Bij 'Parels uit de diepte'
Ecclesiologie van Vaticanum II
Zaterdagmiddag 5 april was ik in Utrecht bij een bijeenkomst van "Parels uit de diepte", een studie- en veridepingsdag dag van Ludens Quaerens. Ik hield er een lezing over de ecclesiologie van het tweede Vaticaans concilie.
De dag
Naast Daniël van der Maas over traditie en Niko Schonebaum over het sociale aspect van het katholieke geloof, was ik één van de sprekers van deze dag waar zo'n vijftig studenten en andere jongeren naar toe waren gekomen. Het was een volledige dag, met na het middaguur een heilige Mis waarin kapelaan Gauthier De Bekker celebreerde.
Bisschjopswijding
Na een korte inleiding over het tweede Vaticaans concilie in het algemeen, stond ik stil bij de bisschopwsijding als sacramentele wijding die de volheid van het priesterschap verleent en waaraan priester en diaken deelhebben en de betekenis die deze uitspraak van het concilie heeft in leerstellige zin en voor de relaties met de Oosterse kerken.
Communio
Voorts stond ik stil bij het communio-karakter van de kerk: de Kerk als gemeenschap - Lichaam van Christus, Volk van God - en dat alle gelovigen deel hebben aan haar zending. Ik stond stil bij de drie munera (gaven/taken), een indeling die het concilie gebruikt als structuurprincipe om duidelij te maken dat alle gelovigen - zij het op verschillende wijzen - deel hebben aan de zending van Christus zelf die als priester, koning (herder) en profeet in deze wereld kwam. Naar aanleiding van die deelname stond ik ook stil bij de synodaliteit, zoals de paus de deelname van de leken aan het overleg bvinnen de kerk heeft genoemd. Die synodaliteit vindt een basis in de geschriften van John Henry Newman en van het tweede Vaticaans concilie, al zijn veel aspecten nog te verduidelijken.
Ecclesiologische principes
Tenslotte stonden we stil bij ecclesiologische principes als "Extra Ecclesiam nulla salus" (buiten de kerk geen heil) en "de kerk van Jezus Christus bevindt zich in de katholieke kerk" (LG 8), een formulering die mede wil aanduiden dat zich buiten de zichtbare katholieke kerk sporen van kerk-zijn bevinden, die een band van eenheid zijn.
Betrokken
De groep studenten was duidelijk betrokken en geïnteresseerd en al kon ik niet veel langer dan een goed uur bij hen zijn, ik heb wel ervaren dat het een goede en gemotiveerde groep was.