Armoede, populisme en kerksluitingen
Thema’s bij ontmoeting Vlaamse en Nederlandse bisschoppen
Dinsdag 21 februari waren de Vlaamse en Nederlandse bisschoppen bijeen voor hun jaarlijkse ontmoeting, dit keer in Mechelen bij kardinaal Jozef de Kesel. Er werden verschillende actuele thema’s besproken.
Van Vlaanderen waren behalve de nieuwe kardinaal De Kesel ook de Gentse bisschop Luc van Looij en de nieuwe bisschop van Brugge Lode Aerts aanwezig, evenals mgr. Patrick Hoogmartens van Hasselt en Johan Bonny van Antwerpen. Uit Nederland waren mgr. Hans van den Hende, voorzitter van de bisschoppenconferentie, mgr. Gerard de Korte, mgr. Jan Liesen, mgr. Everard de Jong, hulpbisschop van Roermond, mgr. Rob Mutsaerts, de hulpbisschop van Den Bosch, de Utrechtse hulpbisschoppen Ted Hoogenboom en Herman Woorts en ikzelf aanwezig. Behalve mgr. De Korte en mgr. Liesen kwamen de bisschoppen door uit Brussel waar zij de instellingen van de Europese gemeenschap hadden bezocht. Ook de secretaris generaal mw. mr. Suzan Daalmans en het hoofd pers en communicatie, mw. Anna Kruse namen deel van de Nederlandse kant, samen met hun Vlaamse pendanten.
Bestrijding van armoede
De inzet voor de bestrijding van armoede was een eerste thema, waarbij werd onderkend dat die armoede niet significant is afgenomen, integendeel, zo lijkt het. In Nederland ligt de inzet vooral bij de PCI's (Parochiële Caritas Instellingen) waarvan de bisschoppen de waarde hebben onderstreept. Samen met medewerkers van het bisdom zetten zij zich in voor de kansarmen in de samenleving. Daarnaast zijn er katholieke fondsen waarvan de band met de kerk meer of minder sterk is en bewegingen als Sant’ Egidio. In Vlaanderen zijn er onder meer St. Vincentius- en Welzijnsverenigingen.
Kerksluitingen
Tussen de bisschoppen werden ervaringen uitgewisseld die bij kerksluitingen zijn opgedaan. In België is het sluiten van kerken vaak minder dringend omdat alles door de Overheid wordt bekostigd, maar ook daar vraagt die Overheid nu een gebouwenplan waar de parochies mee bezig zijn. Het was voor iedereen herkenbaar dat alles al moet worden voorbereid als er nog geen enkele noodzaak is om stappen te nemen, met name is van belang dat gemeenschappen op elkaar worden afgestemd en zich tijdig steeds meer als met elkaar verbonden gaan ervaren. Dat is in stedelijke gebieden natuurlijk vaak gemakkelijker dan tussen verschillende dorpen.
Populisme
De bisschoppen bespraken ook hun zorgen over het populisme en het onbehagen bij veel mensen in onze samenleving dat uit de aantrekkingskracht van dit populisme spreekt. Want het is zelden zomaar afkeer van buitenlanders dat daaronder zit. Het valt op dat populistische partijen populair zijn in streken waar nauwelijks buitenlanders zijn te bekennen. De zorgen van de mensen en dit onbehagen moeten serieus worden genomen.
Samen baden de bisschoppen het middaggebed, waarna een groepsfoto werd gemaakt en het samenzijn werd afgesloten met een broederlijke maaltijd.