Amsterdam was al eens als bisdom opgericht
Zaterdag inbezitname van de co-kathedraal
Zaterdag 8 maart vindt om 12.00 uur de feestelijke Pontificale Eucharistieviering met inbezitname van de co-kathedraal plaats. De viering begin om 12.00 uur en is vrij toegankelijk. Daarmee wordt een lange geschiedenis afgesloten. Want Amsterdam was al eens als bisdom opgericht...
Koning Willem I
Koning Willem I was na de val van Napoleon koning van de Nederlanden (of ook: koning der Belgen) geworden waartoe ook België behoorde. Het pas ingestelde koninkrijk ging dus ook vele katholieken omvatten en de koning en de paus besloten een gezamenlijke overeenkomst (Concordaat) te sluiten om de belangrijkste kerkelijke zaken te regelen. Dat gebeurde in 1827. Daarbij werd het Concordaat dat in 1801 met de Franse regering gesloten was en dat in het zuiden van het Koninkrijk nog steeds van kracht was, ook naar het noorden uitgebreid.
Domine, salvum fac...
Het was in dat Concordaat dat werd bepaald dat aan het einde van de liturgie het "Domine, salvum fac..." werd gezongen, een gebed voor de koning(in) dat tot in de zestiger jaren van de vorige eeuw altijd aan het einde van de hoogmis in de katholieke kerken in Nederland en België (maar ook in Britse gebieden) werd gebeden of gezongen, maar ook nu bij vele koren bekend is.
Bisdom Amsterdam
In dat Concordaat werd door de paus in afstemming met koning Willem I ("collatis cum serenissimo rege Guglielmo consiliis") ook besloten drie nieuwe bisdommen op te richten, namelijk Brugge, Amsterdam en ’s-Hertogenbosch. Het bisdom Amsterdam zou de provincie Noord- en Zuid-Holland omvatten, Utrecht, Overijssel, Friesland, Groningen en Drenthe (cf. A. MERCATI, Raccolta di Concordati su materie ecclesiastiche tra la Santa Sede e le Autorità Civili, deel I (1098-1914), Typis Poliglotta Vaticana, 1954[2], pp. 704-710, hier: pp. 707-708).
Omwenteling
Deze overeenkomst werd echter grotendeels niet uitgevoerd. Het jaar na de afsluiting van het Concordaat ontstond er al een gezagscrisis die in 1830 leidde tot wat vanuit het perspectief van de Noorderlijke Nederlanden "Belgische Opstand" werd genoemd, maar wat de Belgen liever beschrijven als "Omwenteling". De politieke situatie was volkomen veranderd...
Instelling bisdommen
In 1853, toen er daadwerkelijk in de Noordelijke Nederlanden bisdommen werden ingesteld, leek een keuze voor de hoofdstad Amsterdam veel te gevoelig in het overheersend protestantse klimaat. Utrecht werd de metropolitane zetel, als bisschopszetel met zeer oude rechten, die terug gaan tot St. Willibrord. Bovendien was Utrecht de bisschopszetel geweest voor de Noordelijke Nederlanden tot aan de herindeling van de bisdommen van 1559, een indeling die maar een kleine twintig jaar min of meer heeft gefunctioneerd, waarna het katholieke geloof voor meer dan twee eeuwen ongeoorloofd werd verklaard.
Eindelijk...
Maar nu na bijna twee eeuwen, wordt het Concordaat alsnog toch een beetje uitgevoerd...