Pleidooi voor ontwikkelingssamenwerking: vergeet de armen niet!
Cordaid op bezoek
Ik begrijp dat er aan vele kanten aan het kabinet wordt getrokken om bezuinigingen ongedaan gemaakt te krijgen: onderwijs, media, cultuur, jeugdzorg, defensie er zijn vele noden. Toch zou ik het zeer betreuren als degenen die de luidste stem hebben in onze samenleving het zouden winnen van de armen die niet voor zichzelf op kunnen komen. Op 14 april waren bestuursvoorzitter Ferdinand Grapperhaus en directrice Heleen van den Berg van Cordaid, een organisatie voor ontwikkelingshulp op bezoek.
Wat is Cordaid?
Cordaid is een Caritas-organisatie met katholieke roots en maakt nog steeds deel uit van het internationale katholieke caritas-netwerk. Aanvankelijk een bundeling van allerlei katholieke organisaties als (onder meer) Mensen in Nood en Memisa, is in 2021 ook ICCO deel gaan uitmaken van de organisatie. Waar ICCO zich meer op landbouw richtte, was Cordaid meer betrokken op onderwijs, noodhulp, gezondheidszorg. Cordaid moest zich overigens toch meer gaan richten op taken die meer tot de eigenlijke corebussiness behoren, nadat er problemen waren in Congo. De twee oorpronkelijke organisatie zijn dus complementair.
Respect en samenwerking
Op het terrein van de gezondheidszorg zijn er spanningen geweest met de katholieke kerk. Het is belangrijk dat die goed worden opgelost met respect voor de visie van de katholieke kerk op mens-zijn, huwelijk en gezin en het doorgeven van het leven. De respectvolle dialoog en communio met de plaatselijke bisschoppen is een onderdeel van de oplossing. De vertegenwoordigers van Cordaid gaven in het gesprek aan hun katholieke wortels eer aan te willen doen, terwijl ik heb onderstreept dat we de armen niet de dupe mogen laten worden, zeker niet in een tijd dat ontwikkelingssamenwerking toch al zo onder druk staat. Goede onderlinge samenwerking van Caritasorganisaties met een katholieke achtergrond binnen de internationale structuur van de katholieke kerk kan veel goeds tot stand brengen!
Ontwikkelingssamenwerking
Ik zou er dan ook voor willen pleiten dat we niet beknibbelen op de relatief geringe bedragen die aan ontwikkelingssamenwerking worden besteed. We hebben een ereschuld aan de arme landen: het is de rijke westerse wereld die de armen opzadelt met klimaatproblemen, met uitputting van de natuurlijke hulpbronnen en de rijke landen zijn niet onschuldig aan oorlogen en conflicten die in die gebieden worden uitgevochten. Maar goed, dat is een lang verhaal...