus mgr. prof. dr. Paul Hamans een lezing over de nieuwe Nederlandse heilige Titus Brandsma, een boeiend verhaal waarin de trekken van de zeer menslievende persoonlijkheid van de heilige naar voren kwamen met verschillende voorbeelden.
Feestbundel ‘Veritatis Gaudium’
Na de lezing werd het boek gepresenteerd dat ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van het grootseminarie is uitgegeven. Het bevat artikelen van docenten en enkele oud-docenten over tal van onderwerpen van theologie en filosofie. De bundel is uitgegeven bij uitgeverij Betsaida in ’s-Hertogenbosch (zie: www.betsaida.org) en telt 432 pagina's. Het boek is bij de uitgeverij te verkrijgen. Dr. Jörgen Vijgen, docent van het seminarie, stond garant voor de redactie van dit werk.
Admissio - aanvaarding van kandidaten
Daarna was het tijd voor de Eucharistieviering met de vespers. Tijdens deze viering die in de Bedevaartkapel werd gehouden, ontvingen twee seminaristen de ‘Admissio’, de aanvaarding onder de priesterkandidaten. Dit is een eerste officiële bevestiging van hun roeping: de kerk aanvaardt de seminaristen als kandidaten voor het priesterschap na de positieve evaluatie van de eerste jaren op de weg naar de wijdingen. Dr. Melle Punter en Francis Ashamole spraken hun bereidheid uit zich verder te vormen en hun intentie werd in een liturgische ritus aanvaard. Deze plechtigheid is na het tweede Vaticaans concilie in de plaats gekomen van de tonsuur. Vanaf de admissio mogen de seminaristen clericale kleding (boord) dragen, wat na de diakenwijding een verplichting wordt.
Onverschillig
In de homilie stond ik stil bij de lezingen. Bileam moest Israël vervloeken maar werd door de Geest geleid Israél te zegenen (Num. 24, 2-7. 15-17a). Zo is het voor ons allen belangrijk ons te laten leiden door de Geest en daarom eerst "onverschillig" te worden tegenover verlangens die in ons leven. Die geestelijke onverschilligheid betekent: vrij zijn om de wil van God te doen, eigen programma's los kunnen laten. De Overheidspersonen in het evangelie van deze dag (Mat. 21, 23-27) konden dit duidelijk niet. Zij bleven vast zitten in hun menselijke redeneringen en in menselijk opzicht. De gedachtenis van O.L. Vrouw van Guadeloupe die deze dag ook werd gevierd wijst de weg van openheid en kinderlijk vertrouwen: talloze mensen werden door dit wonder geraakt doordat zij een open en eenvoudig hart hadden en zich konden laten raken en zij bekeerden zich tot het katholieke geloof in Jezus Christus.
Feestelijk gebeuren
Naast familieleden waren gasten aanwezig uit de plaatsen waar de beide kandidaten een band mee hebben. Francis is afkomstig uit Nigeria en de mensen daar zullen de viering nog kunnen volgen via You Tube. Na de Eucharistieviering werd dit feestelijk gebeuren met een gezellige maaltijd gevierd, weer voortreffelijke toebereid door het keukenteam van het heiligdom. Een zaal vol gasten, waaronder familieleden en vrienden van de beide kandidaten, vierden op deze wijze de admissio mee.