Missionary school: nieuw initiatief bisdom Haarlem-Amsterdam
Wat leer je daar?
In het bisdom Haarlem-Amsterdam zijn we bezig met het opzetten van een Missionary School. Jongeren krijgen daar een training in leiderschap, in geloof en het opzetten van missionaire projecten voor jongeren. Stage in parochies hoort daarbij. Hoe ziet het programma eruit en hoe kunnen jongeren zich aanmelden?
Hieronder is de nodige informatie te vinden. Natuurlijk worden niet alle vragen beantwoord. Daarom is er op 21 maart een informatie avond (bisschopshuis bij de kathedraal). Kun je nu al niet wachten om te beginnen met The Missionary School of wil je graag meer weten over dit traject? Neem dan contact op met: info@jongbisdomhaarlem.nl of bel naar 023-5112636.
Wat leer jij in The Missionary School?
The Missionary School bestaat uit een trainingsjaar en een missiejaar. In dit trainingsjaar krijg je stevige geloofsvorming en daarnaast ook persoonlijke ontwikkeling in leiderschap en projectmatig werken.
De unieke training van de The Missionary School is een combinatie van geloofsvorming en leiderschapsontwikkeling. Het traject is voor jou dé kans om je op meer dan 1 gebied te ontwikkelen. In het geloofsinhoudelijke deel leer je antwoorden te vinden op diepere geloofsvragen. De geloofsvorming geeft jou inzicht in het verband tussen de geloofsbronnen, het dagelijks geloofsleven, sacramenten en waar de kerk voor staat. Bijvoorbeeld: 'Waarom wordt de Heilige mis op deze manier gevierd?', 'Waarom hebben we de sacramenten nodig?', 'Waarom is het gebed zo belangrijk' en 'Hoe zijn al deze tradities ontstaan?'. Om die reden kijken we naar de bronverhalen uit het oude testament en brengen die in verband met wat Jezus voltooid in het nieuwe testament. Van daaruit kunnen we ook beter begrijpen waar gebruiken, normen en waarden in het Katholieke geloof op voortbouwen
Het doel van The Missionary School stopt hier niet, het gaat verder. Het leren begrijpen en beleven van het geloof is belangrijk, maar uiteindelijk heb je er pas echt iets aan als je het kan doorgeven. Dat is de reden dat je ook leert hoe je jouw leiderschapsstijl kan ontwikkelen en hoe je een project met een goede structuur kan aanpakken door samen te werken. Om op die manier niet alleen de kennis en schoonheid van het geloof voor jezelf te houden, maar juist om een plek te creëren waar je het door kan geven aan de ander.
Dit trainingsjaar zal in september 2019 van start gaan en hopelijk met jouw erbij! In dit trainingsjaar ontdek je in 8 weekenden meer over jezelf, de ander en God. Wil je meer weten over de inhoud van deze weekenden? Lees dan hieronder vooral verder!
Inhoud van elk weekend
1. Het geloof van Adam tot nu, de Kerk en jouzelf!
[30 augustus - 1 september 2019]
Hoe lees je de Bijbel als Katholiek? Ontdek de verbinding tussen de oude verhalen van Adam & Eva en Noach en onze geloofs werkelijkheid van nu. Hoe bouw je een relatie op met tieners/jongeren en ontdek jouw missionare manier van werken!
2. Gods familie met bijbelse hoofdpersonen Abraham, Mozes en David
[4 oktober - 6 oktober 2019]
Dit weekend ga je verder op weg met andere hoofdpersonen uit de Bijbel zoals Abraham, Mozes en David. Je ontdekt daarmee hoe God steeds als een Vader wilt zijn voor zijn volk, maar ook voor jou persoonlijk. Het principe van vergeven en herenigen met God staat daarin centraal. Daarnaast sta je stil bij de cultuur van jongeren vandaag de dag.
3. Ontdek jezelf en de Kerk: leiderschap en heilig worden
[22 november - 24 november 2019]
Wat houdt de geloofsbelijdenis en het kerygma (kernboodschap geloof) in? Waarom zou je heilig willen worden en hoe is de liturgie in de kerk ontstaan? “Wie goed leiding wil geven aan anderen, moet eerst goed leiding kunnen geven aan zichzelf”. Dit weekend ontwikkel je daarom een eigen leiderschapsstijl en ontdek wat jou persoonlijke missie en doelen zijn.
4. Gods plan met mijn leven
[3 januari - 5 januari 2020]
Succesvolle leiders hebben een aantal zaken gemeen: ze weten goed WIE ze zijn, ze hebben duidelijk voor ogen WAT ze willen en ze zijn in staat dat met hun OMGEVING voor elkaar te krijgen. Goede leiders realiseren zich dat wanneer ze zelf geen plan hebben, ze ingezet worden in andermans plan. Dit weekend zal de focus op jouw leiderschap liggen en het ontwikkelen ervan. Vervolgens leer je ook hoe het zit met Gods plan voor jou.
5. Succesvol projectmatig werken!
[7 februari - 9 februari 2020]
Dit weekend leer jij de ins en out van projectmatig en resultaatgericht werken. Je onderzoekt hoe je jouw rol in een project zo effectief mogelijk kan maken. Op geloofs vlak stel je jezelf de vraag: ‘Hoe leid ik een oprecht Christelijk leven?’.
6. De omgeving waarin je werkt en jouw roeping daarin
[13 maart - 15 maart 2020]
Hoe helpen de sacramenten en de theologie van het lichaam je dichter bij Christus? Ga op zoek naar de roeping die God voor jou heeft. Leer de omgeving van je project kennen en hoe je voor een goede groepsdynamica kan zorgen. Hoe en welke communicatiemiddelen gebruik je voor de promotie van je project.
7. Spreken over God, met God, met jongeren en jezelf!
[1 mei - 5 mei 2020 - met bedevaart]
Je maakt kennis met Apologetiek: ‘Hoe je over je geloof kan spreken’. Je leert hoe je jongeren te kan coachen en hoe je met hen in gesprek kan gaan. Ook werk je aan je gebedsleven en relatie met God en kijk je naar praktische zaken binnen het organiseren van jongerenwerk. Daarnaast ga je dit weekend op bedevaart mede georganiseerd door jou!
8. Ga met God!
[3 juli - 5 juli 2020]
Dit slotweekend staat in het teken van de zending. Je verzamelt de laatste tools, kijkt naar de discussie geloof en wetenschap, verdiept het begrip ‘heiligheid’ en ontdekt meer over je eigen leerstijlen in het werkveld. Je sluit feestelijk af om er enthousiast op uit te trekken.