Arsacal
button
button
button
button


75 jaar geleden werden Beauraing en Banneux erkend

verschijningen van Maria

Nieuws - gepubliceerd: zaterdag, 31 augustus 2024 - 457 woorden

Op 31 au­gus­tus was ik in Banneux om het jubileum­feest mee te maken ter ere van de 75e ver­jaar­dag van de erken­ning van de ver­schij­ningen die in Banneux en Beauraing hebben plaats gevon­den. Veel pelgrims, ook uit ons bisdom, komen hier om Maria te eren als Maagd der armen (Banneux) en Moeder met het hart van goud (Beauraing).

Beauraing

Beauraing ligt in het bisdom Namen en de bis­schop van dat bisdom, toenter­tijd mgr. Charue, heeft in 1949 de ver­schij­ningen erkend die vijf kin­de­ren tussen de negen en vijf­tien jaar had­den gekregen. Maria riep er op tot veel gebed en beloofde de zon­daars te bekeren. In 1985 bezocht de H. paus Johannes Paulus II de plaats en sprak er met de zieners.

Banneux

In 1933 verscheen Maria acht keer aan een elf­ja­rig meisje, Mariëtte Béco, in Banneux waar zij zich de Maagd der armen noemde en een bron aan­wijst die Maria is voorbe­hou­den. Zij belooft het lij­den te verlichten en vraagt veel te bid­den. Banneux ligt in het bisdom Luik en de toen­ma­lige bis­schop van dit bisdom, mgr. Kerkhofs, besloot na onder­zoek de ver­schij­ningen in 1949 te erkennen. Ook Banneux heeft bezoek gehad van paus Johannes Paulus II.

Corona-besmet­ting

Als hoofd­cele­brant van de inter­na­tio­nale Mis was de aarts­bis­schop van Mechelen Brussel voor­zien, mgr. Luc Terlin­den, maar die had helaas een corona-besmet­ting gekregen. Zijn taak werd over­ge­no­men door mgr. Pierre Warin van Namen, terwijl rector Leo Palm de predi­king ver­zorgde.

Wie waren er?

Daar­naast waren de beide hulp­bis­schoppen van Utrecht, mgr. Hoogen­boom en mgr. Woorts geko­men, evenals de bis­schop van Luik, mgr. Pierre Delville, in wiens bisdom Banneux ligt, en de bis­schop van Lille (Rijssel), Mgr. Laurent Le Boulc'h aanwe­zig, evenals de rector van het hei­lig­dom van Beauraing. Ook enkele Neder­landse pries­ters waren geko­men, onder wie vica­ris Paul Verbeek en pastoor-deken Jules Dresmé, die samen met past. Nico Kerssens het Banneux-comité in ons bisdom leidt. Ook ver­schil­lende anderen die bij de organi­sa­tie van de Banneux-bede­vaarten betrokken zijn, waren erbij. Oud-mijn­wer­kers, ver­zorgsters en verpleegsters, mis­die­naars en bijna veer­tig con­ce­le­brerende pries­ters liepen mee bij de intochts­pro­ces­sie. Ver­schil­lende bede­vaarts­groepen waren aanwe­zig, waar­on­der de Filippijnse ge­meen­schap van Rotter­dam, pelgrims uit gel­derland enz. De afgelopen week was een mooie, druk bezochte bede­vaart uit ons bisdom in Banneux geweest, waar ik dit keer helaas niet bij kon zijn.

Naar de bron

Na de fees­te­lij­ke H. Mis die buiten werd gevierd bij het altaar dat daar is opge­steld, gingen allen in pro­ces­sie naar de bron waar het Engel des Heren werd gebe­den en ie­der­een zijn han­den in het water kon steken. Alles werd beguns­tigd door zeer goed weer. In de mid­dag was er nog een zieken­ze­gen en ’s avonds een licht­pro­ces­sie, maar dat werd voor de bezoeker uit het verre Haar­lem wat te laat...


Fotoserie

Klik op een foto voor een uitvergroting.
Terug