Identiteitsdag VKO geslaagd en... mag door
Afscheid van Maria Venhuizen
In Nijmegen werd op 12 november de jaarlijkse Identiteitsdag gehouden van de VKO - Centrum voor katholiek onderwijs. Zo'n tweehonderd bestuurders en leraren waren gekomen om zich een dag lang te bezinnen op katholieke identiteit.
De VKO-penningen werden uitgereikt, er werd afscheid genomen van Maria Venhuizen, er was een lezing van prof. dr. Erik Borgman en er waren allerlei workshops. En... dit was de laatste VKO-dag omdat de VKO binnekort gaat fuseren, maar deze identiteitsdag mag verder...
De bisschop Möllerstichting in Leeuwarden en der Stichting Carmelcollege ontvingen de VKO penning uit waardering voor de wijze waarop zij hun identiteit gestalte geven.
Ik heb op deze dag het middaggedeelte kunnen bijwonen met de lezing van prof. dr. Erik Borgman onder de titel “Het is stil aan de overkant... en bij ons?”. Hij legde de nadruk op het feit dat katholiek onderwijs persoonsgericht is: het gaat om de mens en dus kan identiteit nooit iets marginaals zijn. Hij riep het katholiek onderwijs op om een duidelijker en luider tegengeluid te laten horen tegen allerlei overheidsbemoeienis die het onderwijs neergezet wil zien als louter kennisgericht en identiteit als iets marginaals. Het gaat erom mensen aan te spreken in wie zij zijn en hen te helpen hun talenten te ontwikkelen. Het katholiek onderwijs wil dit doen vanuit de katholieke traditie. De grote beginselen van de katholieke sociale leer - de mens centraal, subsidiariteit en solidariteit - werden daarbij duidelijk naar voren gebracht. Al met al een waardevolle lezing.
Aan het einde van de dag werd afscheid genomen van mevr. Maria Venhuizen die gedurende veertien jaar de VKO-identiteitsdag had voorbereid en in goede banen geleid, maar die nu een andere functie heeft aanvaard. Ook werden de sprekers bedankt met een bloemetje (zie foto).
Behalve een vorm van inspiratie biedt deze waardevoille dag ook een podium voor ontmoeting van velen die bij het katholiek onderwijs betrokken zijn.