Karl, de laatste keizer van Oostenrijk en koning van Hongarije
Herdenking in de Anima
Amsterdam heeft een band met de keizerlijke familie Habsburg, waarvan het de kroon in het wapen draagt. De laatste keizer van Oostenrijk, tevens koning van Hongarije en Bohemen die maar twee jaar heeft geregeerd (1916-1918) is uit deze familie. Twintig jaar geleden werd Keizer Karel zalig verklaard. Dat werd deze week in Rome herdacht, met name de inzet van Karel van Oostenrijk voor de vrede.
Keizerin Zita
Velen kennen ook de echtgenote van keizer Karel, de in 1989 gestorven Keizerin Zita van Bourbon-Parma. Bij hun huwelijk verklaarde Karel dat zij tot taak hadden elkaar te helpen om in het Paradijs te komen. Karel zalghet als zijn eerste opdracht om altijd de wil van God te doen en dat op de meest volmaakte wijze. Het echtpaar kreeg acht kinderen, waarvan de laatste nog na de vroege dood in 1922 van de keizer is geboren.
Vrede
De inzet voor de vrede van de keizer en voor een meer menswaardige oorlogsvoering werd in een symposium in de bibliotheek van de Sanbta maria dell'Anima in Rome herdacht door de Gebedsliga Keizer Karel, in samenwerking met de Oostenrijkse en Hongaarse ambassadeur. Die Hongaarse ambassadeur is een afstammeling van de zalige Keizer: Eduard Habsburg-Lothringen.
Symposium
Het was een interessant symposium, waarbij onder meer spraken kardinaal Dominique Mamberti (over de heldhaftige beoefening van de deugden door de keizer) en het Vlaamse hoofd van het archief van de sectie voor de butienlandse betrekkingen van het Staatssecretariaat, Johan Ickx (over de merkwaardige rol van een Duitse monseigneur in de vredespogingen van keizer Karel).
Eucharistie
Daarna was er een Eucharistieviering met kardinaal José Tolentino de Mendonça, die uit Madeira afkomstig is, waar keizer Karel in balalingschap verbleef nadat hij het keizerschap had moeten opgeven.
Samen met deken Eric Fennis en pastoor Jacues Quadvlieg woonde ik de herdenking bij