Arsacal
button
button
button
button


Bij 'Parels uit de diepte'

Ecclesiologie van Vaticanum II

Nieuws - gepubliceerd: zaterdag, 5 april 2025 - 380 woorden

Zater­dag­mid­dag 5 april was ik in Utrecht bij een bij­een­komst van "Parels uit de diepte", een studie- en veride­pings­dag dag van Ludens Quaerens. Ik hield er een lezing over de ecclesio­lo­gie van het tweede Vati­caans concilie.

De dag

Naast Daniël van der Maas over traditie en Niko Schonebaum over het sociale aspect van het katho­lieke geloof, was ik één van de sprekers van deze dag waar zo'n vijf­tig stu­den­ten en andere jon­ge­ren naar toe waren geko­men. Het was een volle­dige dag, met na het mid­daguur een heilige Mis waarin kape­laan Gauthier De Bekker celebreerde.

Bisschjops­wij­ding

Na een korte inlei­ding over het tweede Vati­caans concilie in het alge­meen, stond ik stil bij de bis­schopwsij­ding als sacra­men­tele wij­ding die de vol­heid van het pries­ter­schap verleent en waaraan pries­ter en diaken deel­heb­ben en de bete­ke­nis die deze uit­spraak van het concilie heeft in leerstellige zin en voor de relaties met de Oosterse kerken.

Communio

Voorts stond ik stil bij het communio-karakter van de kerk: de Kerk als ge­meen­schap - Lichaam van Christus, Volk van God - en dat alle gelo­vi­gen deel hebben aan haar zen­ding. Ik stond stil bij de drie munera (gaven/taken), een indeling die het concilie gebruikt als structuur­prin­ci­pe om duidelij te maken dat alle gelo­vi­gen - zij het op ver­schil­lende wijzen - deel hebben aan de zen­ding van Christus zelf die als pries­ter, koning (her­der) en profeet in deze wereld kwam. Naar aan­lei­ding van die deelname stond ik ook stil bij de synodali­teit, zoals de paus de deelname van de leken aan het overleg bvinnen de kerk heeft genoemd. Die synodali­teit vindt een basis in de ge­schrif­ten van John Henry Newman en van het tweede Vati­caans concilie, al zijn veel aspecten nog te verdui­de­lijken.

Eccle­sio­lo­gische principes

Tenslotte ston­den we stil bij eccle­sio­lo­gische principes als "Extra Ecclesiam nulla salus" (buiten de kerk geen heil) en "de kerk van Jezus Christus bevindt zich in de katho­lieke kerk" (LG 8), een formu­le­ring die mede wil aandui­den dat zich buiten de zicht­ba­re katho­lieke kerk sporen van kerk-zijn bevin­den, die een band van een­heid zijn.

Betrokken

De groep stu­den­ten was dui­de­lijk betrokken en geïn­te­res­seerd en al kon ik niet veel lan­ger dan een goed uur bij hen zijn, ik heb wel ervaren dat het een goede en ge­mo­ti­veerde groep was.

post deze webpagina op: Facebook X / Twitter
Terug