Besturen in de Kerk...
nieuwe kerkbestuursleden bijeen in Heiloo
Zaterdag 22 september waren de nieuw benoemde kerkbestuursleden bijeen in het Diocesaan Centrum in Heiloo voor een studie- en ontmoetingsdag. Verschillende inleiders maakte de bestuursleden wegwijs in de verschillende aspecten van het kerkelijk leven waarmee de besturen te maken hebben.
De dag werd geopend door drs. M. Frederiks van de bisdommelijke dienst Regiovorming en Kerkopbouw; mgr. M. de Groot hield een algemene inleiding over de bestuurlijke inrichting van de katholieke kerk, ikzelf voegde daaraan een korte introductie toe in verschillende veranderingen die in het bisdom op bestuurlijk terrein plaatsvinden, daarna vonden er workshops plaats over onder meer de financiële verantwoordelijkheden van een kerkbestuur, de regiovorming, de ledenadministratie en automatisering en verschillende civielrechtelijke aspecten. Voor mij was het de eerste keer dat ik deze dag bijwoonde, maar ik was onder de indruk van de compacte en degelijke informatievoorziening die de kerkbestuurleden goed op weg kan helpen.
De taak van het kerkbestuur (ook parochiebestuur genoemd) ligt voornamelijk op het vlak van het beheer van het parochiaal vermogen en de doelmatige aanwending daarvan. Daarnaast adviseert het bestuur in pastorale en liturgische aangelegenheden. Aan de pastoor is de leiding van de parochie toevertrouwd.
Bij de kerkprovincie is het Algemeen Reglement voor het Bestuur van een Parochie te verkrijgen (ook te downloaden op de website rkk.nl, onder kerkrecht). Daarnaast is de Nota Nieuwe tijden, nieuwe wegen van belang. De grote lijnen van het kerkelijk recht en van de taak van het kerkbestuur vindt men toegelicht in mijn boek Kerkelijk recht, handboek voor de pastorale praktijk, waarvan de laatste editie in 2011 bij uitgeverij Colomba is verschenen (www.colomba.nl).
De inkomsten van de parochies komen voor ongeveer eenderde van de actie kerkbalans, voor eenderde uit collecte, stipendia, rouw en trouw, en voor eenderde uit het vermogen. De laatste jaren lopen de inkomsten uit de actie kerkbalans iets terug.
Tussen de workshops door en tijdens de lunch was er volop gelegenheid tot ontmoeting en ook dat is een waardevol aspect van zo'n dag.