Sint Agnes Kerk: Heilig Vormsel in de buitengewone vorm
Tien jaar Summorum Pontificum
Zondag 17 september mocht ik aan acht kandidaten het heilig vormsel toedienen in de buitengewone vorm van de Romeinse Ritus in de Sint Agneskerk in Amsterdam, voor de parochie die is toevertrouwd aan de St. Petrusbroederschap. We vierden tegelijk tien jaar Summorum Pontificum en vijf jaar personele parochie. Algemeen overste p. John Berg fssp celebreerde de heilige Mis.
Gepaste eer
Pater Martin Kromann Knudsen fssp is sinds 2008 in Amsterdam en vruchtbaar werkzaam in de Sint Agneskerk. Tien jaar geleden vaardigde paus Benedcitus XVI het motu proprio Summorum Pontificum uit, gedateerd 7 juli 2007, waarmee hij de gewone uitdrukking van de Romeinse ritus - vervat in het missaal van de Z. Paulus VI - en de buitengewone uitdrukking van die ritus - volgens het missaal van de H. paus Johannes XXIII - naast elkaar plaatste en voorschreef dat de buitengewone vorm in “gepaste eer” moest worden gehouden.
St. Petrusbroederschap in Amsterdam
Op dat moment was de St. Petrusbroederschap een jaar in Amsterdam aanwezig. In 2012 werd de parochie van de heilige Joseph opgericht voor gelovigen die deze buitengewone vorm zijn toegedaan en aan de Petrusbroederschap toevertrouwd. Sindsdien heeft dit apostolaat de nodige vruchten voortgebracht: regelmatig zijn er gelovigen toegetreden tot de katholieke kerk, er zijn roepingen uit voortgekomen (deze zondag werd er nog even aandacht aan besteed dat een jongen deze maand naar het seminarie van de Petrusbroederschap gaat in Wigratzbad, een ander naar het diocesaan seminarie van ons bisdom) en mijn eigen ervaring is dat de gemeenschap die daar kerkt zich behoorlijk verjongd heeft en ook gegroeid is. Dat is natuurlijk bijzonder vreugdevol, zeker in deze qua geloof vaak barre tijden.
Cyprianus en het vormsel
Voorafgaand aan de heilige Mis heb ik het Vormsel toegediend aan zes kinderen en twee volwassenen. In de preek heb ik de heilige bisschop Cyprianus (+ 256), die de dag ervoor zijn feestdag had gehad, als voorbeeld genomen: bij een eerste christenvervolging vluchtte deze heilige weg naar het platteland, vanwaar hij zijn gemeenschap bleef leiden met vele brieven; bij een tweede vervolging bleef hij, beleed zijn geloof en betaalde zelfs zijn eigen beul. Was hij de eerste keer laf geweest? Sommigen vonden dat. Maar Cyprianus heeft een afweging gemaakt voor het heil van zijn gemeenschap. Ook voor ons geldt dat: we moeten niet onze emoties (kwaadheid, bedroefdheid, ontmoediging enz.) volgen maar handelen met onderscheiding in de kracht van de heilige Geest. Dat betekent dat we afstand moeten nemen van onze gevoelens om een goede keuze te kunnen maken, zoals Cyprianus dat deed. Daartoe ontvangen we de heilige Geest in het vormsel. Dit woord komt van het oud-Nederlandse “vromen”, dat “sterken” betekent. We worden gesterkt om vroom en krachtig te zijn, tegen de stroom in te durven gaan als God dat vraagt en goed te kunnen onderscheiden. Daarom meoten we dikwijls bidden: “Kom, heilige Geest”.
Drie-heren-Mis
Na de vormselplechtigheid droeg de generale overste p. Berg de heilige Mis op. Het was niet alleen een “drie heren-Mis”, met diaken en subdiaken, maar ook met de pontificale assistentie, die ik bij deze plechtigheid verleende.
Na afloop was er nog ruim gelegenheid de parochianen te ontmoeten en werd aan vele vrijwilligers en aan mij een heerlijke lunch aangeboden.