Volle kathedraal bij actie 'Houdt kerken open'
Concert Berget Lewis, toespraak van de bisschop
Zondagmiddag 29 oktober kwamen ruim 550 deelnemers aan de actie "Houdt kerken open" naar de kathedraal. Er sprak duidelijke zorg uit voor de het voortbestaan van de geloofsgemeenschappen en het gebrek aan lokale betrokkenheid en inspraak bij processen rond kerksluiting. Voor ons van het bisdom ligt hier dus een duidelijke vraag: hoe kan de consultatie van de parochianen beter? Een kort verslag en de tekst van de toespraak die ik bij deze gelegenheid heb gehouden.
Meer foto's onderaan dit artikel
Hart van Nederland besteedde aandacht aan de actie.
Ook NH Media had een item met filmverslag over dit gebeuren:
Ruim vijfhonderd gelovigen protesteren tegen dreigende sluiting kerken - NH Nieuws
Zeven keer
Tegen 13.30 uur kwamen tien bussen uit Westfriesland naar de kathedraal met de deelnemers aan de actie "Houdt de kerken open". De vicaris-generaal en ikzelf stonden hen op te wachten om ieder hartelijk welkom te heten. Naar bijbels voorbeeld trokken de demonstranten eerst zeven maal rond de kathedraal, waarna zij het kerkgebouw binnen gingen.
Toespraken
Daar werden de aanwezigen toesgesproken door voorzitter Jaap Braakman van het actiecomité, die aandacht vroeg voor consultatie van de parochianen met aandacht voor de impact van beslissingen op de lokale gemeenschap, en een gemêleerd liturgisch aanbod met ook woordvieringen naast de Eucharistie. Hij haalde enkele voorbeelden aan van processen die niet goed waren verlopen. Er klonk ook in door dat het actiecomité haar ogen niet sluit voor het feit dat er wel iets moet gebeuren en maatregelen dus onvermijdelijk zijn.
Handtekeningen
Aan het eind van de toespraak werden bijna 1500 handtekeningen overhandigd in een fraai gemaakt kerkgebouw (zie foto's, het is de kerk van Waarland op schaal). Alles verliep keurig, ik zou zeggen vlekkeloos, dankzij de vrijwilligers van de kathedraal en de mensen van het actie comité, zoals de heren Wim Bijman, Ignas Konijn en Jos van Stralen (excuus als ik een centraal iemand vergeet!).
Berget Lewis
Na de toespraak die ik heb gehouden (zie onder), zong Berget Lewis, begeleid door Stephan Geusebroek aan de piano, prachtige gospelsongs, waaronder "Amazing grace" maar ook teksten van haarzelf. Berget was Maria in The Passion, enkele jaren geleden. Tussen de liederen door getuigde zij van wat het geloof voor haar betekent en de kracht die zij daaruit had geput in een moeilijke periode; voor de rol van Maria had zij zich bijzonder in de Moeder van Jezus verdiept.
Dank!
Dank aan het actiecomité voor de voortreffelijke organisatie! Dank aan de vrijwilligers van de kathedraal voor de uitstekende begeleiding van dit evenement. Het was een gedenkwaardig gebeuren.
Toespraak
We moeten het samen doen...!
Beste mensen,
Fijn dat u er bent!
Jericho
Allereerst ben ik opgelucht dat onze mooie kathedraal nog steeds overeind staat. In de bijbel stortten na het zeven maal rond de stad trekken de muren van Jericho in. Het zou toch verdrietig zijn wanneer uw Jericho-mars tegen het sluiten van kerkgebouwen had geleid tot een ingestorte Bavo! Maar gelukkig, alles staat er nog en U bent binnen, want de deuren staan hier voor U open. U bent van harte welkom!
De waarde van een kerk
Dat u hier met zoveel mensen bent, doet mij heel veel vreugde. Het geeft blijk van uw grote betrokkenheid bij en inzet voor de vaak bijzondere Godshuizen in West-Friesland. Een kerkgebouw is veel meer dan “zo maar een dak boven wat hoofden”, het is een geestelijk thuis, een plaats waar vele dierbare herinneringen mee verbonden zijn.
De kerkgebouwen van West-Friesland en andere plekken in ons bisdom schrijven de geschiedenis van vele generaties katholieken die er samenkwamen om hun geloof in de Levende Heer te vieren, te voeden en te delen. Het zijn heilige plekken waar we horen over Gods eeuwig verbond met ons mensen, waar we Christus ontmoeten in de eucharistie en waar we onze vragen om hoop, heling en vertroosting neerleggen, ook bij Maria, de Moeder van de Heer en onze Moeder. We hebben er baby’s gedoopt, jonge stellen hebben elkaar het ja-woord gegeven en we hebben afscheid genomen van onze ouders en andere overleden dierbaren.
Dankzij de inzet van velen!
Om deze kerken te kunnen bouwen, hebben katholieken in het verleden grote offers gebracht. Maar ook het onderhoud van nu zou niet mogelijk zijn zonder de financiële bijdrage van parochianen en de talloze vrijwilligers die zich ‘pro Deo’ inzetten. Ik wil daarom bij deze gelegenheid bijzonder al die vrijwilligers - en er zijn vanmiddag vele vrijwilligers hier aanwezig - danken voor hun geweldige inzet. Zonder u gaat het niet!
Kwetsbaar
Helaas zien wij in veel parochies van ons bisdom dat die draagkracht steeds kwetsbaarder wordt. Door de secularisatie neemt het aantal gelovigen af. Maar ook de kerkelijke participatie door mensen die zichzelf katholiek noemen, loopt al jaren terug. Corona heeft aan die daling nog een extra zwaai gegeven.
Dat heeft natuurlijk ook gevolg voor de inkomsten, terwijl de kosten voor het onderhoud van de kerkgebouwen gelijk blijven of zelfs toenemen. Helaas hebben we in Nederland, anders dan in bijvoorbeeld Duitsland, België of Frankrijk, geen overheid die we de rekening kunnen sturen. We moeten onze eigen broek ophouden. Dat hebben de parochianen in West-Friesland en in andere delen van het bisdom in het verleden goed gekund, maar dat wordt nu helaas steeds moeilijker.
Hoe verder?
Het is aan de parochies zelf om te bepalen of zij nog een duurzame toekomst hebben, inclusief de vraag of dat kan door alle kerken open te houden. Het eerlijke antwoord op veel plekken in ons bisdom is: nee, dat kunnen we ons niet veroorloven. Hoe pijnlijk ook. Meer samenwerking maar ook minder kerkgebouwen is dan de enige oplossing.
We moeten het samen doen!
Het bisdom wil bij deze zoektocht naar de toekomst vooral een procesbegeleider zijn. Het zwaartepunt ligt bij de parochies: de pastores, het parochiebestuur en ook alle gelovigen die bij de lokale gemeenschap betrokken zijn. Daarom hechten wij veel belang aan een zorgvuldige en open consultatie, waarbij iedereen gehoord wordt. De kerk is geen parlement, waarbij de meerderheid van stemmen plus één de doorslag kan geven. De kerk is evenmin een dictatuur waarin pausen of bisschoppen volledig op eigen houtje besluiten nemen. We moeten het samen doen. Het draait om een proces van samen op weg gaan, van onderscheiding en van luisteren naar de heilige Geest. Zoals nu ook in Rome gebeurt bij de synode. Daar moeten we de tijd voor nemen. Het afscheid van een kerkgebouw gaat ook gepaard met rouw.
Dialoog en een kritische spiegel
Waar nodig wil het bisdom helpen om die dialoog op gang te brengen en te begeleiden. Ik heb duidelijk gehoord - vanmiddag ook van de heer Braakman - dat die als onvoldoende wordt ervaren. Dat signaal moeten we oppakken.
En soms zullen we ook een kritische spiegel voorhouden. We zien nogal eens dat parochies de toekomst voor zich uitschuiven. Wanneer we alle kerken openhouden, teren we onvermijdelijk in op de kwetsbare reserves die we nog hebben. Dan leggen we de rekening neer bij de volgende generatie, die dan niets meer heeft om mee te betalen.
Wanneer de bisschop in beeld komt...
Aan het einde van een lange periode van gesprek en bezinning kan de parochie concluderen dat het beter is om een kerk aan de eredienst te onttrekken. In die finale fase wordt mijn instemming gevraagd. Dat is altijd een pijnlijk moment. Ik zou veel liever een bisschop willen zijn die bouwt dan een bisschop die afbreekt. Ik heb gisteren nog een priester mogen wijden in Bovenkarspel. Dat doe ik veel liever dan een kerk aan de eredienst onttrekken.
Realisme
Om nog vitale kernen in ons bisdom over te houden, zullen we moeten saneren. We leven nu boven onze stand en dragen een uiterst kostbare erfenis uit het verleden mee die een onverantwoorde hypotheek op de toekomst legt. Voor die realiteit kan niemand haar of zijn kop in het zand steken.
Soms wordt de indruk gewekt alsof het sluiten van kerkgebouwen het gevolg is van blind beleid van het bisdom om maar zoveel mogelijk kerkdeuren dicht te spijkeren, zelfs als het gaat om nog vitale gemeenschappen met voldoende geld in de kassa en grote groepen vrijwilligers. Maar het enige waar wij parochies toe dwingen is om realistisch te zijn.
Hoeveel mensen zitten er op zondag gemiddeld in de kerk? Hoe oud zijn zij? Welke inkomsten zijn er? En welke kosten staan daar tegenover? Het bisdom bestaat niet uit kille rekenmeesters. Wij hebben wel kennis en ervaring in huis om parochies te helpen om een eerlijk beeld te krijgen van wat haalbaar en wat houdbaar is.
Een kerksluiting is verdrietig
Het sluiten van kerken is helaas verbonden met deze tijd. De indrukwekkende liturgie die hoort bij het onttrekken van een kerk aan de eredienst is rauw en verdrietig. Het is een requiem voor een Godshuis dat door veel mensen als iets heel pijnlijks wordt ervaren. Hopelijk kan berusting dan vergezeld gaan van dankbaarheid om het verleden en de bereidheid om samen de blik weer op de toekomst te richten.
West-Friesland
Beste mensen,
Velen van U zijn uit West-Friesland gekomen. West-Friesen staan bekend als trots en zelfstandig maar ook als nuchter en ‘niet zeuren maar doorgaan’. Die karaktertrekken verklaren waarom u zoveel waarde hecht aan het behouw van uw kerkgebouw, zoals u vandaag hier in Haarlem laat zien, maar ook bereid bent om de handen ineen te slaan.
Samen de uitdaging aangaan, met Gods hulp
De vragen en uitdagingen voor de kerk van vandaag en morgen zijn niet eenvoudig. We kunnen dit alleen bolwerken wanneer we samenwerken. Bovendien is de boodschap van het Evangelie: laat je niet in de put praten!
We leven vanuit geloof, hoop en liefde. En we mogen vertrouwen op de heilige Geest. Over die Geest zingen we in de Pinksterhymne, het Veni Creator Spiritus:
Verlicht ons duistere verstand,
Geef dat ons hart van liefde brandt
En dat ons zwakke lichaam leeft
Vanuit de kracht die Gij het geeft.