Priorin Sint Liobaklooster herkozen
Op donderdag 11 februari vond in het Sint Liobaklooster in Egmond-binnen een keuzekapittel plaats om de priorin te kiezen voor een periode van zes jaar. Overste zr. Emmanuele Sipkema werd herkozen door de zeven stemgerechte zusters (van de 13 leden die de gemeenschap telt).
Tegenwoordig is het Liobaklooster een rechtens zelfstandig klooster van pauselijk recht, dat - volgens canon 615 van het kerkelijk wetboek - aan het bijzonder toezicht van de diocesane bisschop is toevertrouwd. Vandaar dat ik aanwezig mocht zijn om het keuzekapittel voor te zitten.
Deze dag was gekozen omdat in de Benedictijnse traditie op deze dag de H. Scholastica, zus van de H. Benedictus, wordt gevierd als hoogfeest. Na de verkiezing was er dan ook een feestelijke Eucharistieviering met lezingen over Marta en Maria, die aan de voeten van de Heer luisterde naar diens woorden, en over Israël dat weer naar de woestijn wordt geleid, uit de profeet Hosea. De tweede lezing uit de Apocalyps zinspeelde op de lofzang Gods waartoe de Benedictijnse familie zich bijzonder geroepen weet.
In de homilie heb ik stilgestaan bij het luisteren van Maria naar de woorden van de Heer; dit luisteren is een grondhouding van de mens die niet voor zelfrealisatie door uiterlijke prestatie gaat en die zich realiseert dat zijn grootheid bestaat in het feit dat hij/zij met een onsterfelijke ziel geschapen is naar Gods beeld en gelijkenis. Deze houding van luisteren die de regel van Benedictus in de eerste woorden al aanbeveelt, moet ook bij ons voor de activiteit gaan: eerst Maria, dan Marta en Marta vanuit een Maria-zijn.
Het Liobaklooster, in 1935 gesticht door moeder Hildegard Michaelis, staat in de Benedictijnse traditie met bijzonder oog voor de schoonheid van de schepping en voor kunst en creativiteit.
Sinds de stichting van het Benedictinessenklooster “Maria, tempel van de heilige Geest” in Aalsmeer (die ik afgelopen maandag nog heb bezocht en met wie ik een feestelijke H. Mis heb gevierd) zijn er twee vrouwelijke Benedictijnse gemeenschappen in ons bisdom, naast natuurlijk de eveneens in de Benedcitijnse traditie gewortelde mannelijke Sint Adelbertabdij in Egmond.