De zeespiegel stijgt...
Balie-avond Waddenvereniging met minister en kardinaal Turkson
Dinsdag 5 november heb ik deelgenomen aan de avond "Zeespiegelstress?!" die was georganiseerd door de Waddenvereniging in samenwerking met De Balie. Kardinaal Peter Turkson en Minister Cora van Nieuwenhuizen waren onder de sprekers. Bisschop Ron van den Hout van Wadden-bisdom Groningen-Leeuwarden was er bij.
Doirecteur van de Waddenvereniging is mw. Lutz Jacobi, die de sprekers steeds hartelijk dankte voor hun inbreng.
Kardinaal Turkson
Bisschop Van den Hout heeft zich eerder betrokken getoond bij het thema en had voor de uitnodiging aan kardinaal Peter Turkson gezorgd die aan het hoofd staat van het Dicasterie voor de bevordering van de gehele menselijke ontwikkeling, het curie-orgaan dat paus Franciscus in 2016 heeft opgericht en waarin allerlei raden en commissies in zijn verenigd. Graag heb ik die uitnodiging ondersteund en was ik op uitnodiging van de bisschop aanwezig bij de maaltijd en het de bijzondere avond.
Beperkte stijging?
De zeespiegelstijging is een groot probleem, met name voor de laag gelegen landen zoals Nederland dat zich voor eenderde onder de zeespiegel bevindt. De minister meende in haar toespraak op grond van het oordeel van deskudnigen dat de stijging redelijk beperkt zou blijven, maar die visie werd na haar vertrek - zij woonde de lezing van kardinaal Turkson nog bij - door verschillende deelnemers - scherp door dichteres Lieke Marsman - bekritiseerd.
Samenwerken voor het 'common good'
De kardinaal beklemtoonde in zijn uitstekende toespraak verschillende zaken: de zorg voor het waddengebied is een zaak van drie landen - Duitsland, Nederland en Denemarken - en het is van belang niet te gaan voor individualistische oplossingen. Hij gaf een voorbeeld van hoe dat kon gaan van een conferentie die hij in Reykjavik over het Arctisch gebied had meegemaakt: na een bespreking van het drama van het smelten van de poolkap ging men over op de zakelijke opportunities die deze ontwikkeling bood! Het gaat om een gemeenschappelijk goed ('common good') en om algemeen welzijn. Voorts legde de kardinaal er de nadruk op dat het bij de Waddenzee gaat om een werelderfgoed. De uitdrukking erfgoed onderstreept dat het gaat om iets wat we hebben gekregen en wat we geroepen zijn door te geven.
Modellen
Met hoogleraar Katja Philippart en Marjolijn Haasnoot van Deltares besprak de moderator van de avond Margreet Reijntjes, de verschillende modellen van een mogelijke reactie op de zeespiegelstijging, die alle tamelijk verontrustend waren.
Het is van belang dat er aandacht wordt gevraagd voor dit thema en voor het behoud van het unieke Waddengebied, zoals kardinaal Turkson beklemtoonde.