Nationale bedevaart Martelaren van Gorcum feestelijk verlopen
Heiligdom vernieuwt zich...
De grote bedevaartskerk in Brielle was weer meer dan gevuld voor de feestelijke Pontificale Eucharistieviering ter ere van de Martelaren van Gorcum, met bisschop Van den Hende van Rotterdam. De gerestaureerde kruisweg werd in gebruik genomen en voorin de kerk schitterde de eveneens in oude glorie herstelde reliekschrijn.
Verbondenheid met bisdom Haarlem...
De verering van de martelaren van Gorcum maakt in het bijzonder deel uit van het oude, ongedeelde bisdom Haarlem. Zie hierover bijv. het artikel over mgr. Petrus Wilmer, bisschop van Haarlem dat verhaalt over de stichting van het heiligdom in Brielle, in het Nieuw Nederlandsch Biografisch Woordenboek, deel 2, kol 1544-1546 (ook op internet te raadplegen: referentie onderaan dit artikel)
Vanouds rustte een belangrijk deel van de relieken van de martelaren in de huiskapel van de Haarlemse bisschop. Dat deel is bij de opening van het seminarie in 2005 overgebracht naar De Tiltenberg. Een ander, derde deel is in Brussel achtergebleven, waarheen de relieken tijdens de woelingen van de reformatie in veiligheid waren gebracht. Verschillende parochies in ons bisdom zijn naar deze martelaren genoemd.
Landelijke verbondenheid
Maar ook andere delen van het land kennen een speciale verbondenheid met het heiligdom in Brielle, dat is opgericht op de plaats waar 19 martelaren op 9 juli 1572 hun leven gaven voor hun katholieke geloof, met name omwille van hun geloof in de heilige Eucharistie en hun verbondenheid met de paus. De negentien martelaren kwamen namelijk oorspronkelijk uit plaatsen verspreid over een groot deel van het land, met name Brabant (Heeze, Hilvarenbeek, Oisterwijk, Veghel...) en Limburg (Weert), naast bijvoorbeeld Monster en Heinenoord. En natuurlijk is katholiek Gorcum bijzonder verbonden met deze martelaren omdat een groot deel uit het klooster in die gemeente kwam. Niet voor niets kwam het koor "ïntermezzo" dat de liturgische zang feestelijk verzorgde dit jaar uit Gorkum (Gorinchem).
Trouwens, nog een band met ons bisdom Haarlem-Amsterdam: het Martelaren van Gorcum-lied dat werd gezongen was van "onze" Ko Schuurmans en komt uit de parochie van de HH. Martelaren van Gorcum in Koog aan de Zaan.
Mooie, ingetogen viering...
Ik was dus blij aanwezig te kunnen zijn bij deze jaarlijkse viering. Ook mgr. Adrianus van Luyn sdb en kardinaal Adrianus Simonis, beide emeriti van Rotterdam, waren aanwezig, evenals een 25tal priesters, verschillende diakens, ridders van Malta en het heilig Graf en vele andere gelovigen. De Rotterdamse bisschop, mgr. Johannes van den Hende, preekte naar aanleiding van het evangelie van deze feestdag, waarin Jezus zijn leerlingen wijst op de komende vervolgingen: "Neemt u in acht voor de mensen". Dit moet ons brengen tot onderscheidingsvermogen en een duidelijk staan voor ons geloof, maar niet tot verschansing en afzondering. In verband met het Jaar van de Roeping dat in het bisdom Rotterdam wordt gevierd, nodigde de bisschop uit om open te staan voor roeping van Godswege, bij ons zelf en bij anderen.
Gerestaureerd!
De reliekschrijn die midden voor het altaar staat, trok dit jaar extra aandacht omdat die bij de Fa. Van Oyen in Kevelaer prachtig was opgeknapt en er weer als nieuw bijstond. Met de fraaie bloemversiering maakte de schrijn de kerk bijzonder feestelijk.
Aan het einde van de Eucharistie zegende bisschop Van den Hende de twaalfde statie van de kruisweg die zich in de ommegang achter de bedevaartskerk bevindt. De volledige kruisweg is namelijk in het afgelopen jaar gerestaureerd en werd op deze dag weer in gebruik genomen. Bisschoppen en priesters trokken langs de staties die door de Rotterdamse bisschop werden gezegend en bewierookt.
Het heiligdom ziet er nu fraaier uit dan - waarschijnlijk - in de afgelopen vijftig jaar. In de zomermaanden is deze bedevaartplaats iedere middag geopend (13-17 ur) en het is dus beslist aanbevolen om er eens een kijkje te gaan nemen!
Cultuurblogger Marianne Visser Van Klaarwater schreef een mooi verslag van deze dag:
https://www.cultuurblogger.nl/2019/07/11/bedevaartsoord-brielle/
Referentie KNAW:
http://resources.huygens.knaw.nl/retroboeken/nnbw/#page=777&accessor=toc&source=2&accessor_href=http%3A%2F%2Fresources.huygens.knaw.nl%2Fretroboeken%2Fnnbw%2Ftoc%2Findex_html%3Fpage%3D0%26source%3D1%26id%3Dtoc