Op weg naar het veld...
Avondwake WJD
Zaterdag 30 juli gingen de jongeren al op tijd naar de Campus Misericordiae (het veld van barmhartigheid) voor de avondwake en - de volgende dag - de slotmis met paus Franciscus. Die tocht is echt een pelgrimage: honderdduizenden jongeren trekken door de stad, op weg naar het veld...
De dag begon nog een laatste keer op de catechese-lokatie waar we samen de heilige Mis vierden. Hoewel dit een dag was dat de jongeren er ook voor konden kiezen wat langer te rusten, was bijna iedereen aanwezig. Mgr. J. van den Hende was de hoofdcelebrant en hij bemoedigde de jongeren aan om de pelgrimage van geloof en hoop te doen en die thuis voort te zetten. Na afloop van de viering werden alle jongeren bij de uitgang besprenkeld met gewijd water als zegen voor de pelgrimstocht naar het veld.
Daarna heb ik alvast afscheid genomen van de deelnemers van de bedevaart van Haarlem-Amsterdam omdat ik zondag na de slotmis terugreis naar Nederland en hen in de drukte van vele honderdduizenden (en morgen waarschijnlijk miljoenen) deelnemers waarschijnlijk niet meer zal vinden.
De jongeren zijn dus in lange stoeten naar het Campus Misericordiae getrokken, voor onze Nederlandse jongeren betekende dat een tocht van zo’n acht kilometer. De bisschoppen gingen in ‘klein paars’ naar het Campus Misericordiae en werden met de bus gebracht.
Het terrein is enorm groot en in sectoren verdeeld. Dichtbij het altaar is een poort van barmhartigheid opgesteld. Voor de eigenlijke gebedswake waren er allerlei optredens en voorstellingen van gemeenschappen. Ook werd een nieuwe app gelanceerd voor de socialeleet van de kerk met uitnodiging om de droom van paus Franciscus waar te maken: een miljoen jongeren of liever een hele generatie die zich inzet voor een andere, betere wereld. Bij de avondwake waren er zeker geen 1000 bisschoppen aanwezig, eerder de helft. Ik vraag me dus af of het hoge aantal dat me eerder gezegd werd wel klopt.
Paus Franciscus arriveerde tegen 19.00 uur, na door de deur van barmhartigheid te zijn gegaan, reed hij in de pausmobiel naar het altaar met in zijn wagen jongeren-vertegenwoordigers van alle continenten. Daarna volgde de gebedswake rond het thema van de barmhartigheid en de werken van barmhartigheid. Ook nu aandacht voor de oorlog in Syrie en de vluchtelingen met een getuigenis van een Syrische en van de dienst van de Kerk die doorgaat in het vernietigde Aleppo. Andere getuigenissen van jongeren volgden. Daartegenover ook verbeeldingen van individualisme en zelfgenoegzaamheid uit de westerse maatschappij. Zo werden allerlei problemen van jongeren aangesproken.
De paus ging erop in in zijn toespraak: jongeren moeten niet in zichzelf opgesloten en passief blijven. Jezus navolgen vraagt moed en dat we de toekomst opbouwen en dat niet zomaar aan andere Overlaten. Jezus verwacht iets van ons. Jongeren moeten het beste van zichzelf geven. Geen divan-jongeren, die lui liggen af te wachten. Wij moeten onze vrijheid verdedigen. Wij moeten werken aan een wereld die gekenmerkt wordt door broederschap. We moeten leren bruggen te bouwen. En niet omkijken maar vooruitkijken. Tot twee keer toe vroeg de paus alle jongeren elkaar de hand te reiken.
De jongeren brengen de nacht hierna door op het veld waarop de wake plaatsvond met gebed, aanbidding en natuurlijk wordt er ook geslapen!