Arsacal
button
button
button
button


Bij het congres van de stichting Verbiest

Kerk en maatschappij, Kerk in China

Nieuws - gepubliceerd: vrijdag, 6 september 2024 - 370 woorden

Van 5 op 6 sep­tem­ber nam ik deel aan de con­fe­ren­tie van de Verbiest stich­ting “Church and society”, die thema's besprak uit­gaande van het boek van Kar­di­naal Jozef de Kesel over dit thema.

Echte vrien­den 

De laatste ochtend heb ik de Eucha­ris­tie gevierd met de congres­gan­gers en gepreekt over de lezingen: onze ware vrien­den leren we in nood kennen, velen willen vrien­den zijn om voor­de­len te verwerven. De Heer roept ons op om coherent te zijn en betrouw­baar: ons uiter­lijk gedrag moet aan ons goede hart beant­woor­den. Zo zullen we betrouw­ba­re vrien­den zijn.

Toespraak kar­di­naal De Kesel

Kar­di­naal De Kesel hield de slottoe­spraak, waarin hij aangaf niet terug te verlangen naar de chris­te­lijke maat­schap­pij en de tij­den van vroe­ger, omdat het niet om een cultuurkatho­li­cisme maar om een per­soon­lijk volgen van Jezus Christus moet gaan. De Kerk maakt deel uit van de wereld waar­bin­nen zij zout en licht moet zijn. Dit beeld kwam ook terug in de lezing die Eugene Dassen hield, pries­ter en docent van Rolduc. Hij sprak over de Kerk als teken van heil voor de wereld.

Stichter pater Jeroom Heyndrickx

Pater Jeroom Heyndrickx cicm, Stichter van de Verbiest Foundation en nog altijd zeer actief hier­voor, sprak over de ont­wik­ke­ling die hij­zelf en de dialoog met China had­den mee­ge­maakt sinds hij daar vanaf 1957 als mis­sio­na­ris actief werd.
Aan het eind van de morgen heb ik een lezing gegeven over de be­lang­rijk­ste gegevens van het tweede Vati­caans concilie die onze manier van evan­ge­li­se­ren hebben veran­derd. Deze lezing zal samen met de andere bijdragen wor­den ge­pu­bli­ceerd in een publi­ca­tie van de Verbiest Foundation.

Andere sprekers

De dagen ervoor waren er even­eens vele inte­res­sante sprekers, waar­on­der prof. Erik Borgman, ver­schil­lende Chinese professoren, kar­di­naal Marengo van Mongolië (via digitale verbin­ding), prof. Thomas Halik uit Praag, de aarts­bis­schop van Reims, Eric de Moulins-Beaufort, aarts­bis­schop Thomas Mennamparampil, Mgr Paul Hamans en vele anderen. In de organi­sa­tie waren onder meer Chinese pries­ters en leken, dr. Pieter Ackerman, en ook onze oud-docent dr. Hugo van Heeswijck, die als Alge­meen Se­cre­ta­ris van de Verbiest Stich­ting, de lei­ding had. Dit team had alles prima geor­ga­ni­seerd.

Ik hoop van harte dat ook deze bij­een­komst mag bijdragen tot een goede dialoog en ver­bon­den­heid met de kerk in China.


Fotoserie

Klik op een foto voor een uitvergroting.
Terug