Arsacal
button
button
button
button


Aanstellingen tot acoliet in het seminarie

Eerste Willibrorddag van nieuwe studiejaar

Overweging Preek - gepubliceerd: maandag, 7 oktober 2024 - 921 woorden

Maan­dag­avond 7 ok­to­ber, ge­dach­te­nis van de Maagd Maria van de rozen­krans, zijn twee kan­di­da­ten aan­ge­steld tot acoliet tij­dens de eerste Wil­li­brord­dag van het nieuwe studie­jaar. Met prof. Frans van Ittersum ston­den we ook stil bij "transhuma­nis­me".

Vorming en gesprek

De eerste maan­dag van de maand vindt in het sint Wil­li­brord­semi­narie in Heiloo de Wil­li­brord­dag plaats: de jonge pries­ters komen voor een vor­mings- en studie­pro­gramma en ik heb een gesprek met hen waarin we met elkaar delen waar ieder mee bezig is. Dat was dit keer van eerste HH. Missen van een nieuw gewijde pries­ter (Josue was met veel harte­lijk­heid en en­thou­sias­me in­ge­haald in El Salvador waar hij vandaan komt) tot de ver­an­de­ringen en nieuwe plaatsen van een heel aantal pries­ters.

Transhuma­nis­me

Na het gesprek met de bis­schop is er een algemene lezing voor se­mi­na­risten en pries­ters. Deze Wil­li­brord­le­zing werd dit keer ver­zorgd door prof. dr. Frans van Ittersum die sprak over transhuma­nis­me, met name over allerlei vragen die te maken hebben met nieuwe ont­wik­ke­lingen die steeds vaker lijken te gaan in de rich­ting van het tot stand brengen van super­mensen. Tot hoever kun je hierin gaan? En is dan het respect voor de men­se­lijke waar­dig­heid en de ethische normen voldoende verzekerd? Het is een inte­res­sant thema waar veel aspecten mee verbon­den zijn.

Aan­stel­lingen

Tijdens de Eucha­ris­tie­vie­ring met vespers op het Rozen­krans­feest vond de aan­stel­ling tot acoliet plaats van se­mi­na­rist Francis Ugochukwu Ashamole en van diaken­kan­di­daat Vincent Borgonjen. De aan­stel­ling tot acoliet is een van de laatste stappen voor de diaken­wij­ding en verbindt de kan­di­da­ten meer met het altaar en de Eucha­ris­tie. Na afloop van de H. Mis maakten we bij­gaande foto van de aan­ge­stel­den en de verantoowr­de­lijke voor de oplei­ding: rector Luc Georges (Re­demp­to­ris Mater en diaken­oplei­ding), rector Jeroen de Wit (Sint Wil­li­brord­semi­narie) en José Manuel Terecero Simòn (studieprefect).

Homilie

Eucha­ris­tisch leven

7 Oktober - H. Maagd Maria vd Rozen­krans Lc. 10, 25-37 Ma 27e week dhj

Met de liefde van de Eucha­ris­ti­sche Heer

H. Paus Paulus VI zegt in Ministeria Quae­dam over het acolietaat: “[de acoliet] zal zich beijveren de inner­lijke en gees­te­lij­ke zin van [deze aan­stel­ling] eigen te maken, zodat hij zich dage­lijks geheel aan God opoffert en meer dan anderen door zijn ernst en eerbied ten voor­beeld strekt in de heilige tempel en het mys­tiek lichaam van Christus of het volk Gods, vooral echter de zwakken en zieken, met oprechte liefde bejegent”.
De aan­stel­ling moet dus een stimulans zijn en een aanspo­ring om je de geest van de Eucha­ris­ti­sche Heer eigen te maken die Zijn leven geeft voor de door de zonde gewonde mens, en liefde te hebben voor de zwakken en zieken. Die laatste opmer­king van de paus legt de band met het evan­ge­lie van deze dag.

De barm­har­tige Samari­taan

Daarin horen we over de barm­har­tige Samari­taan: De parabel laat ons zien dat het niet bepalend is wie je bent of wat je positie is, maar hoe je hart is en of je je laat raken door de nood van de naaste en of je iemand anders über­haupt als naaste ziet. Heb je er iets mee te maken als een ander lijdt of gebrek heeft? Ben je ge­roe­pen tot aan­dacht en barm­har­tig­heid of staat die persoon in nood buiten je en ga je aan hem of haar voorbij? Het zegt daarbij niet veel of je bis­schop bent of pries­ter of hoe dan ook een be­lang­rijke positie bekleedt in het ker­ke­lijk leven. Een een­vou­dige vrouw of man kan heili­ger zijn doordat die persoon liefde heeft voor God en voor de naaste. Het gaat om wat je hart te bie­den heeft!

De rozen­krans

De Geest van Jezus Christus vormt ons hart vooral door het gebed. Vandaag staat een bij­zon­dere vorm van gebed centraal: de rozen­krans. Het is goed je aan te leren de rozen­krans te bid­den. Zeker, de kerk schrijft de pries­ters en diakens niet een ver­plich­ting voor zoals die geldt voor het getij­den­ge­bed en de jaar­lijkse retraite, maar het Rozen­krans­ge­bed is wel door veel pausen sterk aan­be­vo­len, onder andere door H. paus Johannes Paulus II in de Apos­to­lische Brief Rosarium Virginis Mariae.

Het Christus­mys­te­rie

Daarin zegt deze paus dat de meest be­lang­rijke reden om de Rozen­krans sterk aan te bevelen is dat dit gebed een heel goed middel is om de geheimen van het mysterie van Christus geboorte, leven, lij­den en verlos­sing te over­we­gen. En hij beval dit gebed aan om te bid­den om vrede. Het is ook een Mariaal gebed dat je liefde voor de maagd Maria voedt en een krach­tig gebed, zoals we juist op deze dag gedenken.

Gebed v oor de vrede

Het feest van vandaag heette oor­spron­ke­lijk Onze Lieve Vrouw van de Over­win­ning, omdat op voor­spraak van Maria door het rozen­krans­ge­bed Europa gevrij­waard bleef van een invasie. Vandaar dat paus Fran­cis­cus deze dag heeft uit­ge­roe­pen als dag van vasten en gebed voor de vrede.

De taken van de acoliet

Beste Francis en Vincent, jullie zullen de aan­stel­ling tot acoliet ont­van­gen. De Lector en acoliet hebben sinds 1972 samen de dienst van de subdiaken over­ge­no­men, waarbij de acoliet vooral de dienst van het altaar toe­ver­trouwd heeft gekregen. Het Motu Proprio Ministeria Quae­dam, waarin dit is gere­geld, noemt: de dienst aan het altaar, het communie uitreiken en uitstellen van de Eucha­ris­tie als bui­ten­ge­woon be­die­naar, de oplei­ding ver­zorgen van andere gelo­vi­gen die dienen bij de Mis en de opdracht om je ver­der te ver­die­pen in de heilige Eucha­ris­tie door kennis van het sacra­ment en van de li­tur­gie, opdat daardoor ook je liefde voor de Eucha­ris­tie zal groeien.

Dat wens ik jullie vandaag van harte toe!

post deze webpagina op: Facebook X / Twitter
Terug